Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

STRES VE SPOR Spor olgusu bireylerin stres yaratan durumlardan kurtulmasını sağlayan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin etkisini azaltan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "STRES VE SPOR Spor olgusu bireylerin stres yaratan durumlardan kurtulmasını sağlayan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin etkisini azaltan."— Sunum transkripti:

1

2 STRES VE SPOR Spor olgusu bireylerin stres yaratan durumlardan kurtulmasını sağlayan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin etkisini azaltan en önemli teknik, fiziksel hareketlerdir. Fiziksel hareketler bedenin psikolojik ve fizyolojik hastalıklara karşı doğal bir savunma mekanizmasıdır. Stres tepkisi damarlarda daralmaya neden olduğu için, ister istemez hücrelere giden kan miktarında azalmaya yol açmaktadır (Turkay ve Sökmen, 2014).

3 Stres altındaki sporcuda fizyolojik olarak kan basıncının, kas gerginliğin, ter bezi faaliyetlerinin ve kalp vurum sayısının arttığı görülür. Solunum sıklaşır ve göz bebeklerinde büyüme görülür. Beyine ve kaslara daha fazla oksijen gerektiği için kanda alyuvarların sayısı artar, iç organlardaki kan miktarının azalması nedeniyle sindirim yavaşlar, zihinsel olarak dikkat azalır, algılamada yanılgılar ve unutkanlık görülebilir (Turkay ve Sökmen, 2014).

4 Stres, sporcuların fiziksel enerjilerine, elde edecekleri kazanç ve zaferlere, zevk ve eğlencelerine zarar vermektedir. Stres, sporculara becerikli olmadıklarını düşündürerek öz güvenlerine zarar verebilir. Psikolojik stres sporcuların yıllarca çalışarak ulaştıkları becerilerini sergilemelerine zarar verebilir ve sporcuların akış deneyimi yaşamalarına engel olabilir (Turkay ve Sökmen, 2014).

5 KAYNAKÇA Turkay, H., Sökmen, T. (2014).Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğrencilerinin Sporda Güdülenme Kaynakları ve Stresle Başa Çıkma Tarzları, İnönü Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(3), 1-9, ISSN: 2148-6786. Malatya.

6 KAYNAKÇANIN YAZIMI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR: Kırmızı ile belirtilen yazar( lar) ı soyadı, adı ve tarih. Sarı ile belirtilen makalenin ismi. Mavi ile belirtilen yayınlandığı dergi. Beyaz yerler ise Cilt, sayı, sayfa aralıkları Issn: yayın numarası ve yayınlandığı yerle bitiriyoruz. Eğer Tez ‘ den yararlanıyorsanız Cilt, sayı, sayfa aralıkları Issn: yayın numarası gibi eklerde olmaz. Örneğin: Dönmez, A. (2016). Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenliği Öğrencileriyle Spor Yöneticiliği Öğrencilerinin, Spor Bilimleri Fakültesinden Beklentilerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi. TABİKİ DE SİZ RENKLİ YAZMIYORSUNUZ.

7 Ayrıca metin içinde web adresi göstermek isterseniz en sade şekilde gösterip adresin tam halini ve erişim tarihini kaynakçada belirtiniz. Örneğin; Kalp krizi sonucu yaşanan ölümlerden dolayı stresi çok önemsediklerini ifade eden Prof. Dr. Civelek, “Stresi yok etmek için yapılacakların başında spor aktiviteleri gelmektedir. Sporla birlikte vücutta endorfin salgılanır ve endorfin de stresin en önemli ilaçlarından birisidir” diye konuştu (http://www.e- psikiyatri.com, 2016).http://www.e- psikiyatri.com http://www.e-psikiyatri.com/STRESE-KARSI-SPOR-YAPIN-7878http://www.e-psikiyatri.com/STRESE-KARSI-SPOR-YAPIN-7878 erişim tarihi: 20.04.2016. Metinler iki yana yaslı seçeneği kullanılarak yazılmalıdır. Spor Yöneticiliği bölümü olarak, Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olduğunuz için Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Yazım kılavuzundan da faydalanabilirsiniz.


"STRES VE SPOR Spor olgusu bireylerin stres yaratan durumlardan kurtulmasını sağlayan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin etkisini azaltan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları