Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OYUN OYUNLAŞTIRMA YÖNTEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OYUN OYUNLAŞTIRMA YÖNTEMİ"— Sunum transkripti:

1 OYUN OYUNLAŞTIRMA YÖNTEMİ

2 OYUN-OYUNLAŞTIRMA NEDİR?
Bir olayı, oyunu, yaşantıyı tiyatro tekniklerinden yararlanarak, geliştirerek canlandırmaktır.

3 OYUN-OYUNLAŞTIRMA Öğrencilerin Bir yaşantıyı, Bir kavramı,
Ders ünitelerinden belli konu ya da temaları Yaşayarak, Canlandırarak, Oynayarak öğrenmelerini sağlayan bir süreç, eğitsel bir ortamdır.

4 OYUN-OYUNLAŞTIRMA Bir metni düz anlatımdan çıkarılarak yaşamda gerçekleşme şeklinin bulunması, bu tutumun bir beceri halini alması yönünde çalışma yapılmasıdır. Ya da bir konu, bir olay yada durumun roller verilmesi yoluyla ve hareket, mimik, jest ve sözlerle canlandırılmasıdır.

5 Avantajları Temel yapıları pratikte görmeye yardımcı olur.
Anlama yeteneğini ve yaratıcılığı geliştirir. Gerçek yaşamdaki olaylara benzer durumları sınıf ortamına aktarır. Düşünmeyi, bağımsız araştırma kurgulayıp yürütmeyi ve öğrencilerin gerçek problemleri daha iyi anlamalarını sağlar.

6 Avantajları Öğrencinin ilgisini arttırır.
Gerçek yaşam durumunun tecrübesini gerçek yaşam riskiyle karşılaşmadan yapabilirler. Öğrenciler içinde bulunduğu durumu daha iyi kavrar. Öğrenciler güdülenir.

7 Sınırlılıkları Sürekli aynı oyun oynanması ile öğrenci sıkılıp motivasyonu kaybolabilir. Hedef dışı öğrenmeler gerçekleşebilir. Küçük grup gerektirir. Öğrencilerle ya da dersle ilgisi kurulmazsa yöntem işe yaramaz hale gelir. Zaman gerektirir.

8 Sınırlılıkları Sosyal yönden zayıf olan öğrencilerin süreçten uzaklaşmasına yol açabilir. Oyunlar zamanla öğrenme amacından uzaklaşıp kazanma hırsına dönüşebilir. Oyun ortamında gösterilen performans ölçülmesinde ölçütlerin belirlenmesi zordur. Katılan her öğrencinin biraz yaratıcılığını gerektirir.

9 Oyun Seçimi Yapılırken
Sıkıcı olmamalı eğlendirici olmalı, Yanlış öğrenmeleri engelleyici olmalı, Denetlemeye açık olmalı, Hedeflere ulaştıracak nitelikte olmalı, Oyunlar öğrencinin seçici algısını harekete geçirecek nitelikte olmalı,

10 Bir Oyunlaştırma Hazırlanırken
Öğrencilerin neler öğrenmesi gerektiğine karar verilir, Basit bir oyunla roller hazırlanır, Öğrencilerin neler yapacağı ve izleyenlerin neler gözlemleyeceği açıklanır, Oyunun önemli noktaları oynayanlara ve izleyenlere sorularak tartışılır, Neler öğrenildiği ve nasıl gerçek hayata uyarlanacağı anlatılarak bölüm özetlenir.

11 Oyunun Çocuğun Gelişimindeki Etkileri
Çocuğun fiziki gelişimine yardımcı olur. Çocuğun deşarj olmasını sağlar. Grup halinde oynamayı ve gruplaşmayı öğrenir. Liderlik özelliklerini yansıtmayı sağlar. Hareket özgürlüğünü kazandırır. İlgi ve dikkat toplamayı sağlar.

12 Oyunun Çocuğun Gelişimindeki Etkileri
Çocuklara neşe ve haz verir. Başkalarıyla uyumlu olmasını sağlar. Çocukların duygularını ifade etmelerine yardımcı olur. Yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlar. Yaratıcılığının gelişmesini sağlar. Kurallara uymayı ve toplumdaki davranışlarda ölçülü olmayı sağlar. Çeşitli davranış özelliklerini kazandırır.


"OYUN OYUNLAŞTIRMA YÖNTEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları