Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEBBET SURESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEBBET SURESİ."— Sunum transkripti:

1 TEBBET SURESİ

2 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ {1} Ebu Leheb’in elleri kurusun. Kurudu da (1) مَا أَغْنَى عَنْهُ مَالُهُ وَمَاكَسَبَ {2} Ne malı ne de kazandığı ona fayda vermedi (2)

3 فِي جِيدِهَا حَبْلٌ مِّن مَّسَدٍ {5}
سَيَصْلَى نَاراً ذَاتَ لَهَبٍ {3} Alevli bir ateşe girecek (3) وَامْرَأَتُهُ حَمَّالَةَ الْحَطَبِ {4} Karısı da odun hamalı olarak (4) فِي جِيدِهَا حَبْلٌ مِّن مَّسَدٍ {5} Boynunda hurma lifinden bükülmüş bir ip olduğu halde (5)

4 Nuzül Zamanı: Mekki bir suredir.
Nuzül Sebebi: Peygamber efendimiz “ Davetini açığa vur” emri gelince Safa tepesine çıkıp halkı İslam’a davet etmiştir. Konuşurken amcası Ebu Lehep ortaya çıkmış ve peygamberimize hakaret etmiştir. Bunun üzerine tebbet suresi inmiştir.

5 1-Ebu Leheb’in elleri kurusun. Kurudu da
تَبَّتْ Kurusun, helak olsun, iş göremez hale gelsin anlamında bir bedduadır İki elden kasıt sadece eller değil aslında bedenin kendisidir. Yani sosyal ve ekonomik gücü temsil eder. Mazi fiilin kullanılması , Ebu Leheb’in kesinlikle helak olup gideceğini gösterir.

6 Ebu Lehep: Peygamberimizin öz amcasıdır. Asıl adı Abduluzza
Ebu Lehep: Peygamberimizin öz amcasıdır. Asıl adı Abduluzza. Ancak kırmızımsı bir yüzü olduğu ve sinirlendiğinde iyice kızardığı için kendisine Ebu Lehep yani “alev babası” denmiştir. Ebu Lehep Mekke’nin en zengin dört adamından biridir. Çok cimri ve merhametsizdir. Abdulmuttalip, merhametsizliğini bildiği için tüm zenginliğine rağmen yetim kalan peygamberimizi bu oğluna teslim etmemiştir. Peygamberimiz öz yeğeni olmasına rağmen düşmanlıkta sınır tanımamış, sürekli takip ederek yalanlamaya çalışmıştır.

7 2-Malı ve kazandığı ona fayda vermedi:
Ebu Leheb mal biriktirmeye çok hırslıydı. O kadar ki bedir savaşına katılmamış fakat kendisine borcu olan birini borcuna karşılık kendi yerine savaşa göndermişti. Bedir savaşından sonra bulaşıcı bir hastalığa yakalandı. Tüm servetine rağmen tedaviler fayda vermedi. Öldüğü zaman çok güvendiği evlatları bile hastalık bulaşır korkusuyla onu gömmediler. Parayla tutulan köleler uzaktan iterek bir çukura gömdüler. وَمَاكَسَبَ ifadesinden kastedilenin evlatları olduğu söylenmiştir. Oğlu Uteybe yolculuk sırasında bir çöl aslanı tarafından parçalandı. Diğer oğulları Utbe ve Muattıp ve kızı Dürre müslüman oldular. Ebu Leheb’in adını anacak hiç kimsesi kalmadı.

8 أَبُو لَهَبٍ ذَاتَ لَهَبٍ 3- O alevli bir ateşe girecek:
Ebu Leheb’in “alev babası” anlamına giren ismi ile, gireceği cehennem “alev sahibi” olarak tarif edilerek müthiş bir edebi sanat yapılmıştır. Yani ‘ Ey Ebu lehep, sen adın gibi bir yere layıksın. Ve kesinlikle oraya gireceksin’ أَبُو لَهَبٍ

9 حَمَّالَةَ الْحَطَبِ :
Odun toplayan kadın Ümmü Cemil dünyada peygamber efendimize eziyet olsun diye dikenli odunları toplamasına karşılık cehennemde de kendisini ve kocasını yakacak odunları taşıyarak cezalandırılacaktır.

10 5-Boynunda hurma lifinden bükülmüş bir ip (halat) olduğu halde:
Üstelik bu odunları taşırken Ümmü Cemil’in boynunda iplerin en adisi sayılan hurma lifinden bükülerek yapılmış bir ip olacaktır. Dünya hayatında pahalı gerdanlıklarıyla gösteriş yapmaya alışmış olan Ümmü Cemil için bu çok alçaltıcı bir durumdur. Ayrıca laf taşıması ile ünlü olan Ümmü Cemil bu özelliği ile de odun hamalına benzetilmiş olabilir. مَسَدٍHurma lifi

11 Sonuçlar: Ne kadar güçlü ve kuvvetli olurlarsa olsunlar İslam’a düşmanlık edenleri Allah muhakkak cezalandıracaktır. Yaptıkları tuzaklar boşa çıkacak ve hiçbir kazançları onlara fayda vermeyecektir. Soy bağının insanı kurtaramayacağı, kimsenin yaptığı zorbalıkların yanına kâr kalmayacağı anlaşılır. Lehep ve karısı birer protiptir. Her zaman onlar gibi bütün hayatlarını İslam’ı yok etmeye adamış insanlar olabilir

12 “Yeryüzünde riyâ, inkâr, hıyanet Altın devrini yaşıyor
“Yeryüzünde riyâ, inkâr, hıyanet  Altın devrini yaşıyor...  Diller, sayfalar, satırlar  Ebu Lehep öldü diyorlar Ebu Lehep ölmedi Ya Muhammed Ebu Cehil kıtalar dolaşıyor. “ Arif Nihat Asya

13 Celalettin Ökten And.İHL Meslek Dersleri Öğretmeni 2016
Hazırlayan: Hilal ATICI Celalettin Ökten And.İHL Meslek Dersleri Öğretmeni 2016


"TEBBET SURESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları