Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ders: Siyer Sınıf: 10.sınıf Süre: Bir ders saati

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ders: Siyer Sınıf: 10.sınıf Süre: Bir ders saati"— Sunum transkripti:

1 Ders: Siyer Sınıf: 10.sınıf Süre: Bir ders saati
Ünite: Hz. Muhammed’in çağrısı: Medine Dönemi. Konu: Bedir Savaşı Kazanım: Savaşın nedenleri, sonuçları ve İslam tarihi açısından önemi Temel Beceriler: Sosyal katılım, Kur’an-ı Kerim mealini kullanma, zaman ve kronolojiyi algılama Materyal: Ders kitabı, Kur’an-ı Kerim meali, görsel materyal.

2 BEDİR SAVAŞI H Ramazan / M Mart

3 SAVAŞIN SEBEPLERİ Suriye’den dönen müşriklere ait kervanın Müslümanlar tarafından durdurulmak istenmesi. Mekkelilerin; ellerinden kaçırdıkları Müslümanlardan intikam almak ve onları yok etmek istemeleri.

4

5 Müslümanlar 74 231 305 (Muhacir) (Ensar) Müşrikler 1000

6 Hz. Peygamberin duası “Ya Rabb, işte Kureyş bütün gurur ve azametiyle senin dinini ortadan kaldırmak için geldi. Sana meydan okuyor, Peygamberini yalanlıyor. Ya Rabb, peygamberlerine yardım edeceğine dair ahdini, bana verdiğin zafer vadini lütfet. Şu bir avuç mümin telef olup yok olursa, bu günden sonra yeryüzünde sana ibadet ve kulluk edecek kimse kalmayacak.. "

7 "Toplulukları bozulacak, arkalarını dönüp kaçacaklar"
(el- Kamer Suresi, 45)

8 Hz. Ali Velit b. Utbe Utbe b. Rebia Hz. Ubeyde b. el-Haris Şeybe
SAVAŞ BAŞLIYOR Hz. Ali Velit b. Utbe Hz. Hamza Utbe b. Rebia Hz. Ubeyde b. el-Haris Şeybe

9 SAVAŞIN SONUCU Müslümanlar bu savaşı kazandı.
Mekkeli müşriklerin bazı elebaşları öldürüldü. Mekkelilerden 70 kadar kişi öldü,70 kadarı da esir alındı. Müslümanlardan da 14 kişi şehit oldu.

10 Acaba esirlere ne yapıldı?
Maddi durumları iyi olanlar para karşılığı serbest bırakıldı. Bunlardan okuma-yazma bilenler; 10 Müslüman’a okuma yazma öğretmeleri karşılığında serbest bırakıldı. Fakir esirler ise karşılıksız olarak serbest bırakıldı.

11 BEDİR SAVAŞININ ÖNEMİ Müslümanların Kureyşli müşriklerle yaptıkları ilk büyük savaştır. Bedir Savaşı İslam’ın ve Müslümanların artık kendilerini kabul ettirdiği bir savaş olmuştur. Bu savaşla Medine İslam Devletinin temeli atılmıştır

12 Zaferle sonuçlanan bu savaşla hem İslam Dini ve hem de Müslümanlar kuvvetlendi.
Bu savaştan sonra Mekkeliler Müslümanlardan korkmaya başlamışlardır.

13 KONUMUZU DEĞERLENDİRELİM
A-Aşağıdaki soruların cevaplandırınız. 1. Aşağıdakilerden hangisi Bedir Savaşı’nın sonuçlarından biri değildir? A) Savaş Müslümanların zaferiyle sonuçlanmıştır. B) Savaşın sonunda esirler hemen serbest bırakılmıştır. C) Savaşın sonunda müşriklerin önde gelen liderlerinden bazıları ölmüştür. D)Elde edilen galibiyet, İslam’ın yayılmasının başlangıcı olmuştur.

14 2. Hz Muhammed Bedir Gazvesi’ne çıkarken Medine’de yerine kimi bırakmıştır?
A) Zübeyr b. Avvam B) Zeyd b. Harise C) Ubeyde b. El- Haris D) Abdullah b. Ümmü Mektum

15 3. Aşağıdakilerden hangisi savaş sonunda Medine’den sürülen ilk Yahudi topluluğudur?
A) Kureyzaoğulları B) Gatafanoğulları C) Eşcaoğulları D) Kaynukaoğulları

16 Aşağıda boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz ?
1. Bedir Savaşı’nda Müslümanların sayısı …….., müşriklerin sayısı ise ………….’ dir. 2. Hz. Muhammed (sav) ‘in esirlere yaptığı muamele ………………………………………………………………… gösterir. 3. Savaşın sonunda Müslümanlardan ……….. Şehit olmuş, müşriklerden ise……….. kişi ölmüş. 4. Savaşın sonunda gibi müşriklerin önde gelen liderleri ölmüştür.


"Ders: Siyer Sınıf: 10.sınıf Süre: Bir ders saati" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları