Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR ALKOL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR ALKOL."— Sunum transkripti:

1 KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR ALKOL

2 ALKOL Alkollü içecekler (bilimsel olarak etil alkol ve ya etanol olarak adlandırılır), çeşitli meyveleri, sebzeleri ya da tohumları mayalanarak elde edilir. Etil alkol saf ve renksiz bir sıvıdır. Alkollü içecekler, renklerini içlerindeki katkı maddelerinden ya da mayalanma sırasında alırlar. İçkilerdeki alkol oranı, %5 ile %40 arasında değişmektedir.

3 Kana karışan alkol (ml/dl)
ALKOLÜN ETKİSİ Kana karışan alkol (ml/dl) Yaptığı Etki 50 ml. (Çakır Keyif) Sıcaklık hissi, yüz kızarması, algı yavaşlaması, rahatlama 100 ml. (Açık Sarhoşluk) Algılama yavaşlaması, kendini dizginleyememe, dikkatini verememe, kontrolsüzlük. Reflekslerin yavaşlaması, kaslara hakim olamama. 150 ml. (Sarhoşluk) Sersemleme hissi, kaslara, hareketlere hakim olamama, konuşmanın bozulması, çift görme, hafıza ve anlayış kaybı. 250 ml. (Aşırı Sarhoşluk) Ayakta duramama, kusma, sızma. 350 ml. (Koma) Bilinç kaybı, idrar kaçırma, düşük ateş, düşük tansiyon, solunum yavaşlaması, terleme 500 ml. Ölüm ihtimali

4 İçki İçme Sürecinin Gelişimi
Başlangıç Sosyal Faaliyetlerde İçme Haftada bir Yanındakilerden daha hızlı içme Yanındakilerden daha fazla içme Duble içkiler Hafıza Duraklamaları İleri Düzey Kontrolünü kaybetme Hafta sonları Kahvaltıdan sonra Yalnız başına içme Titremeler Aleni Alkolizm Hoşgörü Azalması Sebepsiz Korkular Uykusuzluk Son seviye Ölüm

5 NEDEN İÇKİ İÇİLİR? Yapılan araştırmalar insanların en çok zevk almak için alkol tükettiğini göstermektedir. Eğlence yerleri, Yılbaşı, düğün, doğum günleri gibi sosyal etkinliklerde, İnsanlar aşırı miktarda alkol tüketmektedirler. Sosyal içicilik denen bu tür alkol tüketimi bazı insanlar için alkolizmin ilk basamağı olmaktadır.

6 NEDEN İÇKİ İÇİLİR? Alkol tüketiminin bir diğer önemli sebebi ise duygu durumunu düzeltmektir. İnsanlar genellikler kendilerini kötü hissetlerinde, zorlandıkları ya da üzüldükleri dönemlerde Günlük hayatın getirdiği yoğunluk, karşılaşılan irili ufaklı problemler, maddi sıkıntılar strese sebep olmakta ve pek çok insan bundan kurtulmak için içki içmeyi tercih etmektedir. Sonuçta alkol hiçbir çözüm getirmediği gibi daha kalıcı ve daha kötü durumlara yol açar.

7 BİR ALKOLİĞİN ÖZELLİKLERİ
Bir alkolik, tüm kötü sonuçlarına rağmen sürekli alkol içmeye devam eder ve bir süre sonra alkol alımını sınırlayamaz bir hale gelir. Alkolikler genellikle, alkol içen kişilerle arkadaşlık eder, hatta eşlerini bile onların arasından seçebilir. Alkolik bir insan, içmek için her zaman bir sebep bulur. Bu mutluluk, mutsuzluk, gerginlik, üzüntü, neşesizlik olabilir. Ayrıca, içmek için her zaman fırsat yaratırlar, maç, av, parti, doğum günü, düğün, sünnet vb.

8 BİR ALKOLİĞİN ÖZELLİKLERİ
Alkolizmin ilerledikçe, alkolik kişilerin sorunları da artmaktadır. Örneğin, yalnız içmeye başlarlar, çevrelerinden saklayarak gizli içerler, şişeleri saklarlar. Bütün bu davranışların sebebi alkolik olduklarını çevrelerinden saklama arzusu duymalarıdır. Gittikçe artan bir suçluluk duygusu geliştiririler, bu suçluluk duygusu, pişmanlıkla birleşir ve bu duyguları bastırmak için daha çok içmeye başlarlar. Hatta sabah kalkar kalmaz içmeye başlarlar. Alkolizm bir kısır döngüye dönüşür. Suçluluğa ve alkolün yaptığı tahribata bağlı olarak kişide anksiyete (İç sıkıntısı) ve depresyon başlar ve bu yüzden kişi daha çok alkol tüketir. Alkol tüketimi arttıkça depresyon derinleşir, kişi uyuyamamaya ya da sızmaya başlar, geceleri uyanır, depresif bir duygu durumu içine girer, kendisini sürekli huzursuz ve sıkıntılı hisseder, panik nöbetleri geçirir, göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes almada zorluk çeker.

9 BİR ALKOLİĞİN ÖZELLİKLERİ
Psikolojik olarak alkole bağımlı kişiler içki içmedikleri zaman, endişeli ve panik içinde olurlar. Fiziksel bağımlılık aşırı içenlerde oluşur. Vücutları, alkolün varlığına alıştığı için, içmeyi durdurdukları anda fiziksel rahatsızlık duymaya başlarlar. Bu rahatsızlıklar, gerginlik, uyku hali, terleme, titreme, çarpıntı, iştahsızlık, aşırı durumlarda halüsinasyon olabilir.

10 ALKOLİZMİN FİZİKSEL ZARARLARI
Alkolün uyuşturucu kadar tehlikeli olduğu genellikle düşünülmez. Hatta bazı kültürlerde alkol dini ve sosyal etkinliklerin önemli bir parçasıdır. Ancak unutulmaması gereken bir gerçek vardır ki, o da alkolün modern toplumun en önemli problemlerinden birisi olduğudur ve alkol alışkanlığı uyuşturucu alışkanlığı kadar zararlıdır. Alkolün uzun süreli etkileri, aylarca veya yıllarca sürekli ve aşırı miktarda alkol tüketimiyle ortaya çıkar. Kronik alkolizmin, fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri çok fazladır, bunların çoğu da öldürücüdür.

11 ALKOLİZM KAYNAKLI FİZİKSEL BULGULAR
Gözün kornea tabakasında yağ halkası Kırmızı burun Avuç içinde kırmızılık Elde titreme Karaciğer büyümesi, karın ağrısı El ve ayaklarda his kusurları, uyuşma vb. Kan tetkiklerinde anormallikler: ürik asit, üre yükselmesi vb.

12 Alkolizmin Kardiovaskular Sisteme Zararları
Alkolik olarak yaşamak çok zordur, vücut ıstırap içindedir. Alkolün kalbe çok zararlı olduğu bilinmektedir, bir alkolik sadece kalp hastalığına yakalanma riski altında değildir, alkol kalbe direk zarar da verebilir. Çoğunlukla, alkolizm, lipid seviyesinin aşırı yükselmesiyle oluşacak damar tıkanıklığı, kalp krizi ve erken ölümle sonuçlanır. Eğer alkolizm tedavi edilmezse, hasta kalp hastalıkları yüzünden büyük bir ihtimalle hayatını kaybedecektir.

13 Alkolizmin Sinir Sistemine Etkileri
Aşırı alkol kullananlarda, vücut vitaminsiz kalacak ve özellikle B vitaminin eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar başlayacaktır. Alkol tüm zihin fonksiyonlarına zarar verecektir. Yapılan tüm beyin hücreleri araştırmaları, alkoliklerin beyin hücrelerinin, normale oranla çok daha hızlı bir şekilde yok olduğunu, hatta "hücre deposunun" zamanla tamamen boşaldığını ortaya koymuştur. Bu durumda ne yazık ki, hastanın hemen hemen tüm zihinsel faaliyetleri durmaktadır

14 Alkolizmin Gastrointestinal Sisteme Etkileri
Gastrointestinal sistem de alkolden fazlasıyla zarar gören organ sistemlerinden biridir. Alkolizm sonucu, çok ileri düzeyde ülser (mide kanaması ya da delinmesi), ölümcül pankreas problemleri ve pek çok başka hastalık ortaya çıkabilir. Ancak, tüm bunların arasında alkolizm konusu geçince en çok dikkat edilmesi gereken organ karaciğerdir. Alkolizm karaciğeri, çok sinsi ve tehlikeli bir hastalık olan sirozla sarar. Sirozun ilk basamağı, karaciğer hücrelerinin zedelenerek, yağ zerrecikleriyle dolmalarıdır. Karaciğer hücreleri bozulup, yağla kaplandıkça karaciğer büyümeye başlar. Eğer, alkolizm devam ederse, yaralar oluşmaya başlar. Yaralar gittikçe çoğalır ve sonunda tedavi edilemez hale gelir. Siroz ilerledikçe, alkolik çok daha ciddi sağlık problemleriyle karşılaşır. Bunlar çoğunlukla, kan zehirlenmesi , kanamalar, bacakların ve bileklerin şişmesi, vücutta asit üretilmesi (içi sıvı dolu bir göbek) olarak ortaya çıkmaktadır. Eğer erken teşhis yapılıp, tedaviye başlanmazsa siroz öldürücü bir hastalıktır.

15 ALKOL VE KANSER Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir (özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri).

16 HAMİLELİKTE ALKOL Alkol kullanan hamile kadınların bebeklerinde zihinsel veya bedensel rahatsızlık olma riski oldukça yüksektir. Olması ihtimal dahilinde olan hastalıklar, geri zekalılık, büyüme bozuklukları, kafa yada yüz bozuklukları, eklem ve kaburga problemleri kalp hastalıkları. Hamilelik sırasında, güvenli alkol içme miktarı yoktur.

17 TIBBİ SONUÇLAR Karaciğerin harap olması,
Kardiyomiyopati (kalp büyümesi), Anemi (kansızlık), Yüksek tansiyon, Trombositopeni (pıhtılaşma sağlayan hücrelerde azalma), Miyopati (kas yıkımı), Kanser, Teratojenite (anne karnındaki bebekte anormallikler), Pankreatit (pankreas iltihabı), Pnömoni (zatürree), Merkezi sinir sistemi bozuklukları (retrobulbar nörit, Wernike-Korskof Sendromu ve bunaması, serebeller atrofi)

18 ALKOLİZMİN SOSYAL SONUÇLARI
Alkolizm ilerleyen bir hastalıktır. İlk başta alkoliğin çevresindeki kişiler onun içmesinden çok fazla etkilenmezler. Ancak, kişi giderek artan miktarlarda ve sıklıkta alkol kullanmaya devam edeceği için sosyal hayatı kötü bir şekilde etkilenecektir. işini kaybedecektir. Alkol hayatının en önemli amacı haline geleceği için tüm sorumluluklarını bir kenara itecek ailesiyle ve yakın çevresiyle ilişkileri bozulacaktır. Ne yazık ki, alkoliklerin evlilikleri genellikle boşanmayla sonuçlanır. Kontrol kaybına bağlı olarak, alkolikler çok fazla kaza yaparlar. Başlarına ev, iş ya da trafik kazası gelme ihtimali çok yüksektir. Gene, kontrol kaybına bağlı olarak, alkolikler suç işleme eğilimi gösterirler ve karıştıkları kavga ya da benzer durumlar yüzünden adli problemlerle karşılaşabilirler.

19 ALKOLÜN PSİKOLOJİK SONUÇLARI
Majör Depresyon (Ruhsal ve bedensel çöküntü, isteksizlik) : Alkol bağımlılarının %30-50'sinde görülür Anksiyete (İç sıkıntısı) bozuklukları: Alkol bağımlılarının %30'unda görülür. Erkeklerde sosyal fobi, kadınlarda agorafobi sıklıkla ortaya çıkar. İki uçlu duygu-durum bozukluğu (manik depresif bozukluk) Diğer madde bağımlılıkları: Başta sigara olmak üzere esrar ve diğer uyuşturucu maddeler. Kişilik Bozuklukları: Antisosyal ve sınırda kişilik bozuklukları. AGORAFOBİ: Açık bir sahada yalnız kalınca hissedilen, kontrol edilemeyen bir korkudur .


"KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR ALKOL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları