Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sonbahar Dönemi Çalışmaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sonbahar Dönemi Çalışmaları"— Sunum transkripti:

1 Sonbahar Dönemi Çalışmaları
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

2 Hastalık ve Zararlı Kontrolü
Yapılacak İşler Ana Arı Kontrolü Hastalık ve Zararlı Kontrolü Teşvik Beslemesi

3 Ana Arı Kontrolü

4 Ana Arı Kontrolü Ana arının varlığı ve performansı gözlenir. Genç ve sağlıklı ana arı varsa, gözlere düzgün yumurta atıyorsa sorun yok demektir. Kovan kışı rahat geçirebilir.

5 Kovanların Kontrol Edilmesi

6 Sağlıklı ve Genç Ana Arı

7 Sağlıklı Bir Kovandan Görünüm

8 Sonbaharda Yapılacak İşlemler
Ana arı yaşlı ve dağınık yumurta atıyorsa genç bir ana arı ile değiştirilmeli veya genç analı zayıf bir koloni ile birleştirilmelidir.

9 Ana Arı Kazandırma

10 Arı Birleştirme Arılıkta bulunan zayıf koloniler birleştirilmelidir.
Birleştirme için en basit yöntem olan gazete kağıdı kullanarak birleştirme yöntemi uygulanmalıdır.

11 Hastalık ve Zararlı Kontrolü

12 Sonbaharda Yapılacak İşlemler
Tüm kolonilerde hastalık ve parazitlere, karşı mücadele yapılmalıdır. Kullanılacak ilaçlar arılara tescilli olmalı, doğru zaman ve dozda kullanılmalıdır.

13 Kolonilerin İlaçlanması

14 Teşvik Beslemesi

15 Sonbahar Beslemesi Amacı
Ana arıyı yumurtlamaya teşvik Kolonileri genç arı ile kışlatmak Yeterli kış yiyeceği sağlamak Kışı en az kayıpla geçirmek

16 Besleme Kolonide yeterli bal ve polen olsa dahi koloniler yeni kadro gelişimi için, 2:1 şeker şurubu veya çeşitli karışımla yapılan kekler ile beslenmelidirler. Tüketildikçe koloni içinde kullanılan yemlikle besleme yapılmalıdır.

17 Şurup Hazırlama Su iyice kaynatılarak ateşten indirilir.
İlkbaharda 1:1, sonbaharda 2:1 oranında şeker katılarak karıştırılır. Kristalize olmaması için içerisine bir adet limon sıkılır. Şeker karamelize olacağından dolayı tekrar kaynatılmamalıdır.

18 Sonbahar Beslemesi Analı ve normal bir kolonide mart ayında kuluçkadan çıkan işçi arılar 35 gün ve haziranda çıkanlar 28 gün yaşarlarken eylül-ekim aylarında yetiştirilen işçi arılar 304 gün kadar yaşayabilmektedirler.

19 Sonbahar Beslemesi Sonbahar teşvik yemlemesinin ilkbahar yemlemesi kadar yoğun ve uzun süreli olmasına gerek yoktur. Genellikle koloni başına günde yarım litre şurup verilerek gün sürdürülen bir yemleme yeterlidir.

20 Sonbahar Beslemesine Başlama
Arıların bulunduğu yerde soğuklar başlamadan bir ay öncesinden şuruplamanın bitirileceği şekilde şuruplamaya başlamalıdır. Böylece arılar verilen şurubu gözlere koyup sırlayabilir.

21 Besleme 20 kg şeker ile 15 kg bal üretilir.
Çam balı ishale neden olan dekstrin içerdiği için kovanda bırakılmamalıdır. Ortalama 15 kg bal bırakılmalıdır.

22 Sonbaharda Yapılacak İşlemler
Arıların balı depolaması için, besleme sürekli fakat azar azar yapılmalıdır. Aksi halde aşırı kuluçka yapabilirler. Sıcak havalarda balın sırlanması için teşvik etmelidir. Sırsız bal ortamdan nem alarak fermente olabilir. Soğuk havada kekle beslenmelidirler.

23 Kek Yapımı Kek ile besleme yapılacaksa 1 kısım bal 40oC’ye kadar ısıtılarak 3 kısım pudra şekeri ile iyice karıştırılır. Karışım 1 kg’lık poşetlere konularak poşetin alt kısmı kesilerek arılı çerçeveler üzerine yerleştirilir.

24 Koloni Besleme

25 Sağlıklı ve Genç Yavrulu Petek

26 Sonbaharda Yapılacak İşlemler
Kovandaki çerçeveler düzenlenerek fazla petekler alınmalıdır. En sonda bulunan çerçevenin yanına bölme tahtası konularak kovanın boş kalan kısmından soğuğun girmesi önlenmelidir.

27 T e ş e k k ü r l e r . . .


"Sonbahar Dönemi Çalışmaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları