Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında."— Sunum transkripti:

1 FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE

2  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında Ardeşen, Güneyinde Yusufeli ilçeleri ve kuzeyinde ise Karadeniz ile çevrili olup, 13 Km. kıyı şeridi vardır. Kıyıda çok az olan düzlük alanlar Kaçkarlara doğru, tepeler ve dağlar şeklinde yükselir. Vadiler arasında yer yer düzlükler mevcuttur. İlçe topraklarını Sümer, Arılı ve Çağlayan derelerinin etrafındaki vadiler oluşturur. Bu dereler boyunca otlaklar ve yaylalara rastlanır. Kaçkar eteklerine doğru yükseldikçe daimi kar sınırları ile karşılaşılır.

3  Tipik Karadeniz arazi yapısı ve iklimine sahip olan ilçemizde yılın 6 ayı kapalı, 4 ayı çok bulutlu, 1,5 ayı bulutlu, 19 gün açık hava bulunmakta ve 365 günün yarısı yağışlı geçmektedir. Yıllık yağış miktarı 2500 mm. den 3000 mm. ye çıkmakta olup, en yüksek nem oranı % 95, en düşük nem oranı % 40 civarıdır. En yüksek sıcaklık 30 C o, en düşüğü ise –4 C o civarındadır.  Tipik Karadeniz arazi yapısı ve iklimine sahip olan ilçemizde yılın 6 ayı kapalı, 4 ayı çok bulutlu, 1,5 ayı bulutlu, 19 gün açık hava bulunmakta ve 365 günün yarısı yağışlı geçmektedir. Yıllık yağış miktarı 2500 mm. den 3000 mm. ye çıkmakta olup, en yüksek nem oranı % 95, en düşük nem oranı % 40 civarıdır. En yüksek sıcaklık 30 C o, en düşüğü ise –4 C o civarındadır.

4

5

6  A) Tarihi Fındıklı ilçesi Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’un fethinden sonra Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Önceden bölgede Tiranlılar, Makedonyalılar ve Bizanslılar yaşamıştır. 1886 yılına kadar “KARYE” (Köy ile Nahiye arasında idari birim) olan Fındıklının eski adı VİÇE’dir. Kaynaklara göre Viçe 1887 yılında Hopa ilçesine bağlı bir nahiye oldu. 15 Şubat 1916 tarihinde Rus işgaline uğrayan Viçe 11 Mart 1918 tarihinde işgalden kurtulmuştur. Viçe 11 Haziran 1947 tarihinde Fındıklı adıyla Çoruh (Artvin) iline bağlı bir ilçe olmuş ve 1948 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Fındıklı 27 Kasım 1953 yılında Artvin ilinden ayrılıp Rize iline bağlanmıştır. Fındıklı ilçesi Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında Trabzon’un fethinden sonra Osmanlı egemenliği altına girmiştir. Önceden bölgede Tiranlılar, Makedonyalılar ve Bizanslılar yaşamıştır. 1886 yılına kadar “KARYE” (Köy ile Nahiye arasında idari birim) olan Fındıklının eski adı VİÇE’dir. Kaynaklara göre Viçe 1887 yılında Hopa ilçesine bağlı bir nahiye oldu. 15 Şubat 1916 tarihinde Rus işgaline uğrayan Viçe 11 Mart 1918 tarihinde işgalden kurtulmuştur. Viçe 11 Haziran 1947 tarihinde Fındıklı adıyla Çoruh (Artvin) iline bağlı bir ilçe olmuş ve 1948 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur. Fındıklı 27 Kasım 1953 yılında Artvin ilinden ayrılıp Rize iline bağlanmıştır.

7  B) Nüfus Durumu: 2000 Genel Nüfus sayımı’ na göre ilçenin toplam nüfusu 16.740 olup, merkezde 11.043 kişi yaşamaktadır. Nüfusu 150′den aşağı 6 Köy bulunmaktadır. Nüfus aile kütüklerine 30.311 kişi kayıtlıdır. 2000 Genel Nüfus sayımı’ na göre ilçenin toplam nüfusu 16.740 olup, merkezde 11.043 kişi yaşamaktadır. Nüfusu 150′den aşağı 6 Köy bulunmaktadır. Nüfus aile kütüklerine 30.311 kişi kayıtlıdır.  C) İdari Durum: İlçemizde 22 köy bulunmaktadır. Merkez Belediyesinin 8 mahallesi vardır. İlçemizde 22 köy bulunmaktadır. Merkez Belediyesinin 8 mahallesi vardır.

8  D) Ekonomik Durum: Yöre halkının bölge şartlarına göre geçim kaynağı, başta çay ve fındık olmak üzere kısmen narenciye, meyvecilik, su ürünleri, arıcılık ve hayvancılıktır. Yöre halkının bölge şartlarına göre geçim kaynağı, başta çay ve fındık olmak üzere kısmen narenciye, meyvecilik, su ürünleri, arıcılık ve hayvancılıktır. İlçemiz mülki sınırları içerisinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Fındıklı Çay Fabrikası ve bu fabrikaya ilaveten özel sektör bünyesinde Dosan, Doğuçay ve Ofçay çay fabrikaları faaliyetlerini sürdürmektedir. İlçemizde yaklaşık 2500 çiftçi ailesi tarımsal gelir ekonomik refahı sağlamada yeterli olmadığından çalışır, nüfusun büyük bir çoğunluğu işçi, memur ve esnaf gibi tarım dışı alanlarda çalışmaktadır. İlçemiz mülki sınırları içerisinde Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Fındıklı Çay Fabrikası ve bu fabrikaya ilaveten özel sektör bünyesinde Dosan, Doğuçay ve Ofçay çay fabrikaları faaliyetlerini sürdürmektedir. İlçemizde yaklaşık 2500 çiftçi ailesi tarımsal gelir ekonomik refahı sağlamada yeterli olmadığından çalışır, nüfusun büyük bir çoğunluğu işçi, memur ve esnaf gibi tarım dışı alanlarda çalışmaktadır. İlçemizde son yıllarda yeni bir ürün olan KİVİ’ nin üretimi alternatif ürün olarak yaygınlaşmaktadır. İlçemizde son yıllarda yeni bir ürün olan KİVİ’ nin üretimi alternatif ürün olarak yaygınlaşmaktadır.

9 FINDIK

10 ÇAY

11 KİVİ

12 BALIKÇILIK

13 RAFTİNG Akarsularında rafting gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır.

14 TREKKİNG Trekking sporu sayesinde ilçemize ve çevresine gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısı hızla artmaktadır.

15 E) Ulaştırma  İlçe merkezi ve bir köyümüz asfalt karayolu üzerindedir. Toplam 22 köyümüze ulaşımı sağlayan 3 gurup yolu asfalt ve beton olup, grup yolundan ayrılan köy yolları ise kısmen beton kısmen stabilize kaplamadır. Bölgemizin çok yağışlı yollarımızın çok dik ve yerleşimin çok dağınık olması yanında köy yolları ağının çok fazla bakım ve onarım hizmetleri ile köprü, menfez, büz, şarampollerin yetersizliği sonucu önemli sorunlarla karşılaşılmaktadır

16 F) Sağlık:  İlçemizde 1 adet Guatr Araştırma ve Tedavi Merkezi, 1 adet Verem Savaş Dispanseri ile 1 Sağlık Ocağı ve buna bağlı 7 köyde Sağlık evi bulunmaktadır.

17 YAYLALARIMIZ  Fındıklı ilçesi iki dere yatağının arasında kurulmuş ilçe merkezinden iki büyük derenin berrak sularının aktığı nadir güzellikte bir ilçedir. Bu iki dere vadisi ve kollarında eşsiz güzellikte görüntülerle her zaman karşılaşmak mümkündür. Oldukça uzun yataklara sahip bu iki dere vadisinin zirvelerinde dünyanın en güzel yaylaları mevc uttur. Oldukça uzun yataklara sahip bu iki dere vadisinin zirvelerinde dünyanın en güzel yaylaları mevc uttur. Çağlayan vadisinde Gürci Duzi(Gürcü Düzü) olarak bilinen mevkiden yukarılara doğru Pahsalar, Meşe, Çatak, Çamlık, Sırtyayla, Taşyayla, Öküzboğan, Çor yayla gibi yaylalara ulaşılabilmektedir. Çağlayan vadisinde Gürci Duzi(Gürcü Düzü) olarak bilinen mevkiden yukarılara doğru Pahsalar, Meşe, Çatak, Çamlık, Sırtyayla, Taşyayla, Öküzboğan, Çor yayla gibi yaylalara ulaşılabilmektedir.

18 Bu yaylalar konuksever insanları ile yaz aylarında ilçemize ayrı bir güzellik katmaktadır.


"FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları