Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN VE TEKNOLOJİ Işık.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN VE TEKNOLOJİ Işık."— Sunum transkripti:

1 FEN VE TEKNOLOJİ Işık

2 Işık ve Işık Kaynakları
1-Karanlıkta görebilir miyiz? Bu olanaksızlıktır.Çünkü bizler ışık olmayan ortamlarda göremeyiz.Gözümüz ne kadar sağlıklı olursa olsun ışık olmayan ortamlarda göremeyiz.

3 2-Işık Kaynakları Işık,çevremizdeki nesneleri görmemizi sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayarak çevreyi aydınlatan her cisme ışık kaynağı denir.

4 Örnek: Bir futbol sahasında yapılan bir maçta ışığa ihtiyaç vardır.

5 2.1Doğal Ve Yapay Işık Kaynakları
Işık kaynakları doğal ve yapay olmak üzere ayrılır. 1-Doğal Işık Kaynakları:Kendiliğinden ışık yayan şimşek ateş böceği,Güneş gibi ışık kaynaklarına doğal ışık kaynağı denir.

6 2-Yapay Işık Kaynakları:Kendiliğinden ışık yaymayan yakıldığı zaman ışık veren ve insanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.

7 2.1Her ışıklı cisim ışık kaynağı mıdır?
Bu sorunu cevabı HAYIR dır.Çünkü bazı cisimler ışık vermezler ama ışığı yansıtırlar.Mesela Ay ışığı üretmez Güneş`ten aldığı ışığı yansıtır.Bu cisimlerden bir tanesi de aynadır.Bu cisimlere aydınlatılmış cisimler denir.

8 3-Dünden Bugüne Aydınlatma Teknolojileri
İnsanlar günümüze kadar bir çok aydınlatma aracı kullanmıştır.Eski çağlarda insanlar ilk baş güneş ve ay ışığından yararlanmışlar.Geceleri ay ışığı olmasa nasıl etrafı görebileceklerdi? Daha sonra insanlar yapay aydınlatmayı bulmuşlar. Yapay aydınlatma ateşin bulunması ile başlamış.Geçmişte insanlar meşale, mum, gaz lambası gibi aydınlatma araçlarından faydalanmışlar ama bu aydınlatma araçlarının kullanım süreleri azdı ve ayrıca koku ve is yayıyorlardı.

9 İnsanlar zaman içerisinde meraklanıp yeni Aydınlatma araçları icat ettiler. ÖRNEK: ARABA FARI EL FENERİ AMPUL

10 Aydınlatma teknolojilerinde en çok tanınan bilim adamlarından biri de Thomas Edison (Tomas Edison)`dur. Edison ampulü icat etmeye çalışırken asistanıyla birlikte yaklaşık 2000 maddeyi denemiş ve asistan: -Yaklaşık 2000 maddeyi denedik ama daha hiçbir şey yapamadık, deyince Edison: -Çok şey yaptık yaklaşık 2000 maddeden ampul yapılamayacağını öğrendik, diyerek hiç yılmamıştır.

11 4-Aydınlatma Teknolojisini Yaşamımızdaki Önemi
İnsanlar yaşam kalitelerini artırmak için düşünceler, araçlar ve teknikler icat etmiş ve bunları geliştirmiştir.Yaşamları boyunca daima sorunlarla karşılaşmışlardır.Yaşadığımız çevrenin aydınlatılması da bu sorunlardan biridir. Yaşamımızda birçok aydınlatma aracından yararlanırız.Örneğin sokak aydınlatılmasında bir çok aydınlatma aracından yararlanırız.Ameliyathane de buna örnektir.

12 5-Ortamların Aydınlatılması ve Göz sağlığı
Işık, ortamı aydınlatarak günlük hayatı kolaylaştırır. Fakat ortamın yanlış aydınlatılması sonucunda sağlığımız olumsuz etkilenir.Doğru aydınlatma ortamın aydınlatma oranına ve yönüne göre değişir. Büyük ortamlarda kullanılan aydınlatma ile küçük ortamların aydınlatılması eşit olmamalıdır ya da tam tersi olmamalıdır.Çünkü büyük ortamların aydınlatılmasında az ışık yeterli değildir.Küçük ortamlarda yeterli kadar ışık kullanmalıyız fazlası ışık kirliliğine yol açar.Ders çalışırken sağ elleri ile yazanların ışığı sol arka sol ile yazanların sağ arka taraftan gelmelidir.

13 6-Gereksizse Söndürelim
Aydınlatma teknolojisini tasarruflu kullanmalıyız. Çünkü tasarrufsuz ışık kullanımında hem ülke ekonomisine zarar verir hem de ışık kirliliğine yol açarız.

14 IŞIK KİRLİLİĞİ Işığı gereksiz kullanırsak ve herkes fazlasıyla kullanırsa o ortamda ışık kirliliği olur.Işığın yanlış miktarda, yanlış ortamda, yanlış yönde kullanılmasına ışık kirliliği denir.

15 Işık kirliliği göçmen kuşların yollarını kaybetmelerine de sebep olur
Işık kirliliği göçmen kuşların yollarını kaybetmelerine de sebep olur.Kaplumbağalar için de bu geçerlidir.

16 1-Işık kirliliğine karşı alınabilecek önlemler
1-Boşa yanan ışıkları kapatmak. 2- İnsanları bu konuda uyarmak. 3-Ortamın büyüklüğüne uygun ışık kullanmak. 4-Harekete duyarlı ışıklar kullanmak. 5-Gereksizce ışık kullanmamak. 6-Işıklandırma yapılırken rastgele ışık koyulmaması.

17 2-Doğru Aydınlatma Doğru aydınlatmada ışık aydınlatılacak tarafa yönlendirilmelidir.Örneğin sokak lambaları aşağı bakmalıdır.Aksi tarafa gitmemelidir.Sokak lambaları yukarı bakıyorsa göçmen kuşlar yollarını kaybedebilir.


"FEN VE TEKNOLOJİ Işık." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları