Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYUSUYTURUCU VE SUC ALKOL VE SUC MEDYA VE SUC BOS ZAMAN VE SUC Kriminolojinin fenolojisi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYUSUYTURUCU VE SUC ALKOL VE SUC MEDYA VE SUC BOS ZAMAN VE SUC Kriminolojinin fenolojisi."— Sunum transkripti:

1 UYUSUYTURUCU VE SUC ALKOL VE SUC MEDYA VE SUC BOS ZAMAN VE SUC Kriminolojinin fenolojisi

2 UYUSTURUCU Dünya Sağlık Örgütü’ne göre uyuşturucu “sağlık nedenleriyle alınanların dışında, yaşayan organizmaya alındığında, organizmanın bir ya da birden çok işlevini değiştirebilen herhangi bir uyuşturucu maddedir”.

3 UYUSTURUCU Mezopotamya Eski turkler Osmanli zamani

4 UYUSTURUCU Dogal Afyon,Morfin,Eroin,Esrar,Kokain,Meskalin Sintetik depressantlar,trankilizanlar,halusinojenler,stimulantlar,inhilanlar

5 UYUSTURUCU Uyusturucunun etkisi:  Dikkatini yoğunlaştırmada güçlük çeker.  Okuldaki ve/veya mahalledeki arkadaş grubu değişebilir.  Hafif uykulu, halsiz ve yorgun gözükebilir.  Kendisine olan özeni azalabilir, çevre ve arkadaşlar eski önemlerini yitirebilirler.  Sözel iletişiminde farklılaşma gözlenebilir.  Eskiye oranla daha içine kapalı ya da daha agresif olabilir.  Devamsızlığı artar ya da notları belirgin biçimde düşer  Eski arkadaş grubundan uzaklaşarak okuldan kaçma, şiddet uygulama, alkol uyuşturucu madde kullanmak gibi riskli davranışlar sergileyen bir grupla ilişki kurar

6 UYUSTURUCU

7 Uyusuturucu ve suc nasil baglilardir?  Uyusuturucu kullanma  digeri bu uyusuturucunun yasadisi trafigi (yetismek, uretmek, teslim…)  Genis anlami?

8 UYUSTURUCU UYUSTURUCU TICARETI  Turkiye cografyasi?!  Balkan Uyusturucu Rotasi

9 UYUSTURUCU B) Uyusuturucu Madde Kullanma  Turkiye’de polis kayitlarina gore, kullanici sayisi artti. Istatistiklara gore,  uyusuturucu bagli islendigi suc en cok :  31-45 yasinda ait kisiler islenir,  97,6% erkekler,  en sk esrar kullanilmis. Uyusuturucu baslama nedenlerden sunlardir: en sik arkadaslikta, meraktan, eglenceden ve en az sorunlardan. Uyusuturucu kullanan kisilerde 80% zor aile durumlarinin sahibi.

10 UYUSTURUCU Uyusturucu madde ile mucadele politikasi olusturulmali ve sunlara ozelikle dikkate alinmalidir:  Uyusuturucu madde kacakciligi bir insanlik sucudur;  Organize suc orgutlerinin onemli finans kaynaklarinin basinda uyusuturucu madde kacakciligi gelmektedir;  Uyusuturucu madde suclarina karsi etkin bir strateji gelistirilmeli;  Uyusuturucu ile ilgili gorev alan personelin egitimine onem verilmesi lazim;  Mucadelenin, uyusuturucunun arz, talep ve rehabilitasyon safhalarinin hepsini kapsayacak sekilde olmasina dikkat edilmelidir.

11 UYUSTURUCU (Kanuna gore) Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti Madde 188 (1) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı fiilinin diğer ülke açısından ithal olarak nitelendirilmesi dolayısıyla bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmolunan cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye'de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı dolayısıyla yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilir. (3) Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, beş yıldan onbeş yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. (4) Uyuşturucu maddenin eroin, kokain, morfin veya bazmorfin olması hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. (5) Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. (6) Üretimi resmi makamların iznine veya satışı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olan ve uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran her türlü madde açısından da yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanır. (7) Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmî makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, dört yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

12 ALKOL VE SUC Her donemde kullanilmis Hristyanlar? Islam?

13 ALKOL VE SUC  Alkolün davranışsal etkileri şunlardır (Kan alkol düzeyine göre (%mg) olarak):  50-80 Keyif alma, harekette küçük kusurlar  80-100 Nistagmus (göz bebeklerinde oynama),  100-200 Yürümekte zorluk, duygusal bozukluklar (öfke, ağlama vb)  200-300 Şaşkınlık, konuşma bozukluğu, unutkanlık  300-400 Koma  400-500 Solunum depresyonu  >500 Ölüm

14 ALKOL VE SUC Sucun islenmesindeki psikolojik etki: Kaiser, Kerter ve Ege uc psikolojik etki olabilir:  Freni Oradan Kaldiran Faktor Olarak Alkol  buna gore fail, alkolun etkisi altinda, kendini kontrol ve elestiri yetenegini kaybeder.  Saldirganlik artar.  Alkol, sozlu ve fiili gariplikler icin tesvik edici kosulari sunar.

15 ALKOL VE SUC  Cereyan Eden Semptomlarin Sosyal Eksik Uyuma Paraleligi  cocuklukta ornegin egitim problemleri ile baslayan ayni sebeplere dayanirlar;  issizlik ve sucluluk arasindaki iliskilerdeki gibi, ayni sosyal eksiklere pararel cereyan eden semptomlala ilgilidir.

16 ALKOL VE SUC  Karsilikli Kosullarin Modeli  Alkol tuketimi ve sucluluk karsilikli birbirine bagli olup; diger sosyal problemlerle baglanti icindedirler.  Cok icki icme issizlige ve daha sonra suclara ve ya tam tersi: sucluluk alkol tuketimi icinde sosyal problemlerden kacisa ve sosyal inise gotuturur.

17 ALKOL VE SUC Alkol etkisi altinda islenen suclar  oldurme,  yaralama,  aile siddeti,  hakaret,  sovme,  irza gecme,  irza tasaddi,  sarkintilik  trafik kazalar

18 ALKOL VE SUC Mucadele?  aile  egitim programi  terapi  ickili yerlere girislerinin kontrol altinda tutulmasi

19 MEDYA VE SUCLULUK Cocuklar Siddet ve suc artisi Televizyon Radyo Internet

20 MEDYA VE SUCLULUK Batı ülkelerinde yapılan araştırmalarda, fiziksel ve cinsel şiddet unsurlarını içeren rock ve heavy metal gibi müzik türlerinin izlenmesinin ergenlerde antisosyal davranışlara ve şiddete yönlenmeye neden olduğu bildirilmektedir.

21 MEDYA VE SUCLULUK Durani ve ark.’a gore: Yaptıkları çalışmada, rock müzik (%19 8) ve rap müzik videosu izleyen (%19.5) adölesanlarda silah taşıma oranını yüksek bulurken, blues (%6.9) ve coıınrty (%6.3) müzik dinleyenlerde daha düşük oranda tespit edilmiştir.

22 MEDYA VE SUCLULUK Medyadaki şiddetin faturasını, ilerde toplumumuzun gerçek hayatta şiddet yaşamak şeklinde ödememesi için:  Çocuk/ergenlerin fiziksel, psikolojik ve ahlaki gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek yayınlar yapılmamalı,  Gelişme çağında her türlü dış etkiye açık çocuk/ergenlerin şiddet, terör ve erotik imajlar içeren medya yayınlara ulaşmasını engelleyen yasal düzenlemeler getirilmeli ve ilgili kurullar tarafından yapılan denetimler sıklaştırılmalıdır. (Tokdemir, 2000.)

23 BOS ZAMAN VE SUCLULUK Isteki calisma, gelis-gidis ve yemek saatleri disindaki uykuya kadarki zaman, bos zaman alanini kapsar.

24 BOS ZAMAN VE SUCLULUK Uc kisiden birisi, bos zamanda kendisini streste hissettigini ve bir cogu depresyona suruklendiklerini ifade etmislerdi. Bos zamanlar yuzunden gencler, caddelerde dolasip, bos zamanlarini ucuz zevklerle gidermeyi denemektedirler. Oyle tehlikeli ve sosyal yonden zararli iliskilere baglanmaya kosmaktadir. Bu nedenle bos zaman bollugu, suc dogrucu riziko faktoru olarak da kabul edilmelidir. (Demirbas, 2012.)

25 ilginiz icin tessekur ederiz!


"UYUSUYTURUCU VE SUC ALKOL VE SUC MEDYA VE SUC BOS ZAMAN VE SUC Kriminolojinin fenolojisi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları