Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)"— Sunum transkripti:

1 MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)

2 Basit inorganik (cansız) şekillerdeki elementlere madensel maddeler ( mineraller) denir.
Hücrenin korunması, sağlıklı diş, kemik cilt yapısı için önemlidir. Ayrıca; kalp ritmi, kan basıncı vücuttaki sıvı dengesi gibi birçok düzenleyici fonksiyonlarda da rol oynar.

3 Bir insan vücudunun sadece % 4’ünü mineraller oluşturur
Bir insan vücudunun sadece % 4’ünü mineraller oluşturur. Bunun çoğunluğu kalsiyum ve fosfordur. Vücutta eksikliği en çok hissedilen madensel maddeler kalsiyum, demir ve iyottur.

4 Kalsiyum (Ca) Vücutta en çok bulunan ve insan vücudu için en önemli olan minerallerden biridir. Kalsiyumun çok büyük bir bölümü iskelet ve dişlerde bulunur. Kanın pıhtılaşmasında rol alır.

5 En çok bulunduğu besinler: Süt ve türevleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sardalya balığı, istiridye Eksikliği durumunda raşitizm görülür.

6 Fosfor (P) Metabolizması kalsiyum metabolizmasına bağlıdır.
Fosforun yaklaşık % 80’ni değişmeden kalsiyum ile beraber dişlerde ve kemiklerde bulunur. Anne karnında bebeğin emiklerinin oluşumu kalsiyum ve fosforun depo edilmesi ile başlar. Kalsiyum ve fosfor yeteri kadar sağlanamaz ise kemiklerin ve dişlerin gelişmesi normal olmaz.

7 Demir (Fe) Kanın hemoglobin kısmında bulunur.
Hemoglobin kana kırmızı rengini verir. Kadınlarda adet dönemlerinde, doğum ve emzirmede demir kaybı olur. Demir ihtiva eden besinlerin sindirimi C vitamini ile daha kolay olur.

8 En çok bulunduğu besinler: Karaciğer, dalak, et, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez ve kuru üzümde bulunur. Eksikliği durumunda anemi (kansızlık) görülür.

9 İyot (I) Vücut yapısının esas unsurlarındandır.
Troid bezinde bulunur. Troid bezinin normal çalışması için çok gereklidir. En çok bulunduğu besinler: Deniz ürünleri, yumurta, süt, et, sebze Eksikliği durumunda troid bezi görevini yerine getiremez.

10 Flor(F) Kemik ve dişlerde bulunur. Dişlerin sağlığında çok önemli rolü vardır. Süt çocukluğundan itibaren çocuklara flor verilmesi kalıcı dişlerin sağlam yapıda oluşmasına yardımcı olacaktır. En çok bulunduğu besinler: Doğal kaynaklı su, Flor yönünden zengin topraklarda yetişen sebzeler

11 Magnezyum (Mg) İnsanlarda magnezyum yetersizliği belirtilerine pek rastlanmaz çünkü bitkisel ve hayvansal yiyeceklerde yeteri kadar magnezyum bulunur.

12 Sodyum ( Na ) - Potasyum ( K ) ve Klor ( Cl )
Organizmada birbirleriyle çok yakın ilişkileri olan elementlerdir. Bu mineraller hücre içi ve dışı sıvıların, asit ve baz dengesinin sağlanması, sinir ve kasların çalışması için gereklidir.

13 Bakır ( Cu ) Demirin vücutta kullanılmasına yardım eder.
Demir gereksinimini karşılayan bir diyet aynı zamanda bakır gereksinimini de karşılamış olur. Karaciğer, beyin, kalp, böbrekler bakırı en yüksek yoğunlukta bulunduran organlardır.

14 Çinko ( Zn ) Büyümede, cinsiyet organlarının gelişiminde, hücresel bağışıklığın oluşumunda önemlidir. Yetersizliğinde cücelik, cinsiyet organlarının gelişiminde gerilik, hastalıklara dirençsizlik, yaraların iyileşmesinde gecikme belirtileri görülür.

15 SU Yaşam için oksijenden sonra ikinci önemli gereksinim sudur.
İnsan vücudunun %70’i sudur. Vücuttaki su miktarı cinsiyete, yaşa, kilo durumuna göre değişir. Su yaşam için besinlerden daha önemlidir. Besin öğelerinin sindirimi, emilimi, taşınması, metabolizması, artık zararlı maddelerin dışarı atılması, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığı vücuttaki su sayesinde olur.

16 İnsan besinsiz haftalarca yaşayabilir ancak susuz en fazla 6–7 gün dayanabilir.
Vücutta su kaybı sonucu kan plazmasının yoğunluğu artınca, beyindeki susama merkezi uyarılarak susama duygusu gelişir ve birey su veya yerini tutan sıvılar içerek bu ihtiyacını giderir. Aşırı ishal ve kusma durumlarında vücuttaki su dengesi bozulur. Bu gibi durumlarda tuz-şeker karışımı (ORS) da tarifine uygun hazırlanarak tüketilmelidir.


"MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları