Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖLENTERLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖLENTERLER."— Sunum transkripti:

1 SÖLENTERLER

2 GENEL ÖZELLİKLERİ Hayvanlar aleminin omurgasızlar şubesine ait olan bu canlılar Denizanası, Hidra ve Mercanlardan oluşur. İlkel yapılıdırlar. Vücutlarının ortasında bir boşluğa sahiptirler. Bu boşluk sindirim organı vazifesi görür. Vücutta tek giriş vardır. Bu giriş hem ağız hem de anüs vazifesi görür. Genellikle kendilerini korumada ve avlanmakta kullandıkları yakıcı kapsülleri bulunur. Mercanlar tomurcuklanarak, Hidralar eşeyli ve tomurcuklanarak, Denizanaları ise metagenez (Bir dönem eşeyli, bir dönem eşeysiz) ürerler.

3 DENİZ ANASI Şemsiye ya da çan biçimindeki gövdeleri ile, denizde ağır ağır salınır gibi yüzen deniz analarını tanımayanınız yoktur. Bu omurgasız deniz hayvanlarının pelte gibi yumuşak ve yarı saydam gövdesi %99 oranında sudan oluşur. Bu yüzden dalgalarla sürüklenip kıyıya vurduklarında güneşin sıcaklığı ile yavaş yavaş erirler. Deniz analarının bütün denizlere dağılmış 200 kadar türü vardır. Bu türlerden bazıları minik bir su damlacığı kadarken bazılarının çapı 3,5 metreyi bulur. Küçük olanlar genellikle saydam ya da uçuk pembe ve mavi tonlarıyla çok güzel görünümlü hayvanlardır. Bazıları ise geceleri ışık saçarak denizde yakamozlar oluşturur.

4 Deniz anaları gövdelerinin kenarını bir halka gibi çepeçevre saran kas liflerini kasıp gevşeterek hareket ederler. Hayvanın hem beslenmesine yardımcı olan hem de duyu organı vazifesi gören çok sayıda dokunacı vardır. Bu dokunaçlar yakıcı kapsüllerle donatılmıştır.Hayvan bu kapsüllerden salgılanan zehir ile avını etkisiz hale getirir. Avustralya ile Malezya arasındaki tropik denizlerde yaşayan bir çeşit dikdörtgen vücutlu küçük deniz anası insanı çarptığında (dokunaçlarına dokunulduğunda) solunum sistemini felce uğratarak 2-3 dakika içerisinde ölüme neden olur.

5 DENİZ ANASININ YANDAN GÖRÜNÜŞÜ

6 DENİZ ANASININ ÜSTTEN GÖRÜNÜŞÜ

7 DENİZ ANANSININ ALTTAN GÖRÜNÜŞÜ

8 ŞEKİLDE GÖRÜLEN DENİZ ANASININ
DÜNYANIN EN ZEHİRLİ YARATIĞI OLDUĞUNU BİLİYORMUYDUNUZ.

9 HİDRA Hidralar sölenterler grubunun en basit yapılı üyesidir. Boyu yaklaşık 3 cm. ve toplu iğne kalınlığındadır. Gövdesinde çok sayıda saçak bulunur. Bu saçaklarla avlanır ve hareket eder. Genellikle tatlı su birikintilerinde yaşar ve küçük hayvanları avlayarak beslenir. Solunum ve sinir sistemi olmayan bu basit canlıların yaklaşık 25 kadar türü vardır. Hidralar genellikle tomurcuklanma ile ürerler. Vücutları 3-4 parçaya bölündüğünde bu parçalardan her biri bir süre sonra yeni ve eksiksiz bir birey oluşturur.

10

11 ŞEKİLDE DENİZ ANASI VE HİDRA BİRLİKTE GÖRÜLMEKTE

12 MERCANLAR Mercanlar, denizlerin sığ kesimlerinde biriken iskeletleriyle mercan adaları ve mercan resiflerini oluşturan omurgasız hayvanlardır. Mercanların milyarlarcasının iskeleti ile oluşan bu adaların en büyükleri bugün Pasifik Okyanusunda yer almaktadır. Bu adalar, özel yapıları ile ABD tarafından askeri üs olarak kullanılmaktadır. Hatta çoğu nükleer deneme burada yapılır.

13 Mercanların çok değişik şekillerde 2000’i aşkın türü vardır
Mercanların çok değişik şekillerde 2000’i aşkın türü vardır. Akdeniz’de yaşayan kırmızı mercanın iskeleti mücevher ve çeşitli süs eşyalarının yapımında kullanılır. Mercanlar ince uzun dokunaçlarının yardımıyla sudan planktonları süzerek beslenir. Mercanların çoğu gün boyunca iskeletlerine çekilir, gece olunca dokunaçlarını çevreye yayarak çiçeği andıran bir görünüm kazanır.

14

15

16

17

18 Physalia physalianın dokunaç yapısı

19 Rhizostoma pulmo medüzü

20

21

22

23 Obelia kolonisisnin ağaçsı yapıları

24 Hydrocorallia takımı üyelerinin oluşturduğu koloniler

25

26

27 Denizşakayığı

28 Pleurodictyum problematicum
türünden bir mercan fosili

29

30

31

32

33

34

35

36

37 Obelia dichotoma kolonisi

38

39

40

41

42

43 su yosunlarının ortak yaşamları
Mercanlar, süngerler, su yosunlarının ortak yaşamları

44

45

46

47

48


"SÖLENTERLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları