Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
DONANIMLAR II

2 SABİT DİSK (HARD DISC) Sabit diskler disket sürücüler, DVD ve CD sürücüler gibi bilgi saklamak için kullanılan elektromekanik yapılı donanımlardır. Sabit disklerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yüzeyi demir oksit ya da başka manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yapılır. Bu kayıt ortamlarında veriler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalırlar, elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar, bu sabit disk olarak adlandırılmışlardır.

3 Günümüzde sabit diskler veri aktarımında son derece hızlanmış olsalar da elektromekanik yapıda olduklarından RAM'lara göre yavaştırlar. Bilgisayarlarda yardımcı ve kalıcı bellek olarak kullanılırlar. Bir bilgisayar programı işletilmeye başladığında, programın çalışması için gerekli olan bilgiler sabit diskten okunarak çok daha hızlı olan RAM belleğe aktarılır. Gereksinim duyulan kısım RAM'a sığmayacak kadar büyükse, bilgisayar sabit diskin bir bölümünü RAM bellek gibi kullanır. Bilgisayar sabit diskleri genellikle bilgisayarların içinde sabitlenmiş durumda bulunurlar, bilgisayarlara dışarıdan bağlanabilen taşınabilir olanları da vardır.

4 Nasıl çalışır? Hard disklerin veriyi mıknatıslanma yolu ile çeşitli maddelerden yapılmış plakalara yazdıklarından bahsettik. Bu plakalar hardiskin kapasitesine göre bir ya da birden fazla olacak şekilde ortada dönen bir mekanizmaya bağlıdır. (spindle) Bu mekanizma plakaları yüksek hızlarda döndürür ve okuma ve yazma kafaları ile bilgi plakalara yazılır. (0 ve 1 olarak) Okuma yazma kafaları her plakaya bir tane gelecek şekilde yerleşmiştir ve plaka üzerindeki veriyi tanımlama ve değiştirme görevini üstlenirler.

5 Her plakanın üzerinde verinin yazıldığı manyetik bir madde kaplıdır
Her plakanın üzerinde verinin yazıldığı manyetik bir madde kaplıdır. Bu madde günümüzde kobalt bileşenidir. Plakaların üzerinde micro boyutlarda bölgeler vardır ve bu bölgelerin her biri tek bir datayı saklar. Bu bölgelerin gruplanmış hallerine “sector” adı verilir. Harddiskler veri kümelerini bu sektörlerde depolar. Bu sektörler farklı boyutlarda gruplandığı zaman ise partisyonlar oluşur. ( Tek bir HD üzerinde C ve D bölgeleri elde etmek gibi düşünebiliriz)

6 Kapasiteler Standard Name Width Largest capacity to date (2007) Platters (Max) 3.5" 102 mm 1.2 TB 5 2.5" 69.9 mm 320 GB 3 Metal plakalar 3600, 5400, 7200, RPM gibi hızlarla dönerler. RPM (revolutions per minute) sabit disk motorunun dolayısı ile plakaların dakikadaki dönüş hızını ifade eder ve bilgisayarın genel performansında etkili bir parametredir.

7 Bağlantı Arabirimleri:
Integrated Drive Electronics (IDE = ATA = PATA) : 1989 de Western Digital firması tarafından geliştirildi. 40 pinlik IDE bağlantı kablosu kullanır ve birim zamanda16 bit data aktarımı yapabilir. Daha sonra veri hızını 32 bite çıkaran “Ultra DMA” standartı ile beraber 40 pinlik kablo 39 pine düşmüş geriye kalan “ pinlik alan kablonun sokete yanlış takılmasını önleyecek şekilde kapatılmıştır.

8 Small Computer System Interface (SCSI)
1986'da çıkan bir data aktarım standardıdır, özellikle sunucu (server) bilgisayarlarda ve ilk çıktığı zamanlarda Apple Macintosh bilgisayarlarda kullanılan, daha hızlı, daha pahalı ve daha büyük boyutlara sahip (2005’e kadar) olan sabit diskler bu standart kullanılarak bağlandığından SCSI olarak adlandırılırlar. Bilgisayarlara harici (external) takılırlar. 68 ya da 50 pin kablolarla bağlanırlar. 8 ila 16 adet harici ünite tek bir SCSI yoluna bağlanabilir.

9 Serial ATA (SATA): SATA’da bilgisayar ile depolama birimleri arasında data transferi yapmak amacıyla çıkartılmış bir veri iletimi standardıdır. Bu bağlantıyı kullanabilmemiz için anakartımızın SATA uyumlu olması gerekir. SATA’nın avantajları kablolarının küçüklüğü, veri hızının yüksekliği ve çalışma esnasında takılıp çıkarılabilir olmasıdır. 1.5 gbit, 3 gbit ve 6 gbit lik hızlarda karşımıza çıkarlar. Yani saniyede 150, 300 ve 600 megabyte maximum veri transfer hızları vardır.

10

11

12 Optik veri depolama birimleri: CD ve DVD reader - writerlar
CD-ROM-DVD-ROM’lar harddiskler gibi veri depolamak için kullanılan birimlerdir. Veri kaydetme prensibi manyetik ortamlarda olduğu gibi mıknatıslanma esasına dayanmaz. Optik mantıkla veriler kaydedilirler. CD-ROM’ların çalışma prensibi bir metal veya plastik disk üzerine LASER ışını ile oyuklar açmaktır. Bilindiği üzere verilerimiz bilgisayarda 0 ve 1 şeklinde işlenir ve depolanır. Burada sıfır ve biri temsil edenler ise oyuklar ve tümseklerdir.

13

14 CD-DVD sürücünün okuma/yazma kafası yoktur
CD-DVD sürücünün okuma/yazma kafası yoktur. Bunun yerine laser ışınını  veri üzerine gönderen ve yansımaları sınıflandırarak elektrik sinyallerine çeviren bir eleman vardır. Bilgiler fiziksel oyuklar ile oluşturulduğu için CD-ROM üzerine herhangi bir çizik gibi fiziksel hasarlar yapılmadığı sürece bilgiler uzun süre saklanabilir. Disc Drive Disc’i döndüren motor mekanızmadır. Lazer Lens disk üzerindeki oyukları ve çıkıntıları tespit eden mekanızmadır ve algıladığı görüntüyü elektriksel sinyale çeviren bir devre elamanına bağlıdır. Tracking drive Lazer Lens’in diskin spiral hareketine uyum sağlamasını sağlayan mekanizmadır.

15

16 Writer’lar kaydedilebilir CD veya DVD ROM’lar üzerine bilgi kaydetmek için kullanılırlar. CD Writer’lar CD-ROM’un üzerine oyukları oluşturmak için daha fazla bir enerji uygularlar. CD Writer’lar aynı zamanda CD-ROM’dan bilgi okumak için de kullanılır. Bilgiyi okurken ise daha az enerji uygularlar. Writer’ların hızlarını temsil etmek için üç tane hız göstergesi kullanılır. Örneğin 8X 4X 24X yazan bir CD Writer’ın yazma hızı 8X (8*150KB) yeniden yazılabilir CD-ROM’lara yazma hızı 4X (4*150KB) okuma hızı ise 24X (24*150 KB)’dır. Cd writerların belirli bir yazma ömrü vardır. Yazmak için kullandığı yüksek laser ışınından dolayı CD writer zarar görür. Bu CD writer’ın kalitesine göre 5000 CD-ROM’a kadar çıkabilir.

17 FLOPPY DISC: Çalışma şekli açlısından sabit disklere benzerler. Plastik esnek bir plaka üzerine konulmuş mıknatıslanabilen elementler ve bu manyetik ortamı koruyan bir plastikten oluşmaktadır. Veriler gene mıknatıslanma esasına göre saklanırlar. Çeşitli ebatlarda ve boyutlarda disketler bulunmaktadır. Ama günümüzde artık ebat olarak sadece bir tip disket bulunmaktadır. 3.5” ebatında olan bu disket iki çeşittir. İlk’ine çift yüzlü çift yoğunluklu ( Double side Double density - DD) disket denilmektedir ve 720 KB’ a kadar veri saklayabilmektedir. İkincisine ise çift yüzlü yüksek yoğunluklu (Double Side High density - HD ) denilmektedir. Bu disketi saklayabileceği veri miktarı 1.44 MB’dır. Disket sürücü diskete veri yazmak ve disketten okumak için kullanılır. Yapısında okuma yazma kafası adım motoru ve normal bir dairesel motor vardır. Disket dakikada 300 ya da 360 devirle döner. Bu yüzden disket sürücüler yavaştırlar.

18 HAFTAYA!!! DAHA NE ANLATACAĞIMA KARAR VERMEDİM!!! NE ANLATSAM???


"BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları