Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek."— Sunum transkripti:

1

2 Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek

3

4 Dünyamızın etrafını saran ve dünya ile birlikte dönen çoğunluğu gazdan oluşan katmana atmosfer yani hava küre denilmektedir. Bu katman yeryüzünden itibaren kendi içinde de katmanlara ayrılır. Her katman kendi içinde farklı sıcaklıklar barındırmaktadır bu nedenle de özellikleri ve gaz yoğunlukları farklıdır. Bu bölgeler yukarıdan aşağı doğru; Termosfer, Mezosfer, Stratosfer ve Troposferdir. Troposfer; bulut, yağmur ve rüzgarın oluştuğu yeryüzüne en yakın olan katmandır. Stratosfer; Kalınlığı 48 km’dir. Ozon tabakası bu katmanda bulunmaktadır. Güneşin zararlı etkileri bu katmanda filtrelenir. Mezosfer; Yaklaşık 45 km kalınlıktadır. Sıcaklık -100 dereceye kadar sıcaklık düşer. Termosfer; Yaklaşık 900 km. kalınlığındadır.

5 Dünyamızın ¾’ü sular ile kapılıdır. Göller, akarsular, yer altı suları hidrosferi yani su küreyi oluşturur. Yaklaşık 60 km. kalınlığında olan litosfer yani yer küre, üzerinde yaşadığımız katmandır. Taş ve topraktan oluşmaktadır. Okyanus tabanlarında ince, karalarda daha kalındır. Litosferde genellikle silisyum ve alüminyum bileşikleri bulunmaktadır. Bu nedenle litosfere, SİAL de denilmektedir. Yer kabuğu, püskürük kayaçlar, tortul kayaçlar ve başkalaşım kayaçlardan oluşmaktadır.

6 Yer kabuğunun hemen altından başlayan yaklaşık 2.900 kilometrelik kalınlığı olan pirosfer yani ateş küre bulunmaktadır. Sıcaklık yaklaşık olarak 2000C derecedir. Bütün maddeler ve bileşikler genelde erimiş haldedir. Erimiş halde olan bu koyu kıvamlı sıcak sıvıya magma denilmektedir. Magma içindeki ağırlıklı bileşikler, silisyum ve manganezyum’dur. Yerkürenin merkezinde ve kalınlığı 3.400 kilometrelik Barisfer yani ağır küre bulunmaktadır. Demir, nikel gibi maddelerden oluşur. Sıcaklık 4000-4.500 derecenin üstündedir. Her şey buhar halinde olsa da, büyük basınç olduğundan çekirdeğin katı olduğu düşünülmektedir.

7


"Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları