Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bal Arılarında İletişim

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bal Arılarında İletişim"— Sunum transkripti:

1 Bal Arılarında İletişim
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü

2 Arılar Nasıl İletişim Kurar
Arazide tarlacılık yaparken kovan için gerekli besin kaynağını bulan işçi arı bu besinin yerini, çeşidini ve miktarını petek üzerinde yaptığı dans ile diğer arılara bildirir.

3 Dans Çeşitleri Bal arıları kovan içi ve dışı faaliyetleri (sevinç, masaj, temizlik) için dans yaparak iletişim kurarlar. Besin kaynağını birbirlerine bildirmek için Dairesel Dans ve Kuyruk Sallama Dansı yaparlar.

4 Dairesel Dans Bal arıları kovandan 100 m uzaklığa kadar olan besin kaynaklarını koloninin diğer bireylerine bildirmek için petek üzerinde Dairesel Dans yaparlar.

5 Dairesel Dans Dairesel dansta besin kaynağının yönü hakkında bilgi ya hiç yok ya da çok azdır. Bu nedenle dansı izleyen arılar kovanın 100 m uzağında herhangi bir yöne doğru uçuşa geçebilirler.

6 Kuyruk Sallama Dansı Bal arıları kovana 100 m.den daha fazla uzaklıkta kadar olan besin kaynaklarını koloninin diğer bireylerine bildirmek için petek üzerinde Kuyruk Sallama Dansı yapar.

7 Kuyruk Sallama Dansı Kuyruk Sallama Dansında çıkarılan sesin frekansı ve dansa ayrılan zaman, kaynağın uzaklığı ve özelliği hakkında izleyen arılara bilgi vermektedir. Ayrıca mesafe uzadıkça besin kaynağı, kovan ve güneş arasındaki açı da arılara bildirilmektedir.


"Bal Arılarında İletişim" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları