Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAVLARA HAZIRLANMA VE SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAVLARA HAZIRLANMA VE SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA"— Sunum transkripti:

1 SINAVLARA HAZIRLANMA VE SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA

2 STRES VE KORKU DOĞAL MIDIR?
SBS, LYS, YGS GİBİ SINAVLAR KORKU VE ENDİŞE UYANDIRABİLİR. BU, DOĞALDIR. UNUTMAYIN… BAŞARISIZ OLMAK HAYATIN SONU MU?... SINAVLARDA BAŞARISIZ OLMAK, HAYATTA BAŞARISIZ OLMAK ANLAMINA GELMEZ. SINAVLARDA BAŞARILI OLAMAYANLAR DA YAŞAMLARINI SÜRDÜRÜYORLAR.

3 Zamanı iyi kullanmamak Yeterince çalışmamak
KAYGININ NEDENLERİ Desteğin çekilmesi Zamanı iyi kullanmamak Yeterince çalışmamak Çalışmayı sürekli ertelemek Aşırı beklentiler ve hırs Özgüven eksikliği

4 KAYGI BELİRTİLERİ Nefes darlığı Mide ağrısı Terleme
İshal ya da kabızlık Nefes alıp vermede düzensizlik Aşırı tepkide bulunma Kesik kesik nefes alma Titreme Gerginlik El ve ayak parmaklarının soğukluğu Kalp çarpıntısı Sürekli yorgunluk Aniden sinirlenme Sürekli baş ağrısı Bel ağrısı Boyun kaslarının gergin olması

5 AİLENİN YAKLAŞIMI ETKİLİDİR…
Sınavda başarılı olmak için belirli düzeyde kaygıya gerek vardır. Anne –babanın çocuğunu teşvik için kaygısını arttırması, beklenenin tam aksine sonuç verir. Ailenin küçük yaştan başlayarak, çocuktan yüksek başarı beklemesi, onu eleştirmesi, başarısızlık durumunda cezalandırması çocuğun kendine olan güvenini sarsar ve kaygı düzeyini yükseltir.

6 BAZI İNSANLAR HAYAT BAŞARISINI, “OKUMAK” VE EĞİTİMİN DIŞINDA GÖRÜRLER…
HERKESİN TERCİHİ FARKLIDIR. HAYAT, FARKLI ŞEKİLLERDE DE SÜRDÜRÜLEBİLİR.

7 STRESİN, KAYGININ ETKİLERİ…
Öğrenilenlerin sınav esnasında kullanılamaması, Düşünceleri toparlayamama, Okuduğunu anlamama, Dikkati toplayamama, … KISACA… BELLEK VE HATIRLAMA SORUNLARINA YOL AÇAR…

8 KAYGI - STRES Zihni donuklaştırır, Düşünceleri dondurur.
BU DURUMDA OLUMLU DÜŞÜNMELİYİZ! “Benim kimseden eksiğim yok. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım./ çalıştım. Zamanımı verimli kullanmalıyım.” diyebilmeliyiz. YALNIZ DEĞİLSİN, BİRÇOK ÖĞRENCİ STRESİ, KAYGIYI YAŞIYOR!

9 STRESİ, KAYGIYI AZALTACAK ADIMLAR…
Planlı ve verimli çalışmak, Ertelememek, Zamanı verimli kullanmak, Gerçekçi – ulaşılabilir hedefler belirlemek, Olumsuz düşüncelerden kurtulmak, Başarabileceğine inanmak…

10 SLOGAN DUVAR YAZILARI Sınav, bilgilerimi ölçer, kişiliğimi değil?
Korkunun ecele faydası yoktur. Daha iyisini yapacak kapasitem var. Üzülmeye, pişmanlığa, kaygılanmaya vaktim YOK!!!!!

11 NASIL DERS ÇALIŞ MALIYIZ ?
“Nasıl ders çalışmalıyız ?” sorusunu cevaplamadan önce, “Niçin ders çalışmalıyız ?” sorusunun cevabını bulmalıyız.

12 AMAÇLARIN VE ÖNCELİKLERİN BELİRLENMESİ
SOKAKLAR ÖNCELİKLİ AMAÇLARIN BELİRLENMESİ ÜNİVERSİTE LİSE

13 10 sene sonra nerede olmak istiyorum.
KALKINMA PLANINIZ VAR MI? 10 sene sonra nerede olmak istiyorum. 5 sene sonra nerede olmak istiyorum. 1 sene sonra nerede olmak istiyorum. 1 ay sonra nerede olmak istiyorum. 1 gün sonra nerede olmak istiyorum.

14 Her insan, benzer donanımlarla dünyaya gelir: Her insanın, yaklaşık 1,5 kg. ağırlığında ve 120 milyar nörondan oluşan bir beyni vardır; başarılı olanların da, olmayanların da! Bu donanımı, iyi kullananlar başarılı olurlar. Başarılı olmak için bedeli ödenmelidir: Çalışanlar başarılı olur; çalışmayan başarılı olamaz.

15 Zamanınızı Boşa Geçirmeyin !…
ÇALIŞMA ODANIZDA Telefonla Televizyonla Düşünerek Bilgisayarla Hayalle Magazinle Yemekle Zamanınızı Boşa Geçirmeyin !…

16 Bir Taban Standardınız Olsun
PLANLI ÇALIŞIN PLAN AYLIK GÜNLÜK HAFTALIK Bir Taban Standardınız Olsun

17 BAŞARIYA ULAŞMADA EVDE DERS ÇALIŞIRKEN
HAFTA İÇİ TEKRAR YAPMAK YARINKİ DERSLERE HAZIRLIK TEST ÇÖZÜMÜ YAPMAK KİTAP OKUMAK

18 HAFTA SONU CUMARTESİ Her Ders İçin 30 Dk konu + 30 Dk Test PAZAR

19 DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?…
Yapacağınız Programı Öğretmen ve Ailenizle Birlikte Belirleyin; plana uymak için onlardan yardım / teşik alın. Odanızda Mutlaka Bir Saat Bulundurun; Çalışacağınız Süre İçin !. Çalışma Odanızı, Masanızı Ve Kütüphanenizi Düzenleyin. (Eski Kitap Ve Oyuncakları, Posterleri Kaldırın, Kitapları Sıraya Koyun, Araç Gereçleri hazır bulundurun.) Çalışma Odasında Mutlaka Bir Pano Bulundurun. Bu Panoya Ders Programını, Sınav Tarihlerini, Tatilleri Veya Sizin İçin Özel Olan Bilgileri Asın. Ders Çalışırken Cep Telefonunuz, Televizyonunuz, Bilgisayarınız Ya Da Müzik Setiniz Açık Olmamalı… Buna Özen Gösterin.

20 Zaman Zaman Aksamalar olabilir; Planınız Esnek Olsun… Kaydırma Yapabilirsiniz…
Uyku Saatleriniz Düzenli Olsun; Yeteri Kadar Dinlenmeye de Zaman Ayırmalısınız! Beslenmenize dikkat edin; Yeterli; Özellikle Dengeli Beslenmelisiniz. Ders Çalışmak Başlangıçta Sıkıcı Gelebilir; Ancak Hedef Belirleyin, Heyecan Taşıyın. Sizin yerinize Başkası çalışmayacak ve SINAVA SİZ GİRECEKSİNİZ, BAŞKASI DEĞİL! Zamanla Ders Çalışmak ve Test Çözmek Bir Antrenman Haline Gelecek ve Çalışmaktan Zevk Almaya Başlayacaksınız.

21 KAZANILMASI GEREKEN BAZI DAVRANIŞLAR:
* KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI * BAŞKALARIYLA UYUM İÇİNDE ÇALIŞABİLME VE İYİ BİR İLETİŞİM KURABİLME ALIŞKANLIKLARI * KISA VE UZUN VADELİ HEDEFLER BELİRLEME. * Olumsuz davranışlara ve isteklere hayır diyebilme (Yanlış yapanı uyarma) * Kavga etmeme (Hakkını kurallara göre savunabilme) * Harçlığını uygun biçimde harcama * Randevuya zamanında gelme (Sözünde durma)

22 PLANSIZ BAŞARI OLMAZ!.. ZAMANI, PLANLAYARAK ÇALIŞMALIYIZ.
PLAN, ACI İLACA BENZER; GEREKLİDİR. MAZERETLERİNİ YOK ET! MAZERETLER, SENİN DÜŞMANINDIR, ÇALIŞMANI ENGELLER, ZAMANINI İSRAF EDER. BAŞARINI ENGELLEYECEK ÖGELERİ, ES GEÇ!

23 ÇALIŞMA TEMPONU SÜREKLİ ARTIR.
90 DAK. LIK BİR SINAV İÇİN 120 DAK.LIK ANTRENMAN YAPMALISIN. Futbolcular, 90 dak.lık bir maç için haftada 90 dak.lık, en az 2 antrenman yapıyorlar. HAZIRLIK YAPMAK, HEYECANI ENGELLER.

24 ANTRENMAN, İNSANI USTALAŞTIRIR.
TEST ÇÖZME HIZINI, ARTIRMALISIN. HER SORUYA YAKLAŞIK 1 DAK.LIK ZAMAN VERİLİYOR; SİZ, SORUYU, 50 SN.DE ÇÖZMEYİ HEDEFLEYİN… BUNU, YAPABİLENLER VAR.

25 SINAVDAN ÖNCE… Sınava gireceğin yeri, önceden gör.
Sınav gereçlerini hazırla, eksiğin olmasın. Bir önceki gece, uykunu al. Sevdiklerinle sohbet et. Sabah, iyi bir kahvaltı yap. Sınav yerine zamanında git. Dua et; moral olacaktır.

26 SINAV SÜRESİNCE… Sorular kolaydan zora gider; sırayı takip et.
Öncelikle, en iyi bildiğin bölümün/ dersin sorularını çözmeye başla. Seni oyalayan soruların kenarına işaret koy ve geç! Vaktini harcama… Soruları bitirdiğinde kalan vaktini bunlara ayır. Cevabından emin olmadığın soruları yanıtlama; yanlış yapma riski yüksektir. Çok yanlış, yaptığın doğruları da götürür. Cevap anahtarınla, cevaplarını karşılaştır; yanlış işaretleme ve kaydırma olmasın.

27 BAŞARI, KISA SÜRELİ BİR ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ DEĞİLDİR.
BAŞARILI OLMAK İÇİN; Ders dinlerken, not al. Konuları, başka kaynaklardan da öğren. Tekrarlar yap. Bir defada 2 – 3 saat çalışacağına, 2 – 3 defa 1’er saat çalış. Anlamadığın yerleri, bilenlere sor; öğrenmeden geçme. Her bir doğru cevap, sana puan kazandıracaktır.

28 SINAVDAKİ SORULARIN; % 10’U ÇOK KOLAY, % 20’Sİ KOLAY, % 40’I NORMAL, % 20’Sİ ZOR, % 10’U ÇOK ZORDUR. UNUTMA Kİ… SORULARIN TAMAMINI, DOĞRU CEVAPLAYANLAR ÇIKABİLİYOR… TAMAMINI DOĞRU ÇÖZEBİLMEYİ HEDEFLEYENLER VE BUNA GÖRE ÇALIŞANLAR ARASINDAN…

29 SINAVI KAZANAMAMAK DURUMUNDA…
SINAVDA BAŞARILI OLAMAYABİLİRİZ; BU DA BİR SONUÇ… ÜLKEMİZDE VEYA DÜNYADA HAYATINI SÜRDÜRENLERİN HEPSİ ÜNİVERSİTE MEZUNU DEĞİL. BAŞARILI VE MUTLU OLANLARIN HEPSİ ÜNİVERSİTE MEZUNU DEĞİL… DÜNYA ÇAPINDA BAŞARILI OLANLARIN DA HEPSİ ÜNİVERSİTE MEZUNU DEĞİL… ÜNİVERSİTE OKUMAK İŞ GARANTİSİ, MUTLU OLMA GARANTİSİ VERMİYOR… ÜNİVERSİTE OKUMAYANLAR DA KENDİLERİNE UYGUN BİR İŞ BULABİLİYORLAR. SINAVA GİRMEYİ BİR KERE DAHA DENEYEBİLİRSİN… AÇIKÖĞRETİM YÖNTEMİ İLE DE ÜNİVERSİTE BİTİREBİLİRSİN. HAYATIN SONU DEĞİL; BAŞKA SEÇENEKLERİN OLDUĞUNU BİLMELİSİN.

30


"SINAVLARA HAZIRLANMA VE SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları