Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLK HEYKELLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLK HEYKELLER."— Sunum transkripti:

1 İLK HEYKELLER

2 Dedalik Evre: 700/ /600 Oriantalizan dönemin en önemli stilistlik özelliği etkileşimler ve ticaret sonucu doğudan alınan dedalik stildir. Bu stilin özelliklerini kısaca sıralayacak olursak; saçların boncuk boncuk iki yana oturtulması ve şapka gibi başa geçirilmesi, gözler badem şeklinde iri ve patlak olması, burun yapısının olağandan iri yapılması ve son olarak ta yüzde görülen üçgenlik dedalik stilin belirleyici özellileridir.

3 Dedalik Stil Adını efsanevi heykeltıraş Daidalos'tan alır. İ. Ö
Dedalik Stil Adını efsanevi heykeltıraş Daidalos'tan alır. İ.Ö Proto Dedalik İ.Ö Erken Dedalik İ.Ö Orta Dedalik -Erken ve geç olarak iki safha da incelenir- İ.Ö Geç Dedalik

4 Stil Özellikleri Bu stilde idealistik bir yapı vardır.
Eserlerin hemen hepsi cepheden görülecek şekilde verilir (kübik yapı hakim). Suratlar geniş ve düz bir alına sahiptir. Bu eserlerde heykeltıraşlıktan çok resim sanatı hakim. Bu nedenle uzuv detaylarına pek rastlanmaz. Sanki resme bakıyormuş havası vardır.

5 İ.Ö. 680-655 Erken Dönem Yüz tamamen üçgendir.
Alın çok dar ve neredeyse kaşla birleşir. Başın üst kısmı düzdür. Kulaklar pek betimlenmez, olanlarda da saçın üstüne yapıştırılmış gibi durur. Saçlarda Mısır yada Asur etkileri (peruk gibi) görülür, Yatay ve dikey dilimlenmeler var. Gözler çok iridir. Ağız düz bir çizgi şeklindedir. Burun normalden çok büyük ve aşağı doğru sarkık görünümde.

6 İ.Ö. 655-630 Orta Dönem Detaylar işlenmeye başlar.
İlk safhalarda yüz "V" görünümde, İkinci safhada "U" görünüme geçilir. Uzuvlar detaylıdır. Gözler iri, saçlarda Mısır etkisi devam eder. Çenede bir sivrilik sezilir, yüz uzuvları gelişir.

7 İ.Ö Geç Dönem Çenede bir düzlük başlar fakat eserlerin kalitesinde düşme söz konusudur. Yüzün çok düz Göz yükseltilir ve kil ile gözbebeği çıkıntısı verilir. Ağız düz, ince ve keskin çıkıntılarla profillendirilmiş bir dudağa sahiptir Çene profili daha geniş ve köşeli yapılır. Göz detayında boyaya başvurulur.

8 Atina’dan Fildişi Tanrıça
710/700 Geometrik çağın bitmek üzere olduğunun habercisi

9 Kalça diğer organlardan ayrılmış. Kürek kemiği verilmiş. Göğüs belirgin verilmiş. Y: 0,20 m Mantiklos Apollonu. 670. Boston

10 Delphi

11 Sphyrelaton Teknik Dreros’tan Apollon, Artemis, Leto 660/650

12 Dreros Apollonu 660 / 50 Olympialı arabacı

13 Bununla Arkaik çağ kuros geleneği başlar
Organlar gövde içinde erimeye başlamış. Delphi’den Genç. İ.Ö. 650

14 Karlsruhe Başı. Yüzde derinlik, dudaklarda doğallık dikkat çekmekte.
Yüz geniş ve köşeli.

15 Girit’den Koç Taşıyan.

16 Samos

17 Toplu vücut Yuvarlak yüz Badem göz İ.Ö. 7. yüzyılın sonları Bayraklı Doğu İon sanatının erken dönemine ait önemli bir örnek.

18

19 Theben Kadını

20 Sparta


"İLK HEYKELLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları