Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ."— Sunum transkripti:

1

2

3 BÖLÜM 8

4 Sekizinci Bölüm Konuları
TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ

5 Bu görüngü (fenomen) temelinde Donders, çıkarma yöntemini geliştirdi.
TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ Tepki süresine gösterilen ilgi, on sekizinci yüzyıl astronomlarının tepki sürelerinde sistematik farklar olduğunun bulunmasıyla başladı. Bu görüngü (fenomen) temelinde Donders, çıkarma yöntemini geliştirdi.

6 TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ
Donders C tepki süresinden, Donders A tepki süresi çıkarıldığında, uyaranın ne kadar sürede tanındığına dair tahmini bir değer elde edilir. Donders B tepki süresinden, Donders C tepki süresini çıkardığımızda ise seçim süresine dair tahmini bir değer elde ederiz.

7 En üstteki Donders A tepki görevidir
En üstteki Donders A tepki görevidir. Bu basit tepki süresi görevinde, tek bir uyaran tek bir tepki ile ilişkilendirilir. Ortadaki Donders B tepki görevidir. Bu tepki süresi görevinde, iki uyaran iki ayrı tepki ile ilişkilendirilir. En alttaki ise Donders C tepki görevidir. Burada, iki uyaran vardır ancak sadece biri tepki ile ilişkilendirilir.

8 TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ
Davranışta gözlemlenen değişikliğe neden olabilecek ve bağımsız değişkenlerden biriyle birlikte değişen bir etken olduğunda karıştırıcı değişkenler vardır.

9 TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ
Bağımlı değişkenler dikkatlice seçilmelidir. Özenli bir araştırmacı, davranışa dair olabildiğince çok ölçüm alır. Tepki sürelerinin ölçüldüğü deneylerde, hata oranı da kaydedilmelidir.

10 Çünkü görev hızlı bir şekilde tamamladığında,
TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ Çünkü görev hızlı bir şekilde tamamladığında, hata sayısı artma eğilimindedir. Bu hız ve keskinlik arasında bir takasa neden olur.

11

12

13

14

15 ölçümü almaları sayesinde daha iyi anlaşılmıştır.
TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ İki sinyal çok kısa aralıklarla sunulduğunda, ikinci uyarana daha yavaş tepki verilir. Bu psikolojik bekleme süresi, araştırmacıların aynı deney içerisinde birçok bağımlı değişken ölçümü almaları sayesinde daha iyi anlaşılmıştır.

16 TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ
Bir bağımsız değişkenin etkisi, aynı deneyde değişimlenmiş diğer bağımsız değişkenlerin farklı seviyelerinde farklılaşıyorsa, bir etkileşim var demektir.

17 TEPKİ SÜRESİNİN ABC’Sİ
Stres seviyesi ve ipucu uyaran aralığı arasındaki etkileşim, stresin bilişsel stratejiyi değiştirdiğini göstermiştir.

18

19

20 U1 ve U2 Arasındaki Başlangıç Uyumsuzluğuna Göre T2 Tepki Süresi ve Hata Yüzdesi

21


"BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları