Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ"— Sunum transkripti:

1 AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ

2 Sömürgecilik, müstemlekecilik veya kolonicilik genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılma istemidir

3 Sömürgeciler genellikle sömürdükleri bölgelerin kaynaklarına el, iş gücüne, pazarlarına el koyar ve aynı zamanda sömürgeleri altındaki halkın sosyo- kültürel, dini değerlerine baskı uygularlar.

4 Avrupa devletleri, Coğrafi Keşiflerin ardından Uzak Doğu’nun zenginliklerini ülkelerine taşıyarak sömürgeler kurdular. Endüstri İnkılabı, 19. asırda Avrupa’da hammadde, pazar ve ucuz iş gücü ihtiyacını artırdı. Bu vaziyet, sömürgecilik faaliyetlerinin yeryüzünde yaygınlaşmasına sebep olmuştur.

5 Sanayi İnkılabıyla iktisadi olarak gelişen Avrupa devletleri, silah sanayilerini geliştirdiler. Avrupalılar savaş gemileri ve makineli tüfekleri yardımıyla mühim bir savaş gücüne ulaştılar. Bu güce karşın direnemeyen Afrika Kıtası’ndaki pek çok ülke ile Asya’da Hindistan ve Çin benzeri ülkelerde Avrupa devletlerinin kontrolü altına girdiler.

6 XIX. yüzyılda doğan ve günümüze kadar tesirlerini devam ettiren sömürgecilik tamamen ekonomik faktörlere dayanmaktadır yılında Afrika’nın Avrupa sömürgeciliğine konu olan kısmı kıtanın 1/10 u kadardır.

7 1895 yılında Afrika’nın batı sömürgeciliğine konu olmayan kısmı 1/10 dur la 1913 arasında Avrupa sömürgeciliğinin gelişmesi sonucunda Avrupa devletlerinin sömürgecilik yoluyla kazandıkları toprak ve nüfus şöyledir:

8 Kazandığı Toprak Kazandığı Nüfus
İngiltere mil Fransa mil Rusya (Asya) mil Almanya mil Belçika (Kongo) mil İtalya mil

9 İLK SÖMÜRGECİLİK İlk sömürgecilik 15. yüzyılın sonlarında başlayan deniz yolculuklarıyla başladı. Deniz yolculukları İspanyol ve Portekiz krallıkları tarafından düzenlenerek Portekizliler Afrika’nın batı kıyıları boyunca Güneye doğru ilerlediler. Çin ile ticari faaliyette bulunmak istiyorlardı. Portekiz ve İspanya’nın başlattığı sömürgeciliği başta İngiltere ve Fransa büyük ölçüde devam ettirdi .

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 HAZIRLAYAN OĞULCAN ÇATIR YEŞİLKÖY ANADOLU LİSESİ (50. YIL DEĞİL)
SINIF : 10/A NUMARA:703 DEĞERLİ TARİH ÖĞRETMENİMİZ :FİGEN TOPAL


"AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları