Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Salmo trutta Tatlı suda yaşayanların yumurtaları sudan çok ağır olduğundan dibe çöker. Yumurtaların açılma süresi suyun sıcaklığına bağlı olarak değişir.Yumurta.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Salmo trutta Tatlı suda yaşayanların yumurtaları sudan çok ağır olduğundan dibe çöker. Yumurtaların açılma süresi suyun sıcaklığına bağlı olarak değişir.Yumurta."— Sunum transkripti:

1

2 Salmo trutta

3

4 Tatlı suda yaşayanların yumurtaları sudan çok ağır olduğundan dibe çöker. Yumurtaların açılma süresi suyun sıcaklığına bağlı olarak değişir.Yumurta bırakma davranışları çok ilginçtir. Dişi balık anal ve kavdal yüzgeçleriyle, soğuk ve temiz dağ sularının taban çakılları arasında açtığı çukura yumurtalarını bırakır. Az bir zaman sonra bu yumurtaların üzerine erkek balık tarafından spermalar bırakılır.

5 Daha sonra dişi balık yumurtaların üzerini çakıllarla örterek gelişmeye terk eder. Yumurtadan çıkan yavruların karın tarafında bir yedek besin torbası vardır. Bu kısım absorbe edilinceye kadar yavrular yuva etrafında yaşarlar ve 2,5 cm boya erişince bu alanı terk ederler. Daha sonra dişi balık yumurtaların üzerini çakıllarla örterek gelişmeye terk eder. Yumurtadan çıkan yavruların karın tarafında bir yedek besin torbası vardır. Bu kısım absorbe edilinceye kadar yavrular yuva etrafında yaşarlar ve 2,5 cm boya erişince bu alanı terk ederler. Denizlerde 1 sene kaldıktan ve beslendikten sonra üremek üzere tekrar tatlı sulara dönerler. Denizlerde 1 sene kaldıktan ve beslendikten sonra üremek üzere tekrar tatlı sulara dönerler.

6 Esox lucius

7

8 Turna balığı: Çeneleri öne doğru uzamış bir turna gagası görünümündedir. Yumurtadan çıkan larvalar planktonlarla beslenirler. 5 cm boya erişince tipik bir karnivor davranışı gösterirler. Tatlı ve hafif tuzlu sularda yaşayan bu balıklar geceleri avlanırlar. Çok yırtıcı ve doymak bilmeyen bu hayvanlar, sularda yiyecek canlı bulamadıkları zaman bir tek birey kalıncaya kadar birbirlerini yerler. 100 sene kadar yaşarlar.

9 Cyprinus carpio

10

11

12 Dişinin yaş ve büyüklüğüne bağlı olarak bir defada bırakılan yumurta sayısı 1.000.000- 1.600.000 arasında değişir. Yumurtaların açılma süresi su sıcaklığına olarak, 3-5 gün arasında değişir. Daha sonra planktonlarla ve böceklerle beslenirler.

13 Su sıcaklığının 7-25 dereceye yükseldiği zamanlarda vücuda alınan besin miktarında bir artış görülür. Su sıcaklığı 2-5 derece olunca artık beslenmezler. Su tabanındaki çamurlu alanlarda kış uykusuna yatarlar. Bu sırada avlanmaları çok güçtür. Oksijen yokluğuna dayanıklıdırlar. Su sıcaklığının 7-25 dereceye yükseldiği zamanlarda vücuda alınan besin miktarında bir artış görülür. Su sıcaklığı 2-5 derece olunca artık beslenmezler. Su tabanındaki çamurlu alanlarda kış uykusuna yatarlar. Bu sırada avlanmaları çok güçtür. Oksijen yokluğuna dayanıklıdırlar.

14 Barbus mursa

15

16 Etli dudakları ve bıyıkları nedeniyle çamur ve taşlar arasındaki besinleri kolaylıkla toplarlar, yumurtaları zehirlidir. Eti lezzetlidir. Yalınız fazla kılçıkları vardır Karadeniz’e ve Ege’ye dökülen tatlı sularda bulunur. Dicle ve Fırat sisteminde 5 değişik alt türü vardır.

17 Alburnus alburnus

18 Pulları ince, parlak ve kolay dökülür. Bu tür ve özellikle Alburnus lucidus ‘un pulları amonyağa konurda guanin kristalleri serbest kalır. Alkol içerisinde balık gümüşü olarak piyasaya sürülen bu madde camdan yapılan incilerin kaplanmasında kullanılır. Bu madde ile kaplanan yapay incileri gerçeklerinden ayırt etmek olanaksızdır. Alnurnus alburnus Marmara’ya dökülen tatlı sularda yaşar.

19 Carassius carassius

20

21 Vücut şekli ve rengi yaşadığı ortam koşullarına bağlı olarak büyük değişiklik gösterir. Örneğin durgun sularda yaşayanlarda vücut yüksek, akıntılı sularda yuvarlak, sıcak sularda renk kırmızı, soğuk sularda renk kirli beyaz olur.

22 Garra rufa

23 Garra rufa ile tedavi

24 Garra rufa

25

26

27 Alt dudağa bitişik şekilde bulunan bir vantuz ile kayalara tutunarak beslenirler. 36 derecedeki sularda bile yaşayabilirler. Hastaların vücutlarındaki deri artıklarını ve sivilceleri kopararak iyileşmelerini sağlar.

28

29

30 Leuciscus cephalus

31

32 Vücut uzun ve hafifçe yassıdır. Cyprinidae içersinde en geniş bir coğrafik yayılış gösteren bir türdür. Yavaş akan berrak suları severler. Bitki veya böceklerle beslenirler. Çok kılçıklıdırlar.

33 Rhodeus sericeus

34 Rhodeus sericeus amarus

35

36 Unio ve Anadonta gibi midyelerle bir çeşit ortak yaşam gösterirler. Üreme zamanı erkek çok güzel bir renk alır. Dişinin ürogenital kabarcığı uzayarak, kendi boyundan daha uzun olan bir yumurta koyma borusu (ovipositor) oluşturur. Böyle bir boru ile yumurtalar çok iyi korunabilecekleri ve oksijen açısından zengin olan, midyelerin manto boşluğuna bırakılır. Bu sırada erkekler de spermalarını bırakarak döllenmeyi sağlarlar. 1 ay sonra yumurtadan çıkan yavru balıklar midyeleri terk ederler.

37 Tinca tinca

38

39 Durgun ve yavaş akan suların taba kısmında yaşarlar. Kışın dip çamurlara gömülerek ilk bahara kadar bu şekilde kalırlar. Çok miktardaki oksijene dayanıklılık gösterir. Sudan çıkarıldıktan sonra 1 gün süreyle yaşamlarını yitirmezler.

40 Misgurnus fossilis

41

42

43 Dip kısımları çamurlu olan sularda gömülerek yaşarlar. Fırtınalı ve kapalı havalarda suyun yüzeyine çıkarlar. Bu nedenle meteoroloji balığı adı verilmiştir. Oksijen açısından çok fakir sularda bile yaşarlar. Bu sırada sık sık su yüzeyine çıkıp hava alırlar. Bu hayvanlar bağırsaklarıyla da solunum yapabilirler.

44 Silurus glanis

45

46

47 Yüzme keseleri oldukça büyüktür ve tutkal elde etmede kullanılır. Sıcak seven ve karnivor olan bu balık dip kısımları çamurlu olan bölgelerde yaşarlar. Mayıstan temmuza kadar değişik zamanlarda üreme olur. Yumurtalar 18-21 derecede önceden hazırlanmış yuvalara bırakılır. Döllenmeden sonra yavrular çıkıncaya kadar erkek balık yuvaya bekçilik yapar. Rengi yaşadığı ortama bağlı olarak değişir. Sürü oluşturmaz. Eti lezzetlidir. Ülkemizde Dicle ve Fırat sistemleri dışında tüm tatlı sularımızda yaşarlar.

48 Osteogeneiosus militaris

49 Yüzme kesesi jelatin yapımında kullanılır. Yılda 1 kez ürer. 10-15 kadar yumurta yaparlar. Yumurtalardan yavrular çıkıncaya kadar erkek balığın ağzında taşınırlar. Boyları 30 cm kadar olan bu balıkların etleri oldukça lezzetlidir. Ülkemiz sularında yoktur. Hindistan ve Endonezya’da yaşarlar.


"Salmo trutta Tatlı suda yaşayanların yumurtaları sudan çok ağır olduğundan dibe çöker. Yumurtaların açılma süresi suyun sıcaklığına bağlı olarak değişir.Yumurta." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları