Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon."— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR

2

3 Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon oluşturabilir ya da oluşma riski meydana getirebilir. Ağız mukozasında oluşabilecek ya da oluşan problemler nedeniyle ağız bakımı uygulanmalıdır.

4 Bilinçsiz hastalarda ağız yoluyla sıvı ve besin alamama, daha çok ağız yoluyla solunum yapma, oksijen tedavisi uygulanması nedeniyle ağız mukozasının kurması nedeni ile ağız bakımı çok önemlidir. Ayrıca bilinçsiz hastalarda yutma refleksi zayıfladığı ya da olmadığı için ağızda biriken tükürük içinde bakteri ürer. Bu nedenle düzenli olarak ağız bakımı verilmelidir.

5 Ağız bakımı solüsyonları Serum fizyolojik % 9 NaCı Rivanol % 0,1 Sodyum bikarbonat % 5

6 Ağız bakımı için gerekenler Dil basacağı Steril spanç Böbrek küvet Kirli kabı Solüsyon kabı Maske Bir bardak su

7 Kağıt havlu Nemlendirici Maske

8 Ağız bakımı uygulaması Malzemeler hazırlanır. Eller yıkanır.( mikroorganizmaların yayılmasını engeller) Hastaya uygulama hakkında bilgi verilir.( hastanın bilinci yerinde olmasa bile) Malzemeler için uygun ve temiz bir alan seçilir. Yatak etrafına perde ya da paravan çekilir.

9 Hastaya lateral pozisyon verilir. Eldiven giyilir. Yüz havlusu tüm göğsü kaplayacak şekilde yerleştirilir. Böbrek küvet hastanın çenesi altına yerleştirilir. Ağzı kapalı ise el ile mandibulaya bastırarak hastanın ağzı açılır ve tekrar kapanmasını önlemek için dil basacağı ucu azı dişlerinin üzerine gelecek şekilde yerleştirilir.

10 Diş, diş eti ve oral mukoza değerlendirilir. Birikmiş tükürük aspire edilir. Hazırlanmış dil basacakları solüsyona batırılır ve emmesi sağlanır. Silme işlemi uygulanır. Silme, dişetleri ve dişinin tüm yüzeyini kapsayacak bir biçimde yapılmalıdır.

11 Silme işleminde dil basacağı ucundaki gaz bezinin her iki yüzeyi yalnızca bir bölge için kullanılmalıdır. Bir bölgeden diğer bölgeye geçildiğinde yeni bir dil basacağı kullanılmalıdır. Bazen bir bölge için birden fazla dil basacağı kullanılması gerekebilir. Eğer hasta protez kullanıyor ise önce protezler çıkarılır ve silme işlemi diş etleri yanak mukozası damak dil ve dil altına uygulanır.

12 Kullanılan solüsyonun özelliğine göre ; ağız mukozasının durulanması gerekiyor ise duru su kullanılarak işlem tekrarlanır. Ağzı açmak için kullanılan dil basacağı çıkarılır ve ağız çevresi kağıt havlu ile kurulanır, böbrek küvet alınır. Dudakların kurumasını önlemek için nemlendirici sürülür. Eldivenler çıkarılır.

13 TEŞEKKÜRLER TEŞEKKÜRLER


"HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları