Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Pisagor teoremi’ne Giriş

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Pisagor teoremi’ne Giriş"— Sunum transkripti:

1 Pisagor teoremi’ne Giriş
PİSAGOR KİMDİR? PİSAGOR BAĞINTISI NEDİR? PİSAGOR BAĞINTISI NE İŞE YARAR? HİPOTENÜS DİK ÜÇGEN VE PİSAGOR BAĞINTISI

2 PİSAGOR KİMDİR? a b c

3 Pisagor M.Ö. 500'lü yıllarda yaşamış Yunan filozof ve matematikçisidir. Matematik ve Müziği buluşturan Pisagor, kendi adıyla anılan Pisagor Teoremi ile meşhurdur.

4 PİSAGOR BAĞINTISI  NEDİR? a b c

5 Mısır’da Nil Nehri’nde bahar aylarında meydana gelen taşkınlar nedeniyle arazi sınırları sürekli değişiyor bu nedenle de arazilerin sınırlarının sıklıkla yeniden belirlenmesi gerekiyordu. Bu amaçla dik kenar uzunlukları bilinen dik üçgenlerin hipotenüs uzunluğunu veren bir bağıntı kullanılıyordu.

6 Yunanlı matematikçi Pisagor’un (Pythagoras) adıyla anılan Pisagor bağıntısında bir dik üçgende dik kenarların uzunluklarının karelerinin toplamı, hipotenüs uzunluğunun karesine eşittir. Bu bağıntının ilk kez ne zaman ve kimin tarafından kullanıldığı tam olarak bilinmemekle beraber, bağıntının ilk kez Pisagor tarafından ispat edildiği düşünülmektedir. 

7 PİSAGOR BAĞINTISI  NE İŞE YARAR? a b c

8 Pisagor bağıntısını kullanarak dik üçgende dik kenarların uzunluğundan faydalanarak hipotenüsün uzunluğunu bulabiliriz. Daha geniş bir ifadeyle bir dik üçgende herhangi iki kenarın uzunluğunu biliyorsak üçüncü kenarın uzunluğunu bulabiliriz. 

9 HİPOTENÜS a b c

10 Hipotenüs Dik kenar Dik kenar

11 Hipotenüs Bulma a b c

12

13 SORULAR a b c

14

15

16

17

18

19

20

21


"Pisagor teoremi’ne Giriş" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları