Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 GIDALARIMIZA GÜVENEBİLİR MİYİZ? Professor Colin Dennis Director-General, Campden BRI Chipping Campden, Gloucestershire,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 GIDALARIMIZA GÜVENEBİLİR MİYİZ? Professor Colin Dennis Director-General, Campden BRI Chipping Campden, Gloucestershire,"— Sunum transkripti:

1 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 GIDALARIMIZA GÜVENEBİLİR MİYİZ? Professor Colin Dennis Director-General, Campden BRI Chipping Campden, Gloucestershire, GL55 6LD, UK Tel: +44 (0) Fax: +44 (0)

2 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gıda Güvenli mi? Patojenler? Toksinler? Bulaşanlar? Alerjenler? Gıda Gerçek mi? Et türleri? Balık türleri? Bitki türleri? Katkılar? Gıda Nasıl Üretildi ? Hayvan refahı? Çevre? Organik? Ticaret? Ahlâk Gıdanın Kaynağı ? Ülke Yöre-menşe Gıda Kullanılabilir mi? Erişilebilir ? Ekonomik? Gıda Güvenliği GIDA VE TÜKETİCİ

3 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 c. 1 milyar kişi açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı rahatsız c. 2 milyar kişi açlık sınırında beslenebilmekte Diğer bir ifade ile dünya nüfusunun yarısı açlık sınırında beslenmekte Gıda Güvenliği-O Sağlanabilir mi ?

4 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gelecekteki Gıda Talepleri 2050 yılına kadar dünya nüfusunun % 40 artması beklenmektedir. Düşük gelirli ülkelerde önemli ekonomik gelişmeler Artan kentleşme Değişen hayat şartları Artan et tüketimi 2050 yılında çiftlik hayvanlarının 4 milyar insanın tükettiği kadar tahıl tüketeceği tahmin ediliyor YILINDA GIDAYA OLAN TALEP 2 KATINA ÇIKACAKTIR.

5 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 KISITLAMALAR Mevcut su ve toprak kaynakları Yakıta karşı gıda İnsan ve gıda üretim kapasitesinin düyadaki nispi dağılımı Uluslararası ticaret ihtiyacı İklim değişikliklerinin etkisi

6 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Nufus Koşulları Ve Gıda Taleplerindeki Değişim Verimli Entegre Sistemlerin Tasarımı ve Geliştirilmesi: Gıda Üretimi İşleme Muhafaza ve Dağıtım Kırsal üreticilerden genişleyen ve çeşitlenen kentsel nüfusa yöneliş

7 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER İLE GIDA KONTROLÜ Underpin (desteklemek) international trade REKABET Production efficiency and costs Product match to market need SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Optimise resource use to reduce waste and energy Temel Endüstri Konuları SAĞLIK VE REFAH Contribute to disease prevention and healthy ageing GÜVENLİK ESSENTIAL & NON-NEGOTIABLE

8 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 CO2 emisyonları Atık paketleme Su Taşıma mesafeleri

9 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Bitkisel ve hayvansal üretim Hasat/kesim Sulama suyu Pestisitler, Gübreler, Hayvancılık Uygulamaları, Yem, Antibiyotikler Soğutma ve Yıkama Suyu Mezbaha Uygulamaları ve Hijyen Sıcaklık kontrol Temizlik ve sanitasyon Bina ve Ekipmanın Hijyenik Tasarımı Depolama ve Dağıtım Hijyenik çevre Sıcaklık kontrol Gıda Pazarlama ve Satışı Depolama ve Dağıtım İşleme ve Paketleme Hijyen ve Çevre Sıcaklık kontrol İşleme süre ve sıcaklığının doğrulanması Kapak ve ambalaj sıkılığı Bina ve Ekipmanın Hijyenik Tasarımı Etkili temizlik ve sanitasyon programları Etkili ayrıştırma Tüketici Sıcaklık kontrol Hijyen, depolama ve hazırlama Gıda Kaynağı

10 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Katkılar Bitkisel ve Hayvansal üretim Depolama ve Dağıtım İşleme ve Paketleme Depolama ve Dağıtım Paketleme Hammadde Depolama ve Dağıtım Tüketici Gıda Satış ve Servisi Uluslararası Gıda Tedarik Zinciri Depolama ve Dağıtım

11 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Bu pizza: 17 işletmeciden katkı maddesi 9 ülkede 3 kıtada satış

12 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 İzlenebilirlik - endüstri standartları Tamamlanmış üründen hammadde materyaline kadar aşağı veya yukarı olan bağlantılar Her bir gıdanın üretim iş süreci takip edilebilmelidir. –Kaynaktan tüm ham materyallere –Üretimin tüm aşamaları boyunca –Tamamlanmış ürünün dağıtımında İzlenebilirlik ya hammaddeden tamamlanmış ürüne ya da tam tersi yoldan gerçekleştirilir.

13 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Tüketici Tehlike durumunda etkili hatırlama (geri uyarı) ile gıda güvenliğinin sağlanması Belli katkılardan kaçınılması Belirli şekillerde üretilmiş gıdaların seçilmesi İzlenebilirlik

14 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Yönetim Ürünü geri çekerek halk sağlığının koruması Acil durumlarda besin zincirinde uygulama kontrolü Çiftlik hayvanlarında hastalık kontrolü Dolandırıcılığı, doğal olmayan ürün ve katkıları engellemek. İzlenebilirlik

15 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Endüstri Gıda güvenliği ya da kalite problemi durumunda ürünün derhal piyasadan uzaklaşması sağlanmalıdır. Herhangi bir geri çekme miktarı ve maliyeti en aza indirilmelidir. Yasa ve müşteri gereksinimleri ile ilgili gerekler karşılanmalıdır. Sorunun nedenini tespit etmek ve sorumluluk almak Marka ile tüketicinin güvenini sağlamak İzlenebilirlik

16 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gıda Güvenliği Devam eden sorunun gerçek temel nedeni –Demografik (toplumsal) değişiklikler –Gıda ve katkının coğrafik kaynağı –Gıda üretim ve işleme teknolojileri –Gıda tüketim alışkanlıkları –Uluslararası seyahat –Tespit edilen patojenler –Uluslararası ticaret

17 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gıda Güvenliği Tarım-gıda zincirinin giderek daha fazla uluslararası nitelik kazanması Gıda güvenliği yönetiminin global olarak benimsenmesi –dünya çapında kabul edilen ortak çalışma prensipleri –Üretimden tüketime tüm gıda tedarik zincirinin göz önünde bulundurulması ‘Ahırdan sofraya’ ‘Tarladan tabağa’ ‘Çiftlikten çatala’

18 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 TEHLİKE:Zarara neden olabilecek biyolojik, kimyasal ve fiziksel maddeler. RiSK:Sonucunun ciddiyeti ile birlikte zararın olasılığı Tehlike ve Risk

19 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Algılanan Gıda zehirlenmesi BSE Gelişme hormonları Hayvan besleme Pestisitler Genediği değiştirilmiş Gıda ile ilgili tüketici tarafından algılanan risk Gerçek Kalp damar Kanser No deaths from GM, Pesticides, Growth Hormones in UK 100,000 deaths/ year in UK

20 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Riskin tüketici tarafından algısı Biz inek eti yememeliyiz.. Çok tehlikeli

21 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 ‘Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları’ ifadesinin kısaltmasıdır HACCP –Tanımlar, –Değerlendirir –Kontrol eder –Gıda güvenliği için tehlikeler önemlidir. HACCP

22 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Paydaşlar tarafından kabul edilen standart (tüketiciyi de içeriyor) Güvenliği Sağlayan Gıda Standartları Düzenleyici standartlar Sertifikasyon kurumu tarafından değerlendirilmiş uygun standarda Sertifikalandırma Ürünler, Prosesler, Sistemler, İnsanlar Ulusal Akreditasyon Kuruluşu tarafından değerlendirilen belgelendirme kuruluşunun Yetkinliği Akreditasyon (UKAS)

23 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 * Combinable Crops – cereals, oilseeds, sugarbeet * Produce – fruit salad, vegetables * Dairy Farms – milk * Poultry Production – chickens * Pigs – pork * British Meat – beef and lamb Güvenli Gıda Standartları

24 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Assured Food Standards Quality Meat Scotland Farm Assured Welsh Livestock Northern Irish beef and lamb Genesis QA – Quality Assurance

25 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Lion Quality Egg Scheme Agricultural Industries Confederation Feed Schemes Assured UK Malt Scottish Quality Farm Assured Combinable Crops

26 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Freedom Food LEAF Marque Link Environment & Farming Soil Association Farm Assurance

27 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Güvenli Tedarik Zinciri Hayvansal Yem Standartları Güvenli Çiftlik Standartları British Perakende Consortium Küresel Standart

28 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 KALİTE KONTROL (Son ürün testi) KALİTE GÜVENCESİ (Kabul edilmiş standartlara göre proses kontrolü)

29 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Durum Tespiti - kirleticiler, özgünlük, kompozisyon Gözetim – uyumluluk Etiket bildirimleri - uyumluluk TEST DOĞRU YAKLAŞIM DOĞRU SONUÇ

30 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Balık Kimlik Belirleme Yöntemi Authentic Fish. Extract DNA. Make DNA fingerprints. Save in database. PCR fish gene. Cut DNA with special DNA enzymes. Canned salmon sample for analysis PCR fish gene. Balık türlerini tanımlamak için veritabanındaki profilleri karşılaştırılır Can 2 Can 1 Salmon özel DNA enzimleri ile DNA kesilir

31 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Hedef türlere uygulanan fındık deney sonuçları

32 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Uygunluğu tespit edilmiş (gereksinimler için uygun) Yöntem ve amaca uygun ekipman Nitelikli ve yetkin personel Teknik performansın bağımsız değerlendirilmesi Kalite kontrol– Kalite güvence prosedürleri Geçerli analitik ölçümler Altı prensip

33 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 ANALİZ ÖRNEK HAZIRLAMA ANALİZ SONUÇLARI RAPOR Personel Laboratuar uygulaması Donanımlar YÖNETİM KALİTE SİSTEMİ YETERLİK Materyal test kitleri Metotlar Ekipman KALİBRASYON VALİDASYON KALİTE KONTROL Laboratuvar Akreditasyonu

34 M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Campden BRI ‘World Class Resource for the Agri-Food and Drink Chain’ no. 1207no. 1079no. 0407


"M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 GIDALARIMIZA GÜVENEBİLİR MİYİZ? Professor Colin Dennis Director-General, Campden BRI Chipping Campden, Gloucestershire," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları