Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VERİ KURTARMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VERİ KURTARMA."— Sunum transkripti:

1 VERİ KURTARMA

2 Veri Kaybı Nedir? Günümüzde gerek kişiler gerekse kurum ve işletmeler verilerini büyük oranda bilgisayar sistemlerinde işlemekte ve saklamaktadır. Bu veriler bilgisayar sistemlerinde genel hatlarıyla; 1) Manyetik : Hard diskler, Disketler, 2) Optik : CD ve DVD, 3) Elektronik : Flash bellekler, Bellek kartları, tabanlı ortamlarda depolanmaktadır.  Depolanan bu verilerin normal yollarla erişilemez hale gelmesi veri kaybı olarak değerlendirilmektedir. Veri kaybı nedenleri ve türleri ise genel hatlarıyla; 1) Veri depolama ortamında verilerin dosyalar şeklinde düzenli bir şekilde yerleştirilmesine ve ihtiyaç duyulduğunda erişilmesine yarayan mantıksal düzenlemelerin (dosya sistemi) silinmesi veya hasar görmesi, 2) Veri depolama ortamındaki yapının yeniden oluşturulması (formatlama) veya dosyaların silinmesi, 3) Ham veya belirli formatlara sahip dosyalarda (veri tabanı dosyaları, belgeler) dahili bozulmalar olması, 4) Veri depolama ortamının fiziksel olarak bozulması yada hasar görmesi, şeklinde özetlenebilir.

3 Veri Kurtarma Nedir? Herhangi bir şekilde erişilemez hale gelmiş, silinmiş, bozulmuş yada kaybolmuş ve normal yol ve yöntemlerle ulaşılamayan verilerin özel yöntemlerle geri getirilmesi olayı ülkemizde “Veri Kurtarma” kavramı ile ifade edilmektedir. Kavramın İngilizce aslı “Data Recovery” olup ülkemizde kısmen “Data Kurtarma” ve “Bilgi Kurtarma” şeklinde de kullanılmaktadır. Veri kurtarma işi profesyonel bilgi birikimi, deneyim ve yazılım tabanlı bir altyapı gerektiren nitelikli bir işlem ve süreçtir.

4 Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kaybolan verilerinizin daha sağlıklı bir şekilde geri getirilebilmesi için verilerin kaybolmasının ardından herhangi bir müdahale yapmamanız gerekmektedir.

5 Veri Kurtarma Programları
Recuva Easy Recovery Recover My Files Pandora Recovery Smart Data Recovery PC INSPECTOR File Recovery Smart Flash Recovery UNDELETE Data Recovery CD Recovery Toolbox SoftPerfect File Recovery Unstoppable Copier MiniTool Power Data Recovery Recover Files

6 Örnek Bir Veri Kurtarma Programının Anlatımı :
Easy Recovery : Ben “Easy Recovery” programını kullandım. Hemen hemen bütün veri kurtarma programları birbirine benzemektedir. Birini çözerseniz diğerlerinde sorun olmayacaktır. Programın kurulumunu anlatmıyorum. Setup’ı çalıştırdıktan sonra sürekli ‘next’ diyorsunuz kuruluyor. Yalnız dikkat asla ama asla veri kurtarmak istediğiniz bölümün üzerine veri yazmayınız, yani dosya kopyala yapıştır, oyun kurma, program kurma vs gibi işlemleri yapmayınız. Programı da hangi partitiondan (hangi harddisk bölümünden) veri kurtarmak istiyorsanız, ondan farklı bir bölüme kurunuz.

7 Programımızı çalıştırdıktan sonra açılan ana ekran bu şekilde .

8 Sol taraftaki menüde veri kurtarma dosya tamiri vs
Sol taraftaki menüde veri kurtarma dosya tamiri vs. işlemler görüyorsunuz. Biz burada veri kurtarma yani “Data Recovery” kısmını seçiyoruz.

9 Bu bölümü seçince karşımıza şu bölüm geliyor

10 Bu bölümde harddiskinizde partitionlarının bir özetini görüyorsunuz
Bu bölümde harddiskinizde partitionlarının bir özetini görüyorsunuz. Bu menüde hangi partitiondan veri kurtarmak istiyorsanız onu seçiyorsunuz.

11 Ve daha sonra resimde görünen alttaki “Advanced options” tuşuna basıyoruz.

12 Şimdi karşımıza yeni bir menü çıktı. Aşağıda da görülüyor,

13 Bu menüde veri kurtarmak istediğimiz partition ile ilgili bilgiler bulunmakta. Hangi sektörden başlayıp bittiğini gösteriyor. Bizi burada ilgilendiren kısım “File System Scan” sekmesinde. Bu sekmeyi tıklıyoruz ve aşağıdaki bölüme geçiyoruz. Sol üstte bizden dosya sistemini seçmemizi istiyor. Bu dosya sistemi, sizin kurtarmak istediğiniz dosyanın silinmeden önceki dosya sistemi olmalıdır. sonra aşağıdan “Advanced Scan” seçeneğini işaretliyoruz ve Ok tuşuna basıyoruz. Sonra karşımıza aşağıdaki pencere geliyor.

14 Bu pencerede bize seçtiğimiz partition hakkında bilgi verip, veri kurtarmak istediğimiz bölümün bu olup olmadığını soruyor. Evet deyip geçiyoruz. Aşağıda gördüğünüz gibi program kendine ufak bir yer ayırıp işleme hazır hale geliyor.

15 Biz sürücümüzü seçip next tuşuna basıyoruz
Biz sürücümüzü seçip next tuşuna basıyoruz. Bu noktadan sonra aşağıda gördüğünüz veri kurtarma için gerekli işleme başlıyor

16 İşlem bu şekilde devam ediyor.

17 İşlem bittikten sonra gördüğünüz gibi size bütün dosyaları gösteriyor
İşlem bittikten sonra gördüğünüz gibi size bütün dosyaları gösteriyor. Yalnız bunların hepsi kayıp dosyalar değil. Burada sadece “lostfile” klasörü altındaki dosyalar sizin harddiskinizde bulunan silinmiş dosyalar.

18 Bu pencerede lostfile dizinin içinde klasörler var Burada sadece 2 klasör ve birkaç dosya çıktı çünkü alan küçüktü. Bundan sonra istediğiniz dosyayı bütün bu klasörlere bakıp (lostfile’ın altındakiler sadece) bulabilirsiniz.

19 Kurtarmak istediğiniz verilerin yanındaki alanları işaretlemeniz gerekiyor. Ondan sonra sağ alttaki “next” tuşuna basıyoruz.

20 Karşımıza böyle bir menü açılıyor
Karşımıza böyle bir menü açılıyor. Bu menüde dosyaları nereye çıkarmak istediğimizi soruyor. Verileri kurtaracağınız yeri seçip (Recovery to local drive) next diyoruz

21 Gördüğünüz gibi seçilen dosyaları kaydetmeye başlıyor.

22 Ve bitti. Bundan sonra “Done” deyip işlemi sonlandırıyoruz
Ve bitti. Bundan sonra “Done” deyip işlemi sonlandırıyoruz. Son kez size bu çalışmayı kaydedip etmek istemediğinizi soruyor çokta önemli değil.

23 Kaydettiğimiz yere gidiyoruz ve orada “LostFile” adında yeni bir klasör olduğunu görüyoruz. Kurtarmak istediğimiz verilere bu klasörden ulaşabiliriz.

24 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
HAKAN KOÇ


"VERİ KURTARMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları