Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAHÇELİEVLER İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SUNAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAHÇELİEVLER İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SUNAR"— Sunum transkripti:

1 BAHÇELİEVLER İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
ŞİDDET BAHÇELİEVLER İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SUNAR

2 pahalı sonuçları olabilecek
Sağlıklı bir biçimde ifade edilmeyen öfke; pahalı sonuçları olabilecek bir duygudur.

3

4 SAHİP OLDUĞUNUZ TEK ŞEY ÇEKİÇSE HERKESİ ÇİVİ OLARAK GÖRÜRSÜNÜZ.
Abraham Maslow

5 ŞİDDET NEDİR? Şiddet, güç ve baskı uygulayarak insanların
bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine neden olan bireysel veya toplu hareketlerin tümüdür.

6 ŞİDDET ÇEŞİTLERİ Fiziksel Şiddet:İtmek, tokat atmak, tekmelemek,
tükürmek, yumruklamak, kol kıvırmak, kol-bacak kırmak, saçından sürüklemek, temel ihtiyaçları kısıtlamak, tıbbi tedaviyi engellemek, yaralamak vb. Sözlü Şiddet:Sürekli eleştirmek, aşağılamak, küfür, tehdit,katılımı engellemek, sorgulamak, bağırmak, lakap takmak, alay etmek, hakaret, küçümsemek vb. Duygusal Şiddet: Gruptan dışlama,küçük düşürme,ayrımcılık yapma,eşyaya zarar verme.

7 ŞİDDET ÇEŞİTLERİ Ekonomik Şiddet: Parasını almak ve geri vermemek, istemediği işte çalıştırmak, çalıştırmamak, işe yollamamak veya zorla çalıştırmak, eline hiç para vermemek vb. Cinsel Şiddet:İlişkiye zorlamak, tecavüz, başka kişilerle cinsel ilişkiye zorlamak, korkutan ve kıran davranışlar, kadınlığını / erkekliğini aşağılamak, taciz,, namus ve töre baskısı ve öldürmek vb.

8 ŞİDDET DAVRANIŞININ NEDENLERİ ?
Çevresel Nedenler, Toplumsal Nedenler, Ailesel Nedenler, Bireysel Nedenler,

9 ÇEVRESEL NEDENLER Medyanın etkisi,
Sosyo-ekonomik faktörler (maddi durum, işsizlik v.b.) Yabancılaşma, Göç,

10 AİLESEL NEDENLER-1 Ailenin çocuğun psikolojik veya maddi ihtiyaçlarını karşılamaması, Aile içi etkileşim ve iletişimin bozulması, Çocuk ihmali ve istismarı, Yetersiz gözetim ve yönlendirme, Uygunsuz ve tutarsız aile disiplini, Ailede anlaşmazlık,çatışma, Şiddet gösteren ebeveyn, abi,abla veya kardeşlerin varlığı,

11 AİLESEL NEDENLER-2 Kardeşleriyle veya akranlarıyla kıyaslama,
Aşırı beklenti, Küfre, kavgaya teşvik etme, Bir ebeveynin veya yakının kaybı, Soydan getirilen kalıtımsal hastalık, Ebeveynlerin yoğun stres içinde bulunması

12 BİREYSEL NEDENLER Okulu benimsememe, Okul başarısızlığı,
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Okulda psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmaması (Sevgi –İlgi), Bir çeteye üye olma yada çeteye girme çabası, (Akran kabulü), Arkadaş edinememe, iletişim problemleri, Cinsel istismar,hakaret yada önemsenmeme, Madde bağımlılığı,

13 ŞİDDET DAVRANIŞI GÖSTEREN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Kavgacı davranışlar sergilemesi, Şiddete maruz kalması, Aşırı alıngan olması, Zorba arkadaşlara sahip olması, Öfkeyi kontrol edememesi, Bireysel farklılıklara toleranslı olamaması, Madde kullanması, Çabuk hayal kırıklığı yaşaması, Evde veya okulda sosyal olarak aşırı içine kapanık olması, Okul başarısının düşük olması, Geçmişinde şiddet içeren davranışların bulunması, Dürtüsel /fevri olmak(kontrol dışı ani tepkiler), Disiplini ceza aracı olarak kullanan bir aileye sahip olması, Çocuklarıyla az ilgilenen bir aileye sahip olması, Çevresinde örnek alabileceği yetişkin modellerinin olmaması, Okulla bağlarının zayıf olması(okulda başarılı olma isteği,okulda mutlu olmama,okulu ciddiye almama)

14 ŞİDDETE MARUZ KALAN ÖĞRENCİ;
OKULDA Teneffüslerde genellikle yalnızdır, sınıfta hiç yakın arkadaşı yoktur Takım oyunlarına seçilmez veya en son seçilir Teneffüslerde öğretmene veya diğer yetişkinlere yakın olmak ister Sınıfta konuşma zorluğu çeker, endişeli ve güvensiz bir yüz ifadesine sahiptir Okul başarısı aniden veya yavaş yavaş düşer Canını acıtmaktan korkar Yaşıt grupları içinde kendini göstermekten (fiziksel veya sosyal olarak) kaçınır

15 ŞİDDETE MARUZ KALAN ÖĞRENCİ;
EVDE -Eve üstü başı, kitapları ve çantası yırtılmış veya kirlenmiş gelmesi -Belli bir açıklama olmaksızın vücudunda yara, çürük, kesik, tırnak izi olması -Eve arkadaş getirmemesi, arkadaşlarına hiç gitmemesi -Okula gitmek istememesi, okul değiştirmek istemesi, sabahları iştahsızlık çekmesi, sürekli karın ağrısı ve baş ağrısı -Okula giderken yolu gereksiz uzatması -Korkulu rüyalar görmesi, uykusunda ağlaması, yatağını ıslatması -Ödev yapma isteğinin azalması -Duygusal değişiklikler, sık ve nedensiz ağlama -Sık sık nedensiz ekstra para istemesi

16 UNUTMAYALIM Kİ; BU BELİRTİLER TEK BAŞINA ÖĞRENCİNİN ŞİDDETE MARUZ KALDIĞI ANLAMINA GELMEMELİDİR

17 DİKKAT!! İlk suç işleme, Bıçak, çakı gibi kesici alet taşıma,
İlk kez: İlk suç işleme, Bıçak, çakı gibi kesici alet taşıma, Şiddet olayları sonucunda bir başkasını yaralama davranışlarının çoğunlukla yaşları arasında olduğu görülmektedir. Gençlerde görülen şiddet yaşları arasında en yüksek seviyeye ulaşmaktadır. 16-17 yaşları arasında çetelere katılma riski artmakta; 17 yaşından sonra bu oranlar düşmeye başlamaktadır

18 AİLE İÇİ ŞİDDET .

19 Aile içi şiddet aile üyelerinden birinin diğerini duygusal, fiziksel ve cinsel istismara maruz bırakması, sosyal olarak izole etmesi ve maddi açıdan kontrol etmesi ya da yoksun bırakması gibi davranışları içerir. Ev içindeki şiddete tanık olmak çocukları ve geleceklerini ciddi bir biçimde etkileyebilir.

20 Pek çok ebeveyn çocuğun bu şiddetten etkilenmeyeceğini ya da çocuğun izlediklerini unutacağını düşünür. Ancak çocuklar unutmazlar. Aile içindeki şiddete tanık olan çocukların, diğer çocuklara göre daha fazla duygusal sorun yaşadıkları ve davranış bozukluklarına sahip oldukları bilinmektedir.

21 Şiddet içeren davranışlar, diğer davranışlar gibi öğrenilmektedirler
Şiddet içeren davranışlar, diğer davranışlar gibi öğrenilmektedirler. Aile içi şiddet davranışlarına şahit olan ya da bu davranışlara maruz kalan çocukların, problem ya da çatışma çözme davranışları olarak bu yolu benimseme olasılığı çok yüksektir.

22 Şiddet içeren bir ortamda büyüyen çocuklar yetişkin olduklarında sağlıklı ve yakın ilişkiler kurmada zorluk çekebilirler. Duygularını ve kendilerini ifade etmekte zorlanabilir; ilişkilerinde gerçekçi olmayan beklentiler içine girebilirler.

23 Kaygı, Korku, . Kabuslar, Evden kaçma, Mutsuzluk ya da depresyonun diğer belirtilerini yaşayabilirler Evde şiddet gören ya da şiddete maruz kalan çocukların okulda sorunlarını çözmede şiddet kullandıkları, ders başarılarının düşük olduğu, dikkat eksikliği yaşadıkları ve okuldan kaçma davranışlarının olduğu görülmektedir.

24 Şiddete maruz kalmak madde bağımlılığına yol açabilir Alkol ya da diğer maddelerin bağımlılığı şiddetten kaçmak için bir araç olarak görülebilir. Özellikle ebeveynlerin de bağımlılıklarının olması bu olasılığı güçlendiren bir faktördür.

25 ANNE BABALARIN BİLMESİ GEREKENLER...
Çocuklar, yetişkinlerin bakımına ve korumasına muhtaçtırlar ve hiç bir şekilde fiziksel istismara maruz kalmamaları gerekmektedir.

26 ANNE BABALARIN BİLMESİ GEREKENLER...
Ne yaparsa yapsın, hiç bir çocuk dövülmeyi ya da istismar edilmeyi hak etmez ve bu tür davranıştan öğrenebileceği hiç bir olumlu ders yoktur. Çocuğun öğrenebileceği tek şey, bunun bir sorun çözme yolu olduğudur.

27 ANNE BABALARIN BİLMESİ GEREKENLER...
Çocuklar doğruyu yanlışı ebeveynlerini taklit ederek bulurlar. Eğer siz ona vurursanız, o da başka birine vurmanın yanlış olmadığını düşünecektir. . Pek çok yetişkin, bunu terbiye vermenin bir yolu olarak görse de fiziksel ceza çocuğa zarar verir ve ciddi hasarlara yol açabilir. AYRICA ; Şiddet çatışma yaratır.

28 BEDENSEL CEZANIN BAZI SONUÇLARI VARDIR;
Bilişsel etkinliklere yoğunlaşma yeteneği azalır.-, Başarı düşer, Zararlı alışkanlıklara yönelme artar, Evden kaçma,okula devamsızlık ve terk artar, Dürüstlükten sapma görülür, Cezadan kaçmak için yalan söyleme ve suça yönelme kolaylaşır, Öfke,kin,nefret duyguları oluşur ve buna bağlı olarak saldırganlık artar, Erken yaşlarda cinsel bozukluklara ve sapmalara ortam hazırlar, Cesaretsizlik,korkaklık,pasif kişilik ve kendine güvensizlik durumlarına yatkınlık artar Bedensel yaralanma,sakat kalma, bunun yaratacağı sinir sistemi bozuklukları ve intihara yönelme oluşur.

29 ÖNERİLER ÇOCUĞUNUZA ŞİDDET KULLANMAMAYI ÖĞRETİN Bazı çocuklar şiddet uygulayan ebeveyni tarafından şiddete kullanmaya teşvik edilir. Onlara şiddet kullanmamayı öğretmek önemlidir. Çocuğunuza şiddetin kabul edilemez ve yanlış bir davranış olduğunu anlatın, Asla çocuğunuzu kavga etmesi ya da kendisine yapılan davranışlara benzer şekilde yanıt vermesi yönünde cesaretlendirmeyin.

30 ÖNERİLER Okul ile işbirliği yapın
Zamanlarını doldurun, uğraşacak işler verin(Spor, folklor, dans, müzik,resim vb.) Şiddet uygulayarak fayda sağlamasını engelleyin Neden şiddet gösterdiğini anladığınızı ama onaylamadığınızı ve bunun yerine alternatifler bulması gerektiğini söyleyin Değişmesi için bıkıp usanmadan ve kızmadan bilgilendirin Olumlu davranış sergilediğinde onu hemen ödüllendirin Çocuğunuzda gözlemlediğiniz olumlu gözlemleri başkaların yanında da dile getirin

31 ÖNERİLER * Anne-babalar kesinlikle çocuklara güzel davranışlarıyla model olmalıdır. * Çocuk saldırgan bir davranış sergilediğinde uygun bir dille uyarılmalıdır. * Çocuğun saldırgan davranışları kesinlikle dayakla ya da fiziksel cezalar uygulanarak önlenmeye çalışılmamalıdır. * Anne-baba çocuğun bulunduğu ortamlarda kavga etmekten ya da sert tartışmalara girmekten kaçınmalıdır. * Çocuğa yeterli derecede ilgi ve sevgi gösterilmelidir. * Çocuğun televizyonda ya da diğer kitle iletişim araçlarında şiddet ve saldırganlık içeren görüntüleri izlemesi engellenmeli ve bunları model almasına izin verilmemelidir.

32 ÖNERİLER * Çocukların içlerindeki enerjiyi boşaltabilecekleri ya da saldırganlığını yöneltebileceği uygun ortamlar hazırlanmalıdır. Bir parkta koşma, çeşitli sporlarla uğraşma vb. * Çocuğunuzun olumlu ve beğendiğiniz davranışlarını ödüllendirin. * Aile içi disiplin uygulamalarında ve ev kurallarında tutarlı olun. * Çocuğunuzu bu tür davranışların öğrenildiği ya da yapılmasının normal karşılandığı ortamlardan ve bu tür davranışlar sergileyen arkadaşlardan uzak tutun.

33 ÖNERİLER Çocuğunuzun hangi tv programlarını izlediğini takip edin. Tv, sinema ve medyadan şiddet içerikli mesajlara maruz kaldıklarını göz ardı etmeyin. İzledikleri bu görüntüleri taklit edebileceklerini unutmayın. Oynadıkları bilgisayar oyunlarını gözden geçirin. Bu oyunlarda şiddet normalleştirilebilir. Araba kullanırken bir adamı ezmenin puan kazandırması, gibi…. Video-bilgisayar oyunları, tv veya komşularda görebileceği şiddet olayları hakkında konuşun. Çevrelerinde ve medyada gördükleri şiddet olaylarının gerçek hayatta nelerle sonuçlanabileceğini kafalarında canlandırmalarını isteyin. Birlikte canlandırın.

34 ÖNERİLER Sorunlarınızı nasıl çözdüğünüzü çocuklarınızla paylaşın. Olumlu sorun çözme becerilerini görün ve övün. Arkadaşlarından gelen kabadayılıkla baş etmede bir yetişkinden yardım alması için cesaretlendirin ve bu kişinin kim olabileceği konusunda görüşlerinizi paylaşın. Siz de ona doğru örnek olun. Bunun için öfkenizi kontrol etmeyi bilmelisiniz. Bu konuda yazılmış kaynaklardan veya okulunuzdaki rehber öğretmenden bilgi edinebilirsiniz.

35 ÖNERİLER Olumlu ve olumsuz davranışlara gösterdiğiniz tepkilerde tutarlı olun, Çocuğunuzun gelişim dönem özelliklerini bilin, . Çocuğunuza kırıcı,sert ve argo kelimeler ile hitap etmeyin. Sabırlı olun, değişimin uzun süre alabileceğini unutmayın. Umudunuzu yitirmeyin…. Onlarla yapılan konuşma ve tartışmalarda, onları korkutup üste bastırarak sözlerini kesmeyelim. *Onlara sürekli öğüt vermek yerine davranışlarımızla örnek olalım. Unutmayalım ki! Çocuklar nasihatleri değil, davranışları yaşantılarına örnek alırlar.

36 BAHÇELİEVLER İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SUNDU
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN


"BAHÇELİEVLER İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ SUNAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları