Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM” Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi DEĞERLER EĞİTİMİ TELVİN KONUK GÜNAY HASDEMİR HÜLYA KAMEROĞLU Yiyecek İçecek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM” Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi DEĞERLER EĞİTİMİ TELVİN KONUK GÜNAY HASDEMİR HÜLYA KAMEROĞLU Yiyecek İçecek."— Sunum transkripti:

1 “HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM” Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi DEĞERLER EĞİTİMİ TELVİN KONUK GÜNAY HASDEMİR HÜLYA KAMEROĞLU Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmenleri Görevli idareci:Şenel Akdemir 2011 İSTANBUL

2 Hijyen Nedir?  Yunanca’da sağlık anlamındaki hygies kelimesinden türemiştir ve sağlık bilimi, sağlık hizmetleri, koruyucu hekimlik gibi konuları kapsar.  HİJYEN, SAĞLIKLI ORTAMIN KORUNMASI VE HER TÜRLÜ HASTALIK ETMENİNDEN ARINDIRILMASI BİLGİSİDİR.  Sanitasyon: Latincede sağlıkla ilgili demektir. Sağlık için uygun koşulların oluşturulması ve sürdürülmesi işlemidir.

3 Her hangi bir besinin hastalık yapıcı etkenlerden arındırılmış olmasıdır. Gıdanın taşınması, ürüne işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışında çeşitli kaynaklardan olabilecek kontaminasyonların engellenmesidir.  Gıda sanitasyonu:Her hangi bir besinin hastalık yapıcı etkenlerden arındırılmış olmasıdır. Gıdanın taşınması, ürüne işlenmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışında çeşitli kaynaklardan olabilecek kontaminasyonların engellenmesidir.  Gıda sektöründe sanitasyona önem verilmediği takdirde halk sağlığı açısından kötü sonuçlar doğurabilme potansiyeli oluşur.

4  Gıda Güvencesi: Tüm insanların temel hakkı olan aktif ve sağlıklı yaşama her zaman ulaşmak için uygun fiyatta, sağlıklı, yeterli,güvenilir ve besleyici gıdalara erişim sağlamak.  İş Sağlığı Ve Güvenliği: İşyerinde işin yapılması ve yürütülmesi sırasında oluşan ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak ve daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için yapılan metotlu çalışmalara denir. Bu kapsamda personelin periyodik sağlık muayene ve kontrollerinin yapılmasının takibi önem kazanır.

5 Hijyenik Koşullar Sağlanamazsa… Mikroorganizmalar, hızlı bir şekilde üreyerek gıda maddelerini bozarlar. Gıda zehirlenmelerine ve hatta ölümlere neden olabilirler. Mikroorganizmalar, hızlı bir şekilde üreyerek gıda maddelerini bozarlar. Gıda zehirlenmelerine ve hatta ölümlere neden olabilirler. Tüketicinin sağlığını tehdit ederler (Salmonelle ve listeria gibi patojenler) Tüketicinin sağlığını tehdit ederler (Salmonelle ve listeria gibi patojenler)

6  Hijyen sağlama ilkeleri üç ana gruba ayrılır:  Besin hijyeni,  Fiziki koşullar ve araç-gereç hijyeni,  Bireysel hijyen.  Gıda Kaynaklı Hastalıkların Kontrolünde Üç Temel Önlem:  Bulaşmanın önlenmesi  Patojenlerin üremesinin önlenmesi  Patojenlerin öldürülmesi

7  SANİTASYON KONUSUNA YETERLİ ÖNEMİ VERMEYEN İŞLETMELERİN KARŞILAŞABİLECE KLERİ OLUMSUZLUKLAR VE SONUÇLARI  Tüketim ya da satışlarda azalma,  Yasal uygulamalar,  Hizmeti veren personelde moral bozukluğu ve motivasyon eksikliği…  Tüketici / müşteri güvensizliği ve kaybı, Sonuç başarısızlık…

8

9

10

11

12  MİKROORGANİZMAL AR;  BAKTERİLER  VİRÜSLER  KÜF VE MAYA  PARAZİTLER diye ayrılırlar.

13 Mikroorganizmalar escherichia coli (e.coli) filovirus(ebola) hiv influenza virus (grip) mayobacterium tuberculosis rhinovirus (nezle) salmonellastaphylacoccus maya

14

15

16

17

18

19

20

21

22 ELLER; Çalışmaya başlamadan ve her aradan, İşlenmemiş yiyeceklerle temastan, Kirli ekipmanlar ve çöple temastan, Saç, kulak, burun ile temastan, sonra Tuvalet çıkışında mutlaka yıkanıp, dezenfekte edilmeli ve bir kullanımlık kağıt havlu ile kurutulmalıdır Ellerin temizliği ve dezenfeksiyonu

23 EL YIKAMADAN ÖNCE TAKILAR ÇIKARILMALIDIR

24

25

26

27

28

29

30

31  Hizmetin herhangi aşamasında oluşabilecek aksaklık, dikkatsizlik sonu ölümle bitecek olaylara yol açabilir. Böyle sonuçlara yol açmamak için gerekli önlemler almak gereklidir.

32

33  Besin kaynaklı hastalıklar dünyada oldukça yaygındır. Pek çok besin kaynaklı hastalık yetersiz personel hijyeni, kontaminasyonlar (hava, toprak, su, işçiler, böcekler, besinle teması olan yüzeyler, katkı maddeleri, hammadde ve paketleme materyali vb.)  ve hatalı ısı uygulamaları (depolama, pişirme, soğutma, yeniden ısıtma, sıcak ve soğuk muhafaza vb.) nedeniyle oluşmaktadır. Besin güvenirliliği konusunda verilecek eğitim ve öğretim, besin kaynaklı hastalıkların önlenmesinde en etkin yöntemdir.

34  TEŞEKKÜRLER


"“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM” Ortaköy Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi DEĞERLER EĞİTİMİ TELVİN KONUK GÜNAY HASDEMİR HÜLYA KAMEROĞLU Yiyecek İçecek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları