Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician 2016 19.04.2016.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician 2016 19.04.2016."— Sunum transkripti:

1 Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician 2016 19.04.2016

2 Daha Az Et Yemek: Sağlıklı ve Çevreye Karşı Sorumlu Diyet Seçimi Sunum/ Çeviren: As.Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ Trabzon Kanuni EAH-KTÜ Aile Hekimliği ABD

3 2015-2020 Diyet kılavuzları, diyet paterninin, diyabetes mellitüs, kardiyovasküler hastalık ve bazı kanserler gibi sağlık sonuçları üzerine etkisini yansıtmaktadır.

4 Güçlü kanıtlar, diyette daha çok sebze ve meyve seçiminin yararlarını sürekli desteklemektedir. Orta güçlü kanıtlar, kepekli tahıl tüketiminin artırılmasını destekler. Ayrıca az yağlı veya yağsız süt ürünleri, deniz ürünleri, bakliyat, fındık ve orta düzey alkol alımı yararlı kabul edildi. (Daha az tutarlı olmasına rağmen …)

5 Orta güçlü kanıtlar, kırmızı et ve işlenmiş etin alımının azaltılmasını destekler. Güçlü kanıtlar, şeker ve şekerli içeceklerin tüketiminin azalmasını sürekli vurgular.

6 Bazı öneriler inceleme altında fakat; Son bulgular; Doymuş yağ, kardiyovasküler hastalık riski oluşturmayabilir. Tam yağlı süt içen kişinin düşük yağlı süt içen ile karşılaştırmasındaki bulgular benzer.

7 Doymuş yağ tüketimine karşı hastalara danışmanlık yaparken, daha önceki düşüncelerde olduğu kadar sıkı olunmasına gerek olmayabilir. Protein ve süt ürünleri diğer kaynaklarla karşılaştırıldığında, özellikle kırmızı etin, çevresel bozulma ve iklim değişikliğine katkıda bulunduğundan hastalar haberdar edilmelidir.

8 Az et ve süt içeren diyet önemli, çünkü; Bu ürünleri yetiştirmenin önemli negatif etkileri vardır; -Karbondioksit yayma -Su tüketimi -Kirlenme

9 2015-2020 diyet kılavuzlarına göre; Orta güçlü kanıtlar, sağlıklı diyet paterninin, yüksek meyve, kepekli tahıllar, bakliyat, fındık ve tohumlar ile düşük hayvansal besinlerin olumlu çevresel sonuçlarla ilişkili olduğunu gösteriyor. Kırmızı et ve inek sütü ürünleri özellikle kısıtlanmalı, çünkü; Sığır çiftliği, bütün çiftlik hayvancılıkları içinde sürekli en az verimli kaynak olarak tespit edilmiştir.

10 Sığır yemi, diğer bazı tarım ürünlerinden daha fazla su gerektirir ve nitrojen içeren gübreler su kirlenmesinin major kaynağıdır. Sığır ürünleri enerji gerekliliği nedeniyle, metan, güçlü sera gazı ve ek olarak karbondioksit yayılımına katkıda bulunur (özellikle, modern endüstriyel gıda sistemleri ile üretilen mısır ve soya tabanlı ürünler).

11 Tüm sığır çiftlikleri; tüm çiftlik hayvanlarının zararlı gaz yayılımının %65 ine neden oluyor, US’deki insan aktivitelerine bağlı yayılımın %9’una katkıda bulunuyor. Bu da ağaçların yok olmasına neden oluyor.

12 Doktorlar hastalarına et yemek hakkında ne söylemeliler? En sağlıklı diyetlerde(akdeniz diyeti, HT’u durdurma yaklaşımı diyeti), gıda seçimi teşvikleri, 2015- 2020 diyet kılavuzlarındaki tavsiyeler ile benzer.

13 , Güncel araştırmalarda; Doymuş yağ alımı için daha hoşgörülü bir yaklaşım öneriliyor. Sağlıklı diyetin, et ve süt tüketimini azaltmayı muhtemelen gerektirdiği, Özellikle doymuş yağlarla birlikte tekli ve çoklu doymamış yağların veya tam tahıllı, kompleks, rafine edilmemiş karbonhidrat alımını öneriyor. Daha iyi kardiyovasküler sonuçlar için, bu besin öğelerini yerine koymak, doymuş yağın diyette yalnız başına yüksek olmasından iyi.

14 Nihayet, bütün çalışmalar, et temelli diyetlerin, işlenmiş etlerin olumsuz sağlık etkilerini göstermiştir; Bu nedenle, diyetten elimine edilmesi önerilir.

15 Et ve süt ile ilgili çevresel kaygılar… Doktorlar bazı hastaların diyeti reddebileceklerinden endişeli olabilirler; İklim değişikliklerinin yavaşlama temelli tavsiyelerinin Amerikan halkını bölmeye devam etmesinden dolayı.. Doktorlar, her zaman iklim değişikliği açıkça söylemeksizin, endüstriyel ve tarımsal uygulamaların zararlı çevresel etkilerine karşı olabilir.

16 Doktorlar, hastalarına daha fazla aktif eğitim almayı talep edebilirler.Örneğin; Et ve süt ürünlerini yemeye devam etme kararı veren hastalarına daha sürdürülebilir koşullarda üretilen et hakkında bilgi verilebilir; (yağmur suyunun tek su kaynağı olduğu çim ile beslenen sığır eti ). Doktorlar hastalarına, onların sağlıkları için iyi olanın aynı zamanda dünya içinde iyi olduğu bilgisini verebilirler.

17 Sağlıklı bir diyet ve sürdürülebilirliğin olumlu etkileri arasında sinerjik ilişki açıkca belirtiliyor. Doktorların sağlıkta daha geniş konsept benimsemesi gerekir. Doktorlar, bitki merkezli diyet ve sera gazı yayılımının azaltılması arasındaki bağlantıyı açık hale getirmek için fırsata sahipler, Böylece hastaların, meyve ve sebzenin fazla olduğu, kırmızı et ve sütün daha az olduğu bir diyeti benimsemelerine sebep olunabilir.

18 Teşekkür ederim…


"Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician 2016 19.04.2016." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları