Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

COĞRAFİ KEŞİFLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "COĞRAFİ KEŞİFLER."— Sunum transkripti:

1 COĞRAFİ KEŞİFLER

2 COĞRAFİ KEŞİFLERİN NEDENLERİ
Haçlı Seferleri Sonucunda Pusulanın Kullanılması ve Geliştirilmesi. İstanbul’un Fethedilmesi Coğrafya bilgilerinde ilerleme Efsane ve hurafelere inanmayan cesur gemicilerin yetişmesi Gemicilik Sanatının İlerlemesi Başka Deniz Yollarının Aranması Avrupalıların Doğunun zenginliklerine ulaşmak istemeleri ve bazı kralların gemicileri desteklemesi Avrupalıların, Hıristiyanlık dinini yaymak istemeleri.

3 YAPILAN ÖNEMLİ KEŞİFLER

4 BARTELEMİ DİAZ ÜMİT BURNUNU KEŞFETTİ 1486

5 KRİSTOF KOLOMB AMERİKAYI KEŞFETTİ
1492 KRİSTOF KOLOMB AMERİKAYI KEŞFETTİ

6 VASKO DO GAMA HİNDİSTANA ULAŞTI
1498

7 AMERİCO VESPUÇİ AMERİKANIN YENİ BİR KITA OLDUĞUNUN FARKINA VARDI
1507 AMERİCO VESPUÇİ AMERİKANIN YENİ BİR KITA OLDUĞUNUN FARKINA VARDI

8 1519 MACELLAN BOĞAZINA ADINI VERDİ
DEL KANO YOLA DEVAM EDİP DÜNYA TURUNU TAMAMLADI

9 COĞRAFİ KEŞİFLERİN SONUÇLARI
EKONOMİK SONUÇLARI Yeni ticaret yolları bulundu, Baharat ve İpek Yolları önemini kaybetti. Akdeniz kıyısındaki limanlar önemini kaybetti. Buna karşılık Atlas Okyanusu kıyısındaki limanlar önem kazandı. İslam ülkeleri yoksullaştı. Avrupa’da ticaret canlandı ve zenginlik arttı. Deniz ticareti kara ticaretinden daha karlı hale geldi. Avrupa’da temel geçim kaynağı tarımken bunu yerini ticaret aldı. Avrupa’da üretim ve alım gücü arttı. Avrupa ticari açıdan kendine yeter hale geldi.

10 SOSYAL SONUÇLAR Yeni keşfedilen yerlere Avrupa’dan büyük bir göç dalgası gitti. Yeni kültürlerle etkilenildi. Burjuva sınıfı ticaret sayesinde zenginleşti. Buda Avrupa’da sosyal ve ekonomik olarak değişimlere sebep oldu. İnsanlarda tartışma ve yeni şeyleri keşfetme duygusu gelişti. Yeni ırklar, bitkiler ve hayvanlar tanındı.

11 SİYASİ SONUÇLARI Yeni ülkelerin keşfedilmesi ile Sömürgecilik gelişti.( Portekiz ve İspanyollarla başlayan sömürgeciliğe daha sonra İngiltere, Fransa ve Hollanda da katıldı.) Afrika, Amerika, Avustralya ve okyanuslar keşfedildi. Doğudan yeni keşfedilen yerlerden Avrupa ya bol miktarda altın, gümüş gibi değerli eşyalar geldi. Avrupa zenginleşti. Soylular nüfuzlarını kaybetti. Baharat ve İpek Yolları önemini kaybetti.

12 DİNİ SONUÇLARI Kiliseye olan güven sarsıldı. Dünyanın düz olmadığı kanıtlandı.  Avrupa’da dine dayalı dünya görüşü değişti. Hıristiyanlık yeni keşfedilen yerlere yayıldı.  Kilise yeni keşfedilen yerlerde Avrupa kültürünü yaydı.

13 BARIŞ ÇAKI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 20120906036
HAZIRLAYAN BARIŞ ÇAKI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ

14 BİLİMSEL SONUÇLAR Düşünce dünyasında, kalkınma hareketlerini destekleyen düşünceler gelişti. Dünya’nın yuvarlak olduğu ispatlandı. Yeni kıtalar keşfedildi.(Amerika,Avustralya) Yeni ırklar keşfedildi Yeni bitkiler keşfedildi. (tütün ,patates, domates, şeker kamışı, vanilya, kakao vb.)  Yeni uygarlıklar keşfedildi.(KIZILDERİLİLER,AZTEK,MAYA ve İNKA’lar,Avusturalya’da ABOROJİNLER)


"COĞRAFİ KEŞİFLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları