Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican"— Sunum transkripti:

1 Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican
BİL 110 Bilgisayara Giriş Bilgisayar ? Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.

2 “Computer technology is so prevalent now that familiarity with it is fundamental to being a member of modern society.”, J. Gleen Brookshear

3 Bilgisayar nedir? Bilgisayar, kendi hafızasında tuttuğu talimatlar tarafından işletilen elektronik bir cihazdır. Dijital hale getirilmiş her türlü bilgiyi saklamamızı, bunlar arasında işlemler yapabilmemizi ve saklanan bilgilere ulaşmamızı sağlar. Bilgisayarlar çok hızlı işlem yapar: ortalama bir bilgisayar saniyede milyarlarca işlem (toplama,çıkarma gibi sayılar arası işlemlerden her türlü bilgiyi saklamaya kadar) yapar. Süper bilgisayarlar saniyede katrilyonlarca işlem yapabilme hızına ulaşabilmektedir.

4 Bilgisayar Programları
Bilgisayarlar tüm işlevlerini (oyun, analiz, iletişim, …) "bilgisayar programları" ile yerine getirir. Programlar bir grup belli amaçla yazılmış ve bilgisayarın hafızasına girilmiş talimat kümeleridir. Programlar bilgisayarların yazılım kısmını oluşturur. Bilgisayar programcıları tarafından bu amaç için özel olarak geliştirilmiş programlama dilleri (C, C++, Pascal, …) kullanılarak yazılır.

5 Örnek Bir Bilgisayar Programı (C dilinde)

6 Bilgisayarlar Arası İletişim
Birbirinden uzakta bulunan bilgisayarların birbirleriyle bazı özel tanımlı kurallar kullanılarak haberleşmesini ve kendi aralarında birinden diğerine bilgi aktarımıdır. Telefon hatları, özel kablolar, elektromanyetik dalgalar, uydu bağlantıları vb. gibi birçok farklı iletişim ortamı yoluyla yapılabilir.

7 Akıllı Cihaz ve Makineler/Gömülü Bilgisayarlar
Bilgisayar teknolojileri; mikrodalga fırın ve buzdolaplarından otomobillere birçok cihaz ve makineyi "zeki" "birbirleriyle konuşabilen -iletişimde bulunabilen-" cihazlar haline getirmektedir. Bu cihaz ve makineler, çevresiyle haberleşip bilgi alışverişinde bulunabilirken, akıllı davranışlar sergileyebilmektedir. Tüm bu sistemlerde, bilgisayarların ve bilgisayar teknolojilerinin "dışarıdan görünmeyen" bir şekilde entegrasyonu yatmaktadır. Bu entegrasyonu ürünlerin içindeki “gömülü bilgisayarlar” gerçekleştirir.

8 İnternet İnternet tüm dünyayı kapsayan gezegen çapındaki bilgisayar ağıdır. Milyarlarca bilgisayar bu ağ üzerinde birbiriyle her türden dijital bilgi alışverişi yapabilmektedir. Yalnız bilgisayarların oluşturduğu bir ağdan çok pek çok bilgisayar ağını bir araya gelerek oluşturduğu gezegen çapında bir ağdır. Mevcut iletişim teknolojileri (kablolu telefon hatları, GSM, uydu bağlantıları, kıtalar arası kablo bağlantıları ve kablosuz diğer çözümler) üzerinde kuruludur. Bilgisayarlar, internet kullanmanın temel araçlarıdır.

9 Bilgisayar ve Bilgi Okuryazarlığı
İçinde Bulunduğumuz Yüzyıl, klasikleşmiş tanımıyla, Bilgi Teknolojileri Çağıdır.

10 Bilgisayar Okuryazarlığı
Bilgisayar okuryazarlığı bir insanın bilgisayarla ilgili gerekli bilgilere sahip olmasını; iletişim, araştırma, basit analizler yapma ve sonuçlarını raporlama gibi klasikleşmiş bir takım işler için kullanabilmesini ifade eder. Bilgisayar okur yazarı bir insan: Bilgisayar teknolojisi kullanılan diğer sistemleri kullanmaya kolayca adapte olur. Kişisel bilgisayarları ve güncel diğer bilişim aygıtlarını fazla zorlanmadan kullanabilir. Bilgisayarlarla yapılan temel işlemleri (dosyaya erişme, açma, silme, eposta gönderme, vb) kolaylıkla yapabilmelidir.

11 Bilgi Okuryazarlığı Bilgi okuryazarlığı, bilgisayar okuryazarlığının tamamlayıcısıdır. Bilgisayar ile yapılan işlerin anlayarak yapılması ve bilginin yorumlanması evrelerini içerir. İnternet çok fazla hatta aşırı miktarda bilgi barındırır. Bilgi okuryazarı olan bir insan, internet ve bilgisayar teknolojisinin temel kavramlarını bilir ve bu bilgi denizinde kaybolmaz.

12 Bilgi Okuryazarlığı Hızlı gelişen internet teknolojilerinin hayatın bir parçası olduğu düşünülürse, ülkelerin bilgisayar kullanmayı bilen nüfusu arttıkça bu teknolojileri daha verimli, üretime dönük ve gerçekçi kullanacaklarını söyleyebiliriz. Bilgisayar okuryazarlığı, 21. yüzyılda, artık normal okuryazarlık kadar önemli bir hale gelmiştir.

13 21. Yüzyılda Başarılı İnsan;
Aradığı bilgiyi hızlı bir şekilde bulur. Bilgiyi özümseyip kullanabilir. Yorumlayıp sonuç üretir. Ürettiği sonuçları raporlayıp , yayınlayabilir. Tüm bunlar için bilgi ve bilgisayar okuryazarlığı elzemdir.


"Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları