Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri."— Sunum transkripti:

1 CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER

2 CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri amacı ile yapılan çalışmaların sonucunda nihai hedef toplumsal entegrasyondur.

3 Cerebral Palsy (CP) beyin gelişimine 5 yaşına kadar zarar veren bir patoloji sonucunda baş gösterse de, etkileri hayat boyu süren ve sadece CP'li bireyi değil ailesini ve tüm toplumu etkileyen bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor. Sorun hasarın yeri ve boyutuna göre değişiklik gösterebiliyor. Hasta sorunlara bağlı olarak konuşamayabiliyor, yürüyemeyebiliyor, vücut hareketlerini kontrol edemeyebiliyor, görme ve algılamanın yanında zihinsel sorunlar yaşayabiliyor. Bireyin fonksiyonel durumu hastalığın şiddetine ve uygulanan rehabilitasyon sürecine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

4 Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Muharrem İnan, “Sürekli eğitim ve rehabilitasyonla fonksiyonelliğin artırılması ve günlük yaşamda bağımsızlığın sağlanması hedefleniyor” diyor. Bunun yanında toplumun desteği de çok önemli bulunuyor. Bu hastalık çoğunlukla yanlış biliniyor ya da bilinmiyor. Yanlış algıyı düzeltmek ve CP’nin insan vücudunda ne gibi bozukluklara neden olduğunu anlatmak, bu bireylerin toplumda yer edinebilmeleri ve önyargılarla karşılaşmamaları için gerekli görülüyor.

5 Devlet okullarında kaynaştırma eğitimiyle CP’li bireylerin topluma entegrasyonu amaçlanıyor. Engellilere özel dizayn edilen ve eğitim verilen özel eğitim ve uygulama merkezi okulları bulunsa da, meslek edindirmeye ve sosyal yaşama adaptasyona yönelik yeteri kadar eğitim kurumunun bulunmayışı, ülkemizde CP’li bireylerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında yer alıyor.

6 CP’li çocukların okullarının özellikleri Bina girişlerinde eğimli yüzeyler olmalı. Koridor, merdiven ve tuvaletlere tutunma barları yapılmalı. Çocuğa uygun sınıf içi oturma düzeneği olmalı. Sivri köşeler yumuşak maddelerle kaplanmalı. Sınıf içinde kullanılacak aparatlar bireyin engellilik durumuna göre düzenlenmeli.

7 SABANCI OKULLARI Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. Muharrem İnan, vakfın çalışmalarını anlattı: “Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı çatısı altında, 2011 yılında Metin Sabancı’nın bağışıyla Sabancı Vakfı tarafından yaptırılarak eğitime açılan Metin Sabancı Okulları yer alıyor. Dünyadaki özel gereksinimliler için eğitim veren okullar incelenerek iki yıllık araştırma sonucunda hazır hale getirilen Metin Sabancı Okulları, eğitim kılavuzuyla özel gereksinimli çocuklara destek oluyor. Bir ya da birden fazla yetersizliği olan çocukların eğitim aldığı özel donanımlı sınıflarda, MEB müfredatına paralel bireysel ve grup eğitim programları, konusunda uzman eğitim kadrosu tarafından veriliyor. Psikolojik danışmanlık hizmeti, müzik, resim ve sanat atölyeleri, beden eğitimi ve spor çalışmaları, gereksinime bağlı destek hizmetler, öz bakım desteğiyle gezi sunuluyor. Okullarda sadece çocuklarımız değil, çocuklarımızın gelişimine en büyük katkıyı sağlayan aileleri de eğitim programlarının parçası oluyor.

8 https://www.youtube.com/watch?v=9gMPZn m3uPs


"CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları