Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK YÜKSEKOKULU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK YÜKSEKOKULU."— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK YÜKSEKOKULU

2 BESİN HİJYENİ

3 İçerik Planı: Besin Hijyeni Nedir? Besin Hijyeni Neden Önemlidir? Besin Hijyeni İçin Ne Yapmalıyız? Güvenli Gıda Hazırlanmasında Dünya Sağlık Teşkilatının 10 Altın Kuralı Mikroorganizma Kaynaklı Hastalıkların Artma Nedenleri Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar

4 Besin Hijyeni: İnsan sağlığı açısından, besinlerin insan sağlığına herhangi bir zarar vermemesi için, üretimden tüketime yapılması ve önerilmesi gereken tüm işlemlerdir.

5 Besin Hijyeni Neden Önemlidir?
Besinlerin yemek haline dönüşmesi ile ilgili çiftlikten sofraya her aşamada ve çalışma alanlarında hijyenin sağlanması önemlidir. Besin hijyeni oldukça önemli bir faktördür. Korunma; besin zehirlenmelerinde rol oynayan ajanların, besinler içinde gelişme ve toksin yapabilmelerinde etkili olan çevresel faktörleri iyi bilmek ve koruyu tedbirleri bilinçli şekilde uygulamakla mümkündür.

6 Çevre temizliği ve hijyenine yeterince önem verilmemesi ve beslenme düzeyi gastrointestinal hastalıkların sık görülmesine neden olmaktadır.

7 Besin Hijyeni İçin Ne Yapmalıyız?
Sağlam,zedelenmemiş ve bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalı Gıdaları satın alırken son kullanma tarihine ve içeriğine dikkat edilmeli Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç ve gereçler temiz olmalı

8 Besin Hijyeni İçin Ne Yapmalıyız?(2)
Yiyeceklerin üzeri kapalı olmalı Besinler her türlü temizlik maddesi,sabun ve haşere öldürücü ilaçlardan uzak tutulmalı Bulaşıklar üzerindeki artıklar kurumadan yıkanmalı Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmeli

9 GÜVENLİ GIDA HAZIRLANMASINDA DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATININ
10 ALTIN KURALl  1) Gıda işlemi için güvenli gıda seçin. 2) Gıdalarınızı tam olarak pişirin. 3) Pişmiş gıdaları vakit geçirmeksizin tüketin. 4) Pişirilmiş gıdaları dikkatlice depolayın. 5) Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabi tutulur.

10 6) Pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasında teması önleyin.
7) Eller tekrar tekrar yıkanmalıdır. 8) Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutun. 9) Gıdaları; böcekler,kemirgen ve diğer hayvanlardan koruyun. 10) Saf su kullanın.

11 Mikroorganizmalar; Suda Havada Toprakta Hayvanlarda İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde İyi pişirilmemiş et ve balıklarda İyi yıkanmamış kaplarda İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur.

12 Mikroorganizma kaynaklı hastalıkların
artma nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: Hazır gıda üretimi ve tüketimindeki artışlar,  Toplu gıda tüketimlerinin artması ( zehirlenmelerin başgöstermesi)  Kentlerdeki nüfus yoğunluğunun artması ve buna bağlı olarak plansız şehirleşme ve alt yapı yetersizlikleri, 

13 Beslenme alışkanlıklarındaki değişmeler, 
Turistik ve ticari amaçlı gezilerin gelişen ulaşım kolaylığına bağlı olarak hızla artması,  Genel olarak insanların bağışıklık sisteminin zayıflaması.  Bütün bu istenmeyen olumsuz gelişmeler düşünüldüğünde gıda hijyeninin önemi bir kez daha  kendini göstermektedir. 

14 Su ve Besinlerle Bulaşan Hastalıklar:
Bağırsak parazitleri Tifo Dizanteri Kolera Gıda zehirlenmesi Hepatit A

15 Derleyenler: Selin Can Anıl Üstünova Ümran Doğan

16 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"SAĞLIK YÜKSEKOKULU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları