Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Arıcılığa Başlarken... Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü

2 Her şeyden önce... çok önemlidir. Kovan Seçimi Arı Irkı Seçimi
Arıcılık Yapılacak Bölge Seçimi Arılık Seçimi çok önemlidir.

3 Ancak... Önce arıcılık yapan kişilerin arı allerjisi olup olmadığı saptanmalı, Allerjisi olmasa bile arılıkta bir ecza dolabı içerisinde allerjiye karşı ilaç seti bulundurulmalıdır !..

4 Kovan Seçimi Her an açılabilir ve kontrol edilebilir olmalıdır.
Bir kovandan diğerine çerçeve transfer edilebilmelidir. Ana arının varlığı ve performansı gözlenebilmelidir. Hastalık ve zararlıların gözlem ve tedavisi rahatlıkla uygulanabilir olmalıdır. Taşıması kolay olmalıdır. Kırık, çatlak ve su geçiren bir yapısı olmamalıdır. İstenildiği an satılabilecek standartta olmalıdır.

5 Arı Irkı Seçimi Mevcut iklim şartlarına uyabilmelidir.
Floranın uygun olduğu zamanda fazla bal yapmalıdır. Yavru büyütme yeteneği fazla olmalıdır. Oğul verme eğilimi düşük olmalıdır. Hastalık ve parazitlere karşı dayanıklı olmalıdır. Kışlama yeteneği yüksek olmalıdır. Uysal olmalıdır.

6 Dünyada Arı Irkları

7 Arıcılık Yapılacak Bölge Seçimi
Bölge florası zengin ve uzun süre devam etmelidir. Arılara zarar verecek tarımsal savaşım ilaçları kullanılmamalıdır. Arıcının sosyal, sağlık ve beslenme gereksinimlerini karşılayacak yerlere yakın olmalıdır

8 Karadeniz Bölgesi Arıcılığı
Nisan ayı başında ilk kontroller yapılır. Besleme ve ilaçlamaya başlanır. Haziran başına kadar beslemeye devam edilir. Haziran sonunda oğul çalışmaları yapılır. Temmuz ayı ana nektar akımı dönemidir. Ağustos sonunda bal hasadı yapılır. Eylül’den sonra sonbahar beslemesi ve ilaçlama yapılır. Kasım ayında koloniler kışlamaya alınır.

9 Akdeniz Bölgesi Arıcılığı
Şubat ayı ortasında ilk kontroller yapılır. Besleme ve ilaçlamaya başlanır. Mart sonuna kadar beslemeye devam edilir. Mayıs ortasında ilk gezgincilik faaliyeti başlar. Temmuz ve Ağustos ayları ana nektar akımı dönemidir. Eylül’de bal hasadı yapılır. Gerekirse çam alanlarına gidilir. Kasım ayında kışlatma alanlarına dönülür. Kasım sonuna kadar sonbahar beslemesi ve ilaçlama yapılır. Aralık ayında koloniler kışlamaya alınır.

10 Arılık Seçimi Rüzgar almayan bir yer olmalıdır.
İşlek yollardan uzak olmalıdır. Yazın gölge, kışın güneye bakan güneşlik yer seçilmelidir. Yağmur tutmayan, çamur olmayan bir yer seçilmeli veya sehpa üzerine konulmalıdır. Sık sık ilaçlama yapılan alanlardan uzak yerler seçilmelidir. İnsan ve hayvanların yoğun olduğu yerden uzak olmalıdır. Park ve yüzme havuzlarından uzak konaklanmalıdır. Arılık yakınında temiz su olmalı veya suluklar yapılmalıdır. Kovanlar ot ve çalılıklar arasına koyulmamalıdır. Hırsızlık olan bölgelerden uzak durulmalıdır.

11 Arılık Seçimi 5 km çaplı alanda zengin nektar ve polen kaynağı bulunmalıdır. Bal veren bitki yoğunluğuna göre kovan koyulmalıdır. Örneğin, korunga, yonca,üçgül gibi ekili alanlarda 4 dekara 1 kovan; narenciye sahalarında 2 dekara 1 kovan koyulmalıdır. Bir arılıkta 50 civarında kovan bulunmalı ve her iki arılık arasında 1-2 km aralık olmalı ya da bir arılıkta 150 kovan bulunmalı ve iki arılık arasında 3 km mesafe olmalıdır.

12 Arılık Seçimi Arıcılık yapılacak yer kolay ulaşım sağlanabilecek ve arıcının sosyal ve sağlık gereksinimlerini kolayca giderebileceği bir konumda bulunmalıdır.


"Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları