Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A."— Sunum transkripti:

1 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A

2 Temel Yaşam Desteği nedir?  Hayat kurtarmak için havayolunu açmak ve sonrasında kalbi durmuş kişiye yapay solunum ile akciğerlerine oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan pompalanmasını sağlayarak dokulara yeterli düzeyde kan gitmesini sağlamak üzere yapılan ilaçsız müdahalelerdir

3 BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SIRASIYLA;  Olay yeri güvenliği sağlanır.Olay yeri güvenliği sağlanmadan önce kesinlikle müdahele edilemez.  Etrafta bulunanlardan yada yakınlarından hızlıca bilgi alınır.  Eldiven varsa giyilir.

4 BİLİNÇ KONTROLÜ;  Bebeğin bilinç kontrolü, topuğuna hafifçe vurularak yapılır.

5 Bebeğin bilinci yoksa ve çevrede birileri varsa 112 aratılır. İlk yardımcı yalnız ise ; 5 kurtarıcı solunumdan sonra 30:2 göğüs basısının 5 tur uygulamasından sonra 112 aranır.

6 BEBEKLERDE HAVA YOLU AÇIKLIĞININ SAĞLANMASI;  Ağız içi gözle kontrol edilir.Eğer ağız içinde yabancı cisim varsa tek hamlede alınır.  Körleme dalış yapılmaz!

7  Solunum yolunun açılması için bebeğe Baş- Çene pozisyonu verilir (bebeğin başı hafifçe arkaya itilir).  Başın fazla gerdirilmesi bebeklerin solunum yollarının tam gelişmemiş olmasından dolayı solunum yollarını tıkayıp olumsuz sonuçlar yaratabilir, başa hafif bir eğim vermek son derece önemlidir.

8  Bebeğin omuzlarının altına 2-3 cm. kalınlığında katlanmış havlu bez vs. koymak hava yolunun açılması için yeterli olabilir.

9  Bebeğin hava yolu açıldıktan sonra, solunum Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile 5- 10saniye süre ile değerlendirilir.

10  Bebeğin solunum değerlendırmesi sonucunda solunumu var ise yan yatırılarak rahat nefes alması sağlanır.solunum yok ise suni solunum uygulamasına geçilir.

11 BEBEKLERDE SUNİ SOLUNUM;  Yapay solunuma başlanırken ilkyardımcı ağzı bebeğin ağzı ve burun kökünü de içine alacak şekilde yerleştirilmelidir,

12  Her üflemede sadece bir ağız dolusu hava verilir.  Üflemenin ayarı bebeğin göğsünün kalkış hareketlerine göre olmalıdır, çocuğun akciğerlerinin alacağından daha fazla hava üflenmemelidir.

13 Eğer hava çıkışı yoksa ya nefes doğru verilmemiştir ya hava yolu açıklığı yeterince sağlanamamıştır ya da hava yolu tıkanıklığı mevcuttur. Hava çıkışı mutlaka gözlenmelidir.  Yapay solunuma bebeğin göğsünü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniyede 2 kurtarıcı soluk verilerek başlanır.

14 BEBEKLERDE DIŞ KALP MASAJI;  Bebeğe 2 kurtarıcı solunumverdikten sonra bebeğin hala yaşamsal refleksleri yoksa hemen kalp masajına geçilir.  Uygulamak için göğsun merkezi tespit edilir. Bebeğin meme uçları arasında varsayılan hayali çizginin altında göğüs kemiğinin orta noktası göğsün merkezini oluşturur.

15  Tespit edilen noktaya,orta ve yüzük parmağı yerleştirilir.  Kalp masajı göğüs kemiği 4 cm içeri çökecek şekilde yapılır (yandan bakıldığında1/3’ü kadar).Bası sırasında kesinlikle parmaklar oynatılmaz.

16

17  Göğüs kemiğine bası uygulama ritmik şekilde yapılmaıdır (1V,2V,3V……9V,10 11 … 30).  Bebeklerde temel yaşam desteği,2 suni solunum 30 göğüs basısı şeklinde uygulanır.Kalp masajı dakikada 100 bası olacak şekılde uygulanır.

18 TEŞEKKÜRLER


"BEBEKLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ MERT KIZIL 39 RAMAZAN ÇİL 11/A." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları