Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAĞIMLILIK NEDİR Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAĞIMLILIK NEDİR Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten."— Sunum transkripti:

1 BAĞIMLILIK NEDİR Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten sonra, bir daha iyileşmez ve kişinin yaşamı boyunca onunla beraber gelir.

2 MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ
?

3 MERAK

4 ÖZENTİ çevremizde ya da veya tv filmlerin özendirici etkileri, oyuncuları örnek alma, onların yaptıklarını taklit etme onları örnek alma

5 ARKADAŞ ETKİSİ VE ARKADAŞ BASKISI

6

7 BAŞLAMA ÖNCESİNDEKİ YANLIŞ İNANIŞLAR
Bir kere kullanmakla bir şey olmaz Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz Benim iradem güçlüdür Ben kendimi kontrol edebilirim Ben bağımlı olmam Sadece zayıf bireyler bağımlı olur.

8 BAĞIMLILIK SÜRECİ “Belki kullanabilirim” “Korku ve merak”
“Bir kereden bir şey olmaz” “Bıraktım, bir daha başlamam” “Bir daha asla!” “Artık bırakacağım” Kişi önce maddeye karşı merak duyar. Kullansam acaba neler olur diye merak eder ama aynı zamanda maddenin etkilerinden korkar. Merak korkuyu yener ve kişi “Bir kereden bir şey olmaz” diyerek kullanmaya başlar. Bundan sonraki her kullanışı son kullanışı olacaktır ama beklenen son hiç gelmez. Bağımlı olduğunu inkar eder ve maddeyi kontrol edebileceğini iddia eder. Kişi dibe vurduğunda artık bırakmak zorunda olduğunu anlar. Bir süre temiz kalır Fakat kişi kendine güven kazandıkça madde ile ilgili sıkıntılarını unutacak ve tekrar “bir kere” deneyecektir. Bir kere denemekle kalmayıp kullanımı eskisi gibi olacaktır (“Battı balık yan gider” mantığıyla). Böylece bağımlılık bir kısır döngü haline gelecektir. “Ben bağımlı olmam” “Bırakmak zorundayım!” “İstersem bırakırım” “Bu meret bırakılmaz ki!”

9 Sigara Bağımlılığı

10 Sigara neden bağımlılık yapar?
Sigaradaki nikotin, bağımlılık yapan bir maddedir. Nikotin vücutta endorfin maddesini salgılanmasını engellediği için bağımlılık yapıyor. Vücut Endorfin yerine nikotin ister hale gelir. Endorfin vücudumuzun ürettiği rahatlatıcı bir salgıdır. Üzüldüğümüz zaman veya sevindiğimiz zaman ya da fiziksel bir zorlanma ile karşılaştığımızda bu salgı vücudumuz tarafından üretilir. Sigara tiryakilerinde aldıkları nikotin nedeni ile bu salgı yeterli düzeyde salgılanamaz Tiryakilerde vücut, üzüntü, sevinç, stres gibi durumlarda biyolojik olarak bu ihtiyacı, sigara içmek sureti ile karşılar. Sigaranın temeldeki fiziksel bağımlılığı budur.

11

12 Sigara Bağımlılarının Savundukları Yanlış İnanışlar
Sinirlerimi yatıştırıyor Beni canlandırıyor (Güne başlarken içilen sigara) Sıkıntılarımı gideriyor Düşünmeme yardım ediyor (Bir sorunu çözümlemeye çalışırken içilen sigara)

13 Sigara Bağımlılarının Savundukları Yanlış İnanışlar
Kilo almamama yardımcı oluyor (Sabah kahvaltısı yada öğlen yemeği yerine tercih edildiğinde) Kendime olan güvenimi artırıyor Sigaradan zevk alıyorum yada sigarayı seviyorum

14 Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar

15 Sigaranın Neden Olduğu Hastalıklar
Kalp krizi, Kangren, Damar tıkanması, Kulak enfeksiyonları, Kısırlık, Yemek borusu kanseri, Erken yaşlanma, İyileşme zorluğu, Diş kaybı, Bağımlılık, Sırt ve Bel ağrısı, Çocukluk solunum problemleri, Şeker hastalığı, Prostat, Göğüs, Rahim, Boğaz, Mide, Karaciğer ve Ağız Kanseri vb.

16

17 Sigaraya harcadığınız parayı biriktirirseniz, kazanacağınız ödüller…
1-2 Gün, Futbol maçına bilet 14 Ay, Hawaii’de 1 hafta tatil 2 Ay ve 28 gün, Antalya da 1 hafta tatil

18 Alkol Bağımlılığı

19 Alkol Bağımlılığı Nedir?
1. Niyetlendiğinden daha fazla miktar ve sürede alkol almak. Örneğin kişi bir bardak içmek için başlar, ama bir şişe bitirmeden kalkamaz. 2. Kişi bırakmayı istediği ya da defalarca bırakmayı denediği halde yeniden içmeye başlar. Zaman zaman bir kaç gün ya da ay içmeyebilir. Bunu ‘istediği zaman bırakabildiğinin' kanıtı olarak göstermeye çalışabilir. 3. İçkiye fazla vakit ayırır. Bazıları gün içinde kimseye fark ettirmemeye çalışarak içebilir. 4. İçki içmeye fırsat bulamadığı sosyal faaliyetleri, hobileri, başka zevk verici aktiviteleri azaltır ya da terk eder. 5. Alkole bağlı ya da alkolle artan fiziksel (karaciğer hastalığı, yüksek tansiyon, gastrit vb), ya da psikolojik (depresyon, anksiyete, uyku bozukluğu vb) problemler yaşamasına rağmen içmeye devam eder. 6. Aynı etkiyi almak için içtiği miktarı arttırır ya da başkaları için çok sayılacak miktarlarda içtiği halde etkilenmez (bunu, yanlış olarak iyi bir şeymiş gibi, alkole dayanıklı olduğunun kanıtı olarak öne sürebilir). 7. Alkol almadığı zaman titreme, terleme, çarpıntı gibi şikayetler yaşar.

20 Alkolün uyuşturucu kadar tehlikeli olduğu genellikle düşünülmez
Alkolün uyuşturucu kadar tehlikeli olduğu genellikle düşünülmez. Hatta bazı kültürlerde alkol dini ve sosyal etkinliklerin önemli bir parçasıdır. Ancak unutulmaması gereken bir gerçek vardır ki, o da alkolün modern toplumun en önemli problemlerinden birisi olduğudur ve alkol alışkanlığı uyuşturucu alışkanlığı kadar zararlıdır.

21 ALKOLÜN ZARARLARI Aşırı alkol kullanımının beyin ve sinir sistemi üzerine önemli etkileri vardır. Alkol geçici bir bellek kaybına da neden olabilir. Aşırı alkol kullanımı uyku bozukluklarına ve bütün gece uyuduktan sonra bile sabah bit-km kalkmaya neden olabilir Bazı kronik alkoliklerde Wernicke-Korsakoff Sendromu denen bir nörolojik bozukluk bulunabilir. Bu bozukluk özellikle kötü beslenen (özellikle yetersiz tiamin[B1 vitamini] )alkoliklerde görülür. Alkol midenizin iç yüzeyini örten tabakayı tahriş ederek gastrite, kusmaya yol açarak midenin üst bölümü ve yemek borusunun alt bölümünde küçük yırtıklara neden olabilir; Mallory-Weiss Yırtıkları denen bu küçük yırtıklardan kanama olabilir. baş ağrısı ve ağız kuruluğu Alkol geçici olarak kan basıncını düşürebilir. Ancak sürekli kullanıldığında kan basıncını yükseltebilir. Alkoliklerde kalp-damar hastalıklarından sonra en sık ölüm nedeni kanserdir. Alkol kullanmayanlara göre kansere yakalanma olasılıkları oldukça yüksektir (özellikle gırtlak, yemek borusu, mide ve pankreas kanserleri).

22

23 Sizce Hangisi Madde Bağımlısı?

24 Esrar, Bağımlılık Yapar mı?
Esrar  hem bağımlılık yapıcı, hem de sigaraya oranla daha fazla kanser yapıcı madde içermektedir ve bireyin yaşam kalitesini düşürür.  Esrar, bedende yağ dokusunda biriktiğinden hafıza kaybına, öğrenme ve solunum bozukluklarına neden olabilmektedir.

25 Esrar ile ilgili bilinmeyen gerçekler:
Esrarı kendileri için bir sorun olmasına rağmen kullanmaya devam edenler  %97 İş, okul ve diğer alanlarda kendileri için sorun yarattığını belirtenler  %85 Önemli etkinliklerini esrar için bırakanlar  %66 Bırakmak isteyen ancak bırakamayanlar  %35

26 Ecstasy Bağımlılık Yapar mı? Ecstasy Bağımlılık Yapar mı?
Ecstasy’de bağımlılık yapar. Kişi bir süre sonra bu madde olmadan yaşamdan keyif alamaz hale gelir. Ayrıca bilinmeyen bir nedenden dolayı ölüme de neden olmaktadır. Ülkemizde satılan ecstasy’lerin içinde farklı kimyasallar olduğu saptanmıştır

27

28 Ara Sıra Kullanmak Zararlı mıdır?
İnsanlar genelde ara sıra kullanarak başlarlar. İlerleyen dönemlerde  daha önceki yaşadıkları etkiyi elde etmek için her seferinde kullandıkları miktarı arttırmak durumunda kalırlar. Bu durum madde talebinin artması anlamına da gelir ki bu da bağımlılığa götüren yoldur. 


"BAĞIMLILIK NEDİR Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır. Bağımlılık bir kez geliştikten." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları