Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 14 SU ARITMA TESİSİ PROSES SEÇİMİ VE ENTEGRASYONU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 14 SU ARITMA TESİSİ PROSES SEÇİMİ VE ENTEGRASYONU."— Sunum transkripti:

1

2 BÖLÜM 14 SU ARITMA TESİSİ PROSES SEÇİMİ VE ENTEGRASYONU

3 GİRİŞ Su arıtma tesislerinin temel amacı, hizmet verdiği yerleşim bölgesine yeterli miktarlarda su sağlayabilmeleridir. İkincil ve önemli hedeflerden biri de suyun içilebilir niteliklere getirilmesidir.

4 PROSES SEÇİMİ  Temel Esaslar Tecrübe, proses seçiminde aşağıdaki temel esasları bizlere öğretmiştir:  Her kaynağın ham su kalitesi farklıdır.  Ham su kalitesi değişkendir.  Tüm su kaynaklarına uygulanabilecek bir standart su arıtma tesisi tasarımı yoktur.  Her su kaynağı için birden fazla arıtma prosesi alternatifi bulunur.  Yerel şartlar, kullanılabilecek arıtma prosesi tipini sınırlar… gibi

5 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçeneklerinin Değerlendirilmesi Her ne kadar uzmanlar mevcut sayısız proses arasından çalışılacak ve değerlendirilecek bir seri prosesi seçmekte tecrübelerinden elde ettikleri bilgi birikiminden faydalanıyor olsalar da, kullandıkları seçme/sıralama prosesi çok açık değildir.

6 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçeneklerinin Değerlendirilmesi Su arıtma prosesleri seçiminde dikkate alınması gereken faktörler aşağıdaki gibidir (Logsdon, Hess ve Horsley, 1999):

7 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçeneklerinin Değerlendirilmesi

8 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçeneklerinin Değerlendirilmesi

9 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçeneklerinin Değerlendirilmesi

10 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçeneklerinin Değerlendirilmesi Ham su kalitesi. Güvenilirlik. Mevcut Şartlar. Proses Esnekliği. Hizmet kapasitesi. Maliyet. Çevreye Uyum. Alt Başlıklar

11 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçimi ile İlgili Örnekler

12 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçimi ile İlgili Örnekler

13 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçimi ile İlgili Örnekler

14 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçimi ile İlgili Örnekler

15 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçimi ile İlgili Örnekler

16 PROSES SEÇİMİ  Proses Seçimi ile İlgili Örnekler

17 PROSES ENTEGRASYONU  Arıtma Tesisi Yerleşim Planı Arıtma tesisi yerleşim planını, mevcut kullanılabilir arazi ve bu arazinin topografyası belirler. Tesis yerleşim planı kavramsal olarak öncelikle proses akış diyagramı oluşturulması ile başlar (Şekil 16-6). Proses akış diyagramı aşağıdaki maddeleri içermelidir (Kawamura, 2000):

18 PROSES ENTEGRASYONU  Arıtma Tesisi Yerleşim Planı

19

20 PROSES ENTEGRASYONU  Tesis Hidroliği

21 PROSES ENTEGRASYONU  Tesis Hidroliği

22 PROSES ENTEGRASYONU  Merkezi Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA)

23

24

25

26 TESİS GÜVENLİĞİ  Giriş Hiçbir tasarım yüzde 100 güvenli olacak şekilde yapılamaz ancak güvenliğin arttırılması ve risklerin azaltılması mümkündür. Arıtma tesisleri idarelerinin ve tasarım mühendisinin karşı karşıya kaldığı güçlük, riskleri dikkate alırken tehdit ve hasarlara maruz kalma konusunu dengeleyecek şekilde güvenlik tedbirleri almaktır.

27 TESİS GÜVENLİĞİ  Tehditler  Zaafiyet (Savunmasızlık, Zayıflık) Değerlendirmesi  Kademeli Güvenlik  Fiziksel Güvenlik.  İkaz Sistemleri.  Uygulamaya Koyma.  SCADA Güvenliği.

28

29


"BÖLÜM 14 SU ARITMA TESİSİ PROSES SEÇİMİ VE ENTEGRASYONU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları