Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTKİSEL HORMONLAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTKİSEL HORMONLAR."— Sunum transkripti:

1 BİTKİSEL HORMONLAR

2 BİTKİSEL HORMONLAR 1-OKSİN 2-SİTOKİNİN 3-GİBERELLİNLER 4-ETİLEN
5-ABSİSİK ASİT

3 OKSİN Bitkilerde ilk keşfedilen hormon oksindir.Bitkinin tohumunun embriyosunda , uç tomurcukların meristemlerinde ve genç yapraklarda üretilir. OKSİNİN FİZYOLOJİK ETKİLERİ 1-Kök ve gövdenin boyuna büyümesinde etkilidir. 2-Hücre uzamasında etkilidir. 3-Hücre bölünmesinde etkilidir.Bölünmeyi hızlandırır ve bitkinin ışığa yönelmesini sağlar. 4-Çiçek gelişimini düzenler.Meyve büyümesini sağlar. 5-Yeni iletim dokusunun farklılaşmasını etkiler yani odun dokusunun oluşumunu sağlar. 6-Yaprak ve çiçek dökülmesini önler Oksin hormonunun aşırı salgılanması büyümeyi durdurucu etki yapar.

4

5

6

7 SİTOKİNİN Sitokinin hormonu kök uçlarında sentezlenir ve ksilemle meristem doku , tohum , yaprak ve meyvelere taşınır. ETKİLERİ 1-Hücre bölünmesi için uyarıcı görev yapar.Tohumun çimlenmesi ve hücre farklılaşmasında görevlidir. 2-İkincil meristemlerin aktif hale gelmesi ve gövdenin alt kısımlarında köklerin oluşmasında görevlidir. 3-Yaprak ölümlerinin gecikmesinde görevlidir. 4-Oksinin aksine yanal tomurcukların gelişimini sağlar. 5-Besin elementlerinin taşınmasında etkilidir. 6-Işık , su , besin gibi diğer faktörlerle birlikte kloroplast sentezini arttırır.

8 GİBERELLİNLER Giberellin hormonu köklerde , genç yapraklarda ve bitkilerin embriyolarında görevlidir. Etkileri 1-Hücre bölünmesini ve hücre büyümesini uyararak gövde ve yaprak uzamasını , çiçeklenmeyi teşvik eder. 2-Hücre su alımını kolaylaştırarak hücrelerin genişlemesini uyku halindeki tohumun uyanmasını sağlar. 3-Meyve üretimi sırasında , çekirdeksiz üzümlerin sap uzunluğunu arttırarak salkımın seyrelmesini üzüm tanelerinin büyümesini sağlar. 4-Tohumun çimlenmesinde etkilidir. 5-Hücre çeperinin esnekliğinin artmasında görev alır. Oksin hormonu giberellin sentezini hızlandırır.

9

10 ETİLEN Bitkiler kuraklık , su baskını , mekanik basınç ve enfeksiyon gibi streslere karşı olarak etilen üretir.Etilen olgunlaşan meyve dokuları , gövdelerin nodyumları ,yaşlanan yapraklar ve çiçeklerde üretilir. Etkileri 1-Etilenin etkisiyle hücre çeperi bileşenlerinin enzimatik olarak parçalanması , nişastanın hidrolizi , organik asitler ve tanin gibi bazı fenolik bileşiklerin parçalanması ile meyveyi tatlandırır.Böylece meyve olgunlaşır.Ancak meyve olgunlaşmasını tamamladıktan sonra etilen üretimi devam ederse meyve çürür. 2-Gaz halinde ortamda kolayca yayılabildiği için diğer meyveleri çürütebilir. Tarımda meyve olgunlaşmasını arttırmak için günümüzde çok sık olarak kullanılmaktadır.

11 ABSİSİK ASİT Absisik asit yapraklar , gövdeler , kökler ve yeşil meyvelerde üretilir. Etkileri 1-Metabolizmayı yavaşlatıcı etki yapar. 2-Tohum ve tomurcukların uyku dönemini sağlar. 3-Stomaların kapanmasını sağlar. 4-Embriyoyu kurumaya karşı korur. 5-Sitoplazmanın PH ını yükseltir.


"BİTKİSEL HORMONLAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları