Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar."— Sunum transkripti:

1

2 Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae

3 Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar şartlarında 69 yıl canlı kaldığı bilinmektedir.

4 İşçi araların ölü yavruları dışarı atması esnasında sporları da sağa sola bulaştırması hastalığın kovan içinde yayılmasına sebep olur.

5 Larvalar ilk gün hastalığa yakalanmaya daha çok müsaittir. Büyüdükçe direnç göstermeye başlarlar.

6

7 Hastalıklı çerçevelerden tutkal kokusuna benzer bir koku alınır.

8

9

10 Holst Süt Testi Testin temeli; etkenin, spor oluştururken yüksek seviyede proteolitik enzim açığa çıkarmasına dayanmaktadır.

11 Örnek, 3-4 ml % 1’lik yağsız süt tozu içerisinde süspansiyon haline getirilir. Bir tüp içerisine yerleştirilir ve 37 °C’de 10-20 dk. inkübe edilir.

12 Ortamda P. larvae sporları varsa süspansiyonun bulanık rengi berraklaşır. Avrupa yavru çürüklüğü ve torba çürüklüğü hastalıklarında berraklaşma olmaz

13 Kontrol Yöntemleri: Hastalığın bulaşmasında rol oynayan faktörler dikkate alınmalı bilhassa sporlarının dayanıklılığı noktası unutulmamalıdır.

14 Burada iki türlü uygulama söz konusudur. Hastalığın kovana yeni bulaştığı dönemde tesbit edilmesi durumunda; koloniyi ve dolayısı ile arılığı kurtarma ihtimalı vardır.

15 Hemen arı ailesi temiz bir kovana yerleştirilir. Bulaşma ihtimali olan çerçeveler imha edilir. Yeni ve temiz çerçeveler kullanılır.

16 Arılar, sodyum sülfathiazol ile veya oxitetracycline grubu antibiyotiklerle ilaçlanır ya da ethylene oxit ile fumigasyona tabi tutulur.

17 Hastalığın ileri seviyede olduğu durumda, arı mevcudu azalmış ve koloni tamamen enfekte olmuştur..

18 Burada amaç arılığı kurtarmaktır. Onun için koloni kalan arısı ile beraber imha edilir. Malzemeler ve kovan gövdesi iyice dezenfekte edilir

19 İlaç uygulamasında; kullanılan antibiyotikler şurup içinde verileceği gibi toz biçiminde verilmesi de uygundur.

20 Erithromycin 210 mg/koloni 1/1 şeker şurubuna katılarak kullanılır Bir kez veya üçe bölünerek verilir

21 Oxytetracycline Yarı yarıya (900 gr. pudra şekeri +450 gr Oxytetracycline karışımından) pudra şekeri ile karıştırılarak 4-5 gün ara ile en az üç defa kovanbaşına 28 g. hesabı ile verilir.

22 Oxytetracycline.. –Ayrıca Oxytetracycline, –180 mg/1.9 lt 1:1 şurupla ılık ortamda karıştırılarak –3-4 gün arayla 3 kez verilmesi uygundur.

23 Burada iki nokta önemli Uygulanan kimyasallar balı kontamine edebilir Gıda olarak kullanılmamalıdır Ayrıca antibiyotiklere karşı zamanla direnç gelişebilir

24 Amerika Birleşik Devletlerinde direnç olayı gerçekleşmiş ve arıcılar yeni arayışlara başlamışlardır Avrupa Birliğince tüm antibiyotiklerin kullanımı yasaklanmıştır

25 Ancak; Fumagillin’in yerini tutacak yeni bir etken henüz bulunmamıştır Yunanistan gibi bazı ülkeler yasağın ertelenmesini istemişlerdir ABD’de ise bununla ilgili şimdilik bir engel yoktur

26 Arı ürünlerinde ihracatta sorunlar Organik Tarıma doğru giden yolda arı ürünlerinde oluşabilecek kalıntı sorunu arıcılığın gelişimi yönünde önemli bir engeldir

27 Bu nedenle kontrolsüz ilaç kullanılmamalıdır.

28

29

30

31

32

33 Etkeni virüs olup ülkemizde tespit edilmemiştir

34 Sağlıklı yumurta

35

36 Ana sorunu olan bir koloni


"Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları