Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Egzersiz ve Spor Psikolojisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Egzersiz ve Spor Psikolojisi"— Sunum transkripti:

1 Egzersiz ve Spor Psikolojisi
Konu 1. Yolculuğa başlarken…

2 Takip edilecek kitap

3 Egzersiz ve Spor Psikolojisi
Spor psikolojisi hangi konular ile ilgilenir?

4 Egzersiz ve Spor Psikolojisinin tanımı?

5 Spor ve egzersiz psikolojisi çalışmalarının iki amacı:
Psikolojik etkenlerin fiziksel performansa etkisi Spor ve egzersiz aktivitelerine katılımın bireyin psikolojik gelişimine, ruh sağlığına vb. etkisi.

6

7 İki uzmanlık alanı Klinik spor psikolojisi Eğitimsel spor psikolojisi

8 Egzersiz ve spor psikolojisinin tarihi
1. dönem ilk yıllar ( ): kuzey amerikada 1890 larda spor psikolojisi araştırmaları var. Norman Triplett, Scripture, William Anderson (reaksiyon zamanı, kişilik ve karakter çalışmaları, motor becerileri öğrenme) 2. dönem. Laborauvarların kurulması ve ilk deneysel çalışmalar (Coleman Griffith ve testler). 3. dönem geleceğe hazırlık ( ). 4. Dönem: spor psikolojisinin akademik bir dal olarak ortaya çıkması ( ). 5. Dönem: spor ve egzersiz psikolojisi disiplinler arası bir bilim ve uygulama alanı haline geldi. 6. dönem: günümüz egzersiz ve spor psikolojisi (2001’den günümüze)

9 Dünyadaki spor ve egzersiz psikolojisinin durumuna bakış
Son yıllarda araştırmalar çok artmıştır. Japonya, Rusya ve Almanya’da da Coleman Griffith ile aynı zamanlarda çalışmalar vardı. Rus spor psikoloğu Avksenty Puni’nin çalışmaları kendi zamanının önündeydi. 1965 ISSP ve 1970 International Journal of Sport Psychology

10 Bilimle uygulama arasında köprü kurmak
Bilimsel yoldan edinilmiş bilgi (bilimsel yöntem, koşulların standartlaştırılması,bilimsel yöntemin amprik olması, eleştirel olması) Kuram: bazı olay ve olguları, betimleme, açıklama ve bu olayların gelecekte oluşma olasılıklarını yordama amacıyla birbirleriyle bağlantılı bir grup bulguya sistematik bir bakışla bakmayı sağlar.

11 ÇALIŞMALARA karşı DENEYLER
Her halukarda önyargısı veri olmalı Bilimsel bilgi indirgemecidir Zor değişir

12 Mesleki uygulama bilgisi ve bilimsel bilginin bütünlenmesi
Spor ve egzersiz psikolojisinde aktif yaşam sahibi olmak.

13 Spor ve egzersiz psikolojisi yönelimleri
Psiko-fizyolojik yönelim Sosyal psikolojik yönelim Bilişsel davranışçı yönelim

14 Günümüz ve geleceğin eğilimleri
Spor ve egzersiz psikolojisi büyümeye devam edecektir. Farklı alanlarda danışmanlıklar olacaktır. Spor bilimleri bilgisinin yanında, danışmanlık ve klinik psikoloji alanlarında bilgi de gerekmektedir. Etik konular Alt uzmanlık alanları gelişmektedir ve gelişmeye devam edecektir. Akademik alan ile uygulama alanı birbirini desteklemeli aralarında gerilim olmamalıdır. Nicel araştırmalar gibi, Nitel araştırmalarda gelişmektedir. Spor psikolojisinde iş imkanı vardır ama tam zamanlı iş imkanı tam olarak yaygın değildir. Bu alan giderek gelişmekte, uygulama alanları artmakta ve iş imkanları da gelişmektedir. Olumsuz psikoloji değil olumlu psikoloji ön plandadır. Disiplinler arası çalışmalar artacaktır, artmalıdır. Teknoloji egzersiz ve spor psikolojisi alanında etkili olarak kullanılmalıdır.

15 Haftaya kişilik ve spor


"Egzersiz ve Spor Psikolojisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları