Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÖZLENEMEYEN KATMANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÖZLENEMEYEN KATMANLARI"— Sunum transkripti:

1 GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
DÜNYANIN GÖZLENEBİLİR VE GÖZLENEMEYEN KATMANLARI

2

3 katmanlar Dünyamızın gözlenebilir ve gözlenemeyen katmanları vardır.Bunlar: 1-Hava küre (Atmosfer) 2-Su küre (Hidrosfer) 3-Yer kabuğu (Litosfer) 4-Ateş küre ,Magma (Pirosfer) 5-Ağır küre,Çekirdek (Barisfer)

4 Su küre Hidrosfer dünyamızda bulunan katmanlardan biridir. Hidrosfer katmanı canlılar için vazgeçilmez bir katmandır. Dünyada ki bütün sular hidrosfer yani su kürenin içine girer. Su küreyi en çok denizler ve okyanuslar oluşturur. Dünyanın yüzde yetmiş biri hidrosferden oluşur

5 Dünyayı saran gaz tabakası. ve bir diğer adıyla ,hava küre adı verilir
Dünyayı saran gaz tabakası. ve bir diğer adıyla ,hava küre adı verilir. Atmosferdeki değişik gazlar yer çekiminin etkisiyle çeşitli yükseltilerde tutulur.Yer çekiminin bittiği yerde atmosferde biter.Uzay boşluğu başlar.Atmosferi oluşturan gazlar yer çekimi etkisiyle ağırlıklarına göre iç içe küreler biçiminde bulunurlar.  atmosfer

6 atmosfer 1)- İçerdi oksijen aracılığı ile yaşama olanak tanır. 2)- Atmosferin Özellikleri sayesinde, Dünyanın fazla ısınmasını ve fazla soğumasını önler. 3)- Güneşten gelen kısa dalgalı zararlı ışınları süzerek dünyayı yaşanır hale getirir.

7 4)- Hava akımları yolu ile güneş alan yerlerin çok sıcak,olmayan yerlerin çok soğuk olmasını önler.Eğer atmosfer olmasaydı güneş alanı yerlerin tam olarak aydınlık ve çok sıcak,gölge yerlerin ise tam karanlık ve soğuk olması gerekirdi. 5)- Güneşten gelen enerjinin uzaya dönmesini önleyen bir örtü görevi görür.Atmosfer aynı zamanda güneşten gelen ışığın yansıyıp dağılarak gölge yerlerinde aydınlık olmasını sağlar.

8 Yer kabuğu YER KABUĞU KATMANI Yer kabuğu,çeşitli taş ve kayaların bulunduğu katmandır.En üst kısım toprakla örtülüdür.Bazı bölümleri ise sularla kaplıdır.Canlılar yer kabuğu üzerinde yaşarlar.

9 Çekirdek ÇEKİRDEK KATMANI Çekirdek katmanı yerkürenin en iç katmanıdır.Sıcaklık 5000 santigrat derecedir.Çok sıcak olduğu halde basıncın etkisiyle buradaki maddeler erimemiştir.Dünyanın merkezini oluşturur.yoğunluğu fazladır.Yapısında fazla olan demir ve nikeldir.

10 magma Sıcaklığı 2000 santigrat civarındadır.Kalınlığı 2900 km dir.Bileşimindeki maddeler akıcı hamur kıvamındadır.Volkandan çıkan lavlar bu katmandan gelir


"GÖZLENEMEYEN KATMANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları