Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları"— Sunum transkripti:

1 Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
GÖZÜN YAPISI Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları

2 GÖZ Kaşlar: Alnımızdan gelen teri tutarak göz içine girmesini engeller
Kirpik: göze gelen yozları tutarak göze toz girmesini engeller Göz kapağı: Göze bir şey geldiğinde kapanarak gözü korur. Gözyaşı bezleri: Göze toz kaçtığında gözyaşı ile dışarı atılmasını sağlar.

3

4 Gözün Yapısı Gözümüz dıştan içe doğru: sert tabaka(göz akı),damat tabaka , ağ tabakadan oluşur. 1)Sert tabaka : Gözün en dışında bulanan beyaz renkli ksımdır.Gözün iç kısımlarını korur ve göze dayanıklılık sağlar.Sert tabaka dözün ön kısmında farklılaşarak saydam tabaka (kornea) yı oluturur.Saydam tabaka göze giren ışığın ilk kırıldığı yerdir.

5 2) Damar tabaka : Gözü besleyen damarlar buradadır
2) Damar tabaka : Gözü besleyen damarlar buradadır.Yapısında siyah renkli hücreler vardır.Bu siyah renkli hücreler fazla ışığı emerek göz içinin karanlık olmasını sağlar.hayvanlarda bu siyah renkli hücreler olmadığı için ışıklı ortamda gözleri parlar. Damar tabaka gözün ön kısmında farklılaşarak iris,göz bebeği ve göz merceğini oluşturur. İris: Gözün renkli kısmıdır. Göz bebeği:irisin oratsındaki boşluktur.Göze giren ışığı ayarlayarak küçülüp büyür.Çok ışıkta göz bebeği küçülür,az ışıkta göz bebeği büyür. Göz merceği: İrisin arkasındadadır.Göze gelen ışığı kırar. Cismin uzaklığına göre yassılaşıp şişkinleşerek göz uyumunu sağlar.

6 3) Ağ tabaka: Duyu almaçları ve görme sinirleri vardır
3) Ağ tabaka: Duyu almaçları ve görme sinirleri vardır.Farklılaşarak sarı benek ve kör noktayı oluşturur. Sarı benek : Görüntünün ters olarak oluştuğu yerdir.En net görüntü buradadır. Kör nokta: Duyu hücreleri olmadığı için görüntü hiç yoktur.Aynı zamanda görme sinirlerinin çıktığı yerdir.Görüntü buradan beyne iletilir.

7

8 Görme Olayı Cisimdeki ışıklar kornea ya gelir. burada kırılarak göz bebeğine gelir. Göz bebeği göze gelen ışığın miktarını ayarlar. Işık sonra göz merceğine gelir. Göz merceğinde ışık bir kez daha kırılarak ters görüntü sarı benek üzerinde oluşturulur. Burada algılanan görüntü görme sinirleri ile beyinde (beyin kabuğuna) görme merkezine gönderilir. Ters görüntü burada düz görüntü oluşturarak görme gerçekleşir.

9 Göz Kusurları 1. Miyop: Göz küresi alttan ve üsten basıktır. görüntü sarı bebek önünde oluşur. Uzaktaki cisimler net görülmez. Kalın kenarlı mercek ile görüntü sarı benek üzerine düşürülmesi sağlanır 2.Hipermetrop: Göz küresi sağdan soldan basıktır. Görüntü sarı benek arkasında oluşur. Yakındaki cisimler net görülmez. İnce kenarlı mercek ile görüntü sarı benek üzerine düşürülmesi sağlanır. 3.Astigmat: Göz merceğinin ve saydam tabakanın küreselliğini kaybetmesidir. Cisimler bulanık görünür. Silindirik mercekle düzeltilir. 4. Renk körlüğü: Kırmızı ve yeşil rengi ayırt edemez. tedavisi yoktur. kalıtsaldır. Böyle hastalara ehliyet verilmez. 5.Şaşılık: Göz kasları normalden kısa veya uzundur. Göz bebeği istemsiz sağa sola kayar. ameliyatla düzeltilir. 6.Katarak: Göz merceğinin saydamlığını yitirmesidir. Ameliyatla düzeltilir. Gözün sağlığı için: Gözlerimizi temiz tutmalıyız. Televizyon, bilgisayar, kitabı belli bir mesafeden bakmalıyız. A vitamini(havuç,ıspanak vb.) yemeliyiz.


"Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları