Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖRGÜ KURALLA RI. Ahmet evlerine ders çalışmaya gelen arkadaşına ‘’hoş geldin’’ dedi ve tokalaştı. Ders çalıştıktan sonra da acıkınca arkadaşına pasta.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖRGÜ KURALLA RI. Ahmet evlerine ders çalışmaya gelen arkadaşına ‘’hoş geldin’’ dedi ve tokalaştı. Ders çalıştıktan sonra da acıkınca arkadaşına pasta."— Sunum transkripti:

1 GÖRGÜ KURALLA RI

2

3 Ahmet evlerine ders çalışmaya gelen arkadaşına ‘’hoş geldin’’ dedi ve tokalaştı. Ders çalıştıktan sonra da acıkınca arkadaşına pasta ve börek ikram etti.

4 Arkadaşı, Ahmet’in kendisiyle ilgilenmesinden çok memnun oldu. Eğer böyle davranmasaydı çok büyük saygısızlık ve görgüsüzlük yapmış olacaktı.

5 Biliyorsunuz ki dünyada Türkler konukseverliği ile tanınır.

6 GÖRGÜ KURALLARI Toplum içinde birlikte yaşıyoruz. Birlikte yaşamanın da kurallar vardır. Bu kurallardan biri de GÖRGÜ KURALLARI dır.

7 Görgü kurallarına ve diğer kurallara uyarsak mutlu yaşarız. İnsanlar karşılıklı sevgi, saygı ve inceliği gerektiren davranışlarda bulunmalıdır.

8 Uygar bir insan toplum içinde görgü kurallarına uygun davranır. Görgü kurallarına uygun davrananlar sevilir ve beğenilirler. Bu kurallara uymayan insanlar çevresindekiler tarafından ayıplanır, kınanır ve dışlanır.

9 Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir.Görgü kurallarına uymak karşımızdakilerin duygularına önem verdiğimizi göstermek demektir. Günaydın Ali. Günaydın Ayşe.

10 Görgü kurallarına uymak bizi diğer insanlalara yaklaştırır. Sıcak ilişkiler kurarız. Arkadaşlık bağlarımız güçlenir. Afiyet olsun. Sağolun.

11 Görgü kurallarına uyarken sihirli sözcükler kullanmak zorundayız. Bunlar: 1-Günaydın 2-İyi günler 3-Afedersiniz 4-Özür dilerim 5-Lütfen 6-Teşekkür ederim 7-Geçmiş olsun 8-İyi günler 9-Buyrun- efendim 10-Rica ederim 11-İyi geceler 12-Hoşçakalın 13-Elinize sağlık 14-Sağlıcakla kalın

12 *Her zaman "Lütfen" ve "Teşekkür ederim" demeyi unutmayın *Büyükleriniz size hitap ettiğinde, ‘’Buyurun efendim.’’ diye karşılık verin. *Birisini eleştireceğiniz zaman karşınızdaki insanın duygularını göz önünde bulundurun ve kişi ile özel olarak konuşmaya özen gösterin.

13 Anneciğim kek alabilir miyim? Elbette Sibelciğim. Teşekkür ederim.

14 *Öksürürken yada esnerken ağzınızı kapatmayı unutmayın ve hemen elinizi yıkamaya özen gösterin.

15 *Evde büyüklerin yanında daima terbiyeli olun. Yanlarına, izin alarak girin ve çıkın. *Büyüklerin sözüne izin almadan karışmayın. *Büyüklerin sözlerini dikkatle dinleyip ‘’peki efendim, baş üstüne’’ diyerek cevap verin. *Ana babanın yatak odalarına, kapıyı vurup izin almadan girmeyin. *Kardeşlerinize, bağlı ve saygılı olun. Küçükseniz sizden büyük kardeşlerine hürmet gösterin,. onların sözlerini tutun. Birbirinizin eşya ve oyuncaklarını izinsiz kullanmayın.

16 *Misafirliğe gitmeden önce ev sahibine haber verilir. Kararlaştırılan gün ve saatte gidilir. Evine girerken, kapının zilini çalarak veya seslenerek, izin istenir! * * Misafire ‘’Hoş geldiniz’’denir. *Ne ikram ederse, severek kabul edilir. Ev sahibinin o günkü hâline göre, üzüntü veya sevincine ortak olunur. *Çok fazla oturulmaz. Evin içinin döşenişi, eşyaların yeri ve durumu eleştirilmez. *Giderken izin istenir, teşekkür edilir, ve‘’bize de buyurun’’ denilir. MİSAFİRLİKTE ŞUNLARI YAPMALIYIZ :

17 Hoş geldiniz. Hoş bulduk.

18 Sokakta: *Sokağa tükürmek, çöp atmak, geliş geçişe engel olmak, tiksindirici, çirkin şeyler bırakmak, görgüsüzlüktür. Bunları sakın yapmayın. *İhtiyar, kadın ve hastalara her zaman öncelik verin. İhtiyaçları varsa yardımcı olun.

19 Taşıma araçlarında: *İnip binerken itişmek, sıra olan yerlerde sırasını beklememek çirkin davranıştır. *Gençler; yaşlılara ve hastalara yer verir. *Atalarımıza layık torunlar olmaya çalışmalıyız. *Toplu taşım araçlarında yüksek sesle konuşmamalıyız. Toplu taş araçlarına binerken sıraya girmeliyiz.

20 Alış verişte: *İzin almadan satıcının malına dokunulmaz. *Malın görünüşünü, kalitesini bozacak şekilde ellenilmez ve bakılmaz. *Alınsa da alınmasa da teşekkür edilir. *Satıcı müşterisinin memnun olacağı hâl ve harekette bulunur. Malını almayanlara kızmaz, darılmaz, arkalarından konuşmaz. *Alış verişte her iki taraf birbirlerini aldatmaktan uzak durur.

21 Toplu yerlerde: *Düğün, cenaze ve bayramda daha hassas, nazik ve kibar olunur. *Cenazede, cenaze sahiplerinin üzüntüsü paylaşılır, maddi ve manevi üzerine düşen yardım yapılır, teselli edici söz ve davranışlarda bulunulur. *Yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı dilenir. *Düğün ve bayramlarda her zamankinden daha fazla güler yüzlü, neşeli, nazik olmak, büyüklere ve küçüklere uygun hediyeler vermek, gönüllerini ve dualarını almak, görgülerimiz arasındadır.

22 Komşulukta: *İyi geçim, karşılıklı yardımlaşma, dert ve sevinçlerini paylaşma, her karşılaştıklarında selamlaşma, hal hatır sorma, komşulukta önemli görgü kurallarındandır. *Gürültü, çöp, pislik, rahatsız edici koku ve benzeri şeylerle komşuları rahatsız etmek hiç hoş değildir. *Komşu eş ve çocuklarına ayrı bir itina, hürmet ve şefkat gösterilir.

23 Hasta ziyaretinde: *Ziyarete yeni elbise ile değil, her gün giydiği elbise ile gitmelidir! *Giderken meyve veya çiçek gibi bir hediye götürmek iyi olur. *Hastanın yanında asık suratlı durmamalı, güzel şeylerden bahsetmeli, iyileşmesi için dua etmelidir!

24 Okulda: *Çok kıymetli bir varlık olan öğretmenin sözleri dikkatle dinlenmeli ve bir şey istediğinde, ‘’Peki efendim.’’ gibi sözlerle cevap verilir. *Arkadaşlar arasında birbirine saygısızlık yapılmaz. *Kaba hareket yapılmaz. *Tahta, sıra, harita gibi ders âletleri tahrip edilmez. *Kimsenin kusurlarıyla alay edilmez, küçük görülmez, aşağılanmaz. *Ders içinde ve dışında öğretmenle konuşmada saygılı hareket edilir.

25 Telefonda: *Telefon eden, karşı taraf ahizeyi kaldırınca, önce kendini tanıtmalıdır! *Konuşmalar kısa ve öz konuşmalı, dakikalarca sohbet etmemeli ve ‘’efendim’’siz konuşmamalıdır! *Her yerde, her zaman, hep nazik ve kibar olmalıdır. Argo ve nahoş konuşmamalıdır

26 Konuşurken: *Konuşanın sözünü kesmek nezaketsizliktir. Söz almadan konuşmamalı. *Bir kişi konuşurken diğerleri onu dinlemeli. *Konuşmalarımızda küfür, kötü söz asla söylenmemeli. *Konuşmalarımız kibar ve nazik olmalı,Karşımızdakileri etkilemeli. *Güzel konuşabilmek için bol bol kitap,gazete, dergi okumalı.

27

28


"GÖRGÜ KURALLA RI. Ahmet evlerine ders çalışmaya gelen arkadaşına ‘’hoş geldin’’ dedi ve tokalaştı. Ders çalıştıktan sonra da acıkınca arkadaşına pasta." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları