Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı"— Sunum transkripti:

1 Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı

2

3

4

5 Konuyla ilgili ayetler:
    "Kim zulme uğradıktan sonra hakkını alırsa, artık onlara yapılacak birşey yoktur. Ancak insanlara zulmedenlere ve yeryüzünde haksız yere taşkınlık edenlere ceza vardır. İşte acıklı azap bunlaradır."            (Şûrâ suresi, ayetler)

6

7

8 Konuyla ilgili hadisler:
"Birisinin hakkını alan kimse ölmeden önce onunla helalleşsin. Paranın, malın geçmeyeceği kıyamet gününe, üzerinde kul hakkı bulunarak gitmesin." "Müslüman, elinden ve dilinden insanların zarar görmediği kişidir."

9

10 İnsanlar doğuştan gelen bir takım haklara sahiptir
İnsanlar doğuştan gelen bir takım haklara sahiptir. Bu hakların kullanımı hiçbir şekilde engellenemez. Yaşama, inancının gereklerini yerine getirme, beslenme, barınma, eğitim-öğretim görme, alışveriş yapma, sosyal etkinliklere katılma gibi birçok haklarımız vardır. Bu gibi temel hakları engellemek kul hakkına girmektedir.

11 İnsan hakları da aynı zamanda kul hakkına girer
* İnsan hakları da aynı zamanda kul hakkına girer. Kısacası insanlara yapılan her türlü haksızlık kul hakkına girer.

12 * İslam, canı malı ve namusu kutsal saymış, bu değerlere karşı yapılan haksızlıklar kul hakkına girme olarak kabul etmiştir. * Allah’ın rahmeti ve merhameti sonsuzdur. Buna karşın kul hakkını affetmemiş, bu hakkı ancak haksızlığa uğrayanın affetmesini istemiştir.

13 Rasûlullah (s.a.v.): "Müflis kimdir, biliyor musunuz?" diye sordu.
Ashab: "Bizim aramızda müflis, parası ve malı olmayan kimsedir", dediler. Rasûlullah (s.a.v.): "Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet günü namaz, oruç ve zekât sevabıyla gelip, fakat şuna sövüp, buna zina isnad ve iftirası yapıp, şunun malını yiyip, bunun kanını döküp, şunu dövüp, bu sebeple iyiliklerinin sevabı şuna buna verilen ve üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları kendisine yükletilip sonra da cehenneme atılan kimsedir" buyurdular. Hadisi-i Şerif.

14 İnsanların haklarına saygı gösterelim ve kul hakkını ihlal etmekten sakınalım.
Birine haksızlık yapmışsak “hakkını helal et” diyerek helallik istemeli, hatalarımız karşısında özür dilemeyi bilmeliyiz.

15 Eğer maddi bir zarar vermişsek mutlaka bu zararı telafi etmeliyiz.
Toplumda etkileşim halinde bulunduğumuz herkesle bir hukukumuz oluşur. Bunlar aynı zamanda kul hakkıdır.

16 Anne-baba hakkı, eşlerin karşılıklı hakları, kardeş hakkı, akraba hakkı, komşu hakkı, öğretmen hakkı, arkadaş hakkı ve yetim hakkı bunların içerisinde en önemli olanlarıdır. Ayrıca insanlara karşı her türlü olumsuz tavır ve davranışlar da kul hakkına girer.

17

18

19 Gıybet Hırsızlık Kamu malına zarar vermek yalancı şahitlik Lakap takmak dedikodu İftira

20 Hile yapmak Kötü zan Alay etmek Görevi kötüye kullanmak Rüşvet Vergi kaçırmak Tecessüs

21 Kul hakkı yemek hangi şekillerde olur?
Başkalarına zarar vererek kul hakkı yemek Hırsızlık, yankesicilik ve hile yapmak, eksik ölçüp tartmak, yalan söylemek, iftira atmak, dedikodu yapmak, alay etmek, başkalarının özel hayatını araştırmak, lakab takmak, çevreye zarar vermek, görevini ihmal etmek...

22 İçki, uyuşturucu, kumar, sigara gibi kötü alışkanlıklar:
Sağlıklı yaşam hakkını olumsuz etkilediği için kişinin hem kendisine, hem de topluma zarar veren hak ihlalleridir

23 Ana-baba hakkı: Anne- babanın sözünü dinlememek, tavsiyelerine uymamak, onlara isyankar davranmak kul hakkı ihlalidir.

24 Komşu hakkı: Komşuluk ilişkilerinde dikkatsiz davranmak, gürültü yaparak, bahçeyi ve ortak kullanım alanlarını kötü kullanarak komşuları rahatsız etmek kul hakkı ihlalidir.

25 Toplumsal hak ihlalleri:
Trafik kurallarına uymamak, kaçak elektrik veya su kullanmak, vergi kaçırmak, rüşvet almak-vermek, torpil yapmak, soygunculuk yapmak, devlet malına zarar vermek kul hakkı ihlalidir.

26 Kul hakkı yiyen kişi ne yapmalıdır?
Kul hakkı ihlalinde bulunan biri, hakkını yediği kişiyle helalleşmeli, ondan özür dilemeli ve Allah'a tövbe etmelidir.

27 Kul hakkı yemek hem kişiye, hem de topluma maddi ve manevi zararlar verir. Bu sebeple dinimiz kul hakkı yemeyi yasaklamıştır. 

28


"Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları