Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR. KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR. KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR."— Sunum transkripti:

1

2 KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR

3 KAZANIMLAR Kurban ibadetinin anlamını bilir
Kurban ibadetinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma açısından önemini açıklar

4 İSLAMDA KURBAN İBADETİNİN TARİHÇESİ

5 “İslam’da kurbanın tarihçesi, Hz
“İslam’da kurbanın tarihçesi, Hz. Adem’in oğulları Habil ve Kabil’le başlar. Sonra Hz. İbrahim’le devam eder İbrahim Peygamber, oğlu İsmail’i yüce Allah’a kurban etmeye adar. Zaman gelince kendisine bu ahdî hatırlatılır. O da gerekli hazırlıkları yaparak oğlunu kurban etmek üzere müsait bir yere götürür. Çocuğu yatırır ve bıçağı boğazına vurur. Fakat bıçak çocuğu kesmez. Bu sırada Allah tarafından kendisine bir koç gönderilir. Bu koçu keserse oğlunun yerine kabul edileceği bildirilir. Bu olay üzerine Hz. İbrahim kendisine gönderilen koçu keser ve ileride peygamber olacak olan oğlu İsmail kesilmekten kurtulur.

6 Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etmek istemesinin bir benzerinin de Peygamberimizin dedesi Abdulmuttalip tarafından yaşandığı haber verilmektedir. Zemzem kuyusunun kazılması sırasında Kureyşlilerle karşılaştığı zorluklardan dolayı eğer on tane oğlu olursa bir tanesini Kâbe’nin yanında Allah için kurban etmeye adamıştır. Çekilen kurada Peygamberimizin babası Abdullah’a çıkmıştır. Abdulmuttalip adağını yerine getirmeye karar verdi. Kureyşliler böyle bir âdetin yerleşmesinden korkarak kendisine engel olmuşlardı. Daha sonra Abdullah’ın yerine 100 tane deve kurban edilmiştir.”

7 KURBAN KESME İBADETİNE ŞAHİT OLDUNUZMU ?

8 KURBAN Sözlükte “yakınlaşmak” anlamına gelir.
Terim olarak, ibadet maksadıyla belli bir vakitte, belli şartları taşıyan hayvanı, usulüne uygun olarak kesmek demektir. Kurban, insanın Allah’a yakınlaşmasına ve onun rızasını kazanmasına vesile olur. İnsan, kurban keserken Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail’i hatırlayarak onlar gibi Allah’ın emrine uymaya hazır olduğunu ifade etmiş olur. Kurban, sosyal dayanışma ve yardımlaşmayı sağlayan bir ibadettir. Çünkü kurbanın eti üçe bölünür. Bir parçası fakirlere, bir parçası akrabalara, bir parçası da kesen kişinin kendisine aittir. Kurban kesen insan bencillikten kurtularak başkalarını düşünme bilinci kazanır. Böylece insanlar arasında sevgi bağları kurulur.

9 Kurban kimlere vaciptir? Kurban kesmenin bireysel faydaları nelerdir?
Kurban ne demektir? Kurbanın sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlama özelliğini nelerdir? Kurban kimlere vaciptir? Kurban kesmenin bireysel faydaları nelerdir? .

10 “... Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belli günlerde , Allah’ın ismini anmaları (kurban kesmeleri) için sana (Kabe’ye) gelsinler Artık ondan hem kendiniz yiyin hem de yoksula, fakire yedirin.” (Hac suresi, 28. ayetı)

11

12 KURBAN KESERKEN BU DUA YAPILIR:
“Ey Allah’ım, dostun İbrahim’den ve habibin Muhammed’den kabul buyurduğun gibi benden de kabul buyur.”

13 KURBAN KESİLİRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR İLGİLİ BAŞLIK ALTINA YAZINIZ
Kurban edilecek hayvanla ilgi Kurban edilecek yerle ilgili Kurban edildikten sonra

14 KURBAN SAĞLAR ENGELLER


"KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR. KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları