Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE BAĞIMLILIĞI VE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE BAĞIMLILIĞI VE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE"— Sunum transkripti:

1 MADDE BAĞIMLILIĞI VE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE

2 BAĞIMLILIK Bağımlılık kişinin kullandığı madde üstünde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlamasıdır.

3 Bağımlılığın Oluşumu Deneme Zaman zaman kullanım Sürekli kullanım

4 Bağımlı Kimdir? Bu süreçleri yaşayan kişi bağımlıdır.
Madde Kullanımını Arttırıyorsa Yoksunluk Belirtisi (depresyon-kramp titreme) Yaşıyorsa Madde Alınması ile Rahatlıyorsa Ruhsal Bedensel Sosyal Zarar Yaşıyorsa Sorumluluklarını İhmal Ediyorsa

5 Başlama Nedenleri Merak Arkadaş baskısı
Sorunlarına çözüm aramak ve uzaklaşmak Farklı gözükmek Beğeni toplamak Bir gruba ait olmak Eğlenmek

6 Bağımlılık Yapıcı Maddeler
Tütün/Sigara Alkol Esrar Uçucu maddeler Ekstazi Eroin Kokain Kafein ve enerji içecekleri Kumar (loto,iddia,at yarışları)

7 MADDE KULLANIMI İLE İLGİLİ YANLIŞ İNANÇLAR
“Ben bağımlı olmam.” “Bir kere denemekle bir şey olmaz.” “Esrar bir ottur, zararı yoktur.” “Esrar hafif bir maddedir.” “Ara sıra kullanmakla bir şey olmaz.” “Esrar, alkolden daha tehlikeli değildir.” “Herkes kullanıyor bir şey olmuyor” “Madde yaratıcılığı geliştirir, konsantrasyon ve bilinci artırır.”

8 Madde Kullanan Kişilerde İpucu Olabilecek Belirtiler
Giysilerde ve nefeste maddenin kokusu Kendisine gösterdiği özenin azalması Yeme alışkanlığının bozulması, zayıflama Bulantı, kusma, terleme, gözlerde kanlanma Kas ve eklem ağrıları, kramplar Ciltte renk değişiklikleri,iğne izleri Halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği Huzursuzluk, sıkıntı hissi, depresyon Yalan söyleme, okuldan kaçma gibi davranış değişiklikleri görülebilir Daha saldırgan ve öfkeli olabilir

9 Odasında yalnız kalmayı tercih etme
Evde daha az vakit geçirme Arkadaş çevresinin değişmesi, yeni arkadaşlar edinme Daha fazla para harcama Okul ve iş yaşamında başarısızlık Bazen neşeli, sakin,bazen öfkeli olma Sinirlilik Aile ile ilişkilerinin azalması Giderek okula, spora, hobilerine karşı ilgisini kaybeder Hafif uykulu ve yorgun gözükebilir

10 MADDE KULLANIMINA BAŞLAMA YAŞI
% YAŞ ALTI % YAŞ % % % YAŞ ÜSTÜ

11 SİGARA

12 Nikotin, bağımlılık yapıcı özelliği güçlü bir madde
Nikotin, bağımlılık yapıcı özelliği güçlü bir madde. Çok küçük miktarda alındığında da, sigara içen kişinin daha fazla içmek istemesine neden olan hoşluk duygusu yaratıyor. Sigara kullanıcıları, nikotine bağımlı duruma geliyor ve nikotin alımının kesilmesinden sonra ilk 24 saat içinde sigara için dayanılmaz bir istek, huzursuzluk, kızgınlık, endişe, dikkati toplama zorluğu, kalp hızının azalması, gibi bulgular ortaya çıkıyor

13

14 Sigaranın Vücuda Etkileri
Dişlerde sararma ve çürüme Solunum yetmezliği, öksürük, hırıltılı ses çıkarma Akciğer hastalıkları Kanser (Akciğer kanseri ve Gırtlak kanseri) Ciltte çabuk yaşlanma, vücudun belli bir süre sonra renk değişimi Saçlarda dökülme Damar tıkanıklığı Mide rahatsızlıkları Kalp krizi olasılığının artması… vb.

15 NARGİLE… Nargile kullanıcıları nargileyi sigaradan daha farklı bir ürün olarak ALGILAMAMALIDIRLAR. Yaklaşık bir saatlik (20-80 dakika arasında) sürebilen bir nargile içimi sonucunda solunan duman miktarı adet sigara içilmesiyle alınan duman miktarı kadardır.

16 PASİF İÇİCİLİK Sigara içilen ortamda bulunan kişilerin sigara dumanına maruz kalmasıdır. Bu durum sadece çocuklar için değil buna maruz kalan herkes için geçerlidir. Pasif içici olan kişiler en az sigara içen kişiler kadar kötü etkilenirler.

17 Sigaranın Anne Sütüne Olumsuz Etkileri
Nikotinin bebeğin gelişmesi için çok gerekli olan oksijeni yok etmesi nedeniyle, bebeğin beyin gelişimi ve fiziksel gelişimi yavaşlar. Bebeğin zekasının düşük olma ihtimali yüksektir. Ayrıca bebekte gelişim geriliği, engelli olarak dünyaya gelme ihtimali ve ileride sigara kullanma olasılığı oldukça yüksektir.

18 Sigarayı bırakınca neler olur?
20 dak sonra : tansiyon normale döner 24 saat sonra :kalp krizi riski düşmeye başlar . 48 saat sonra :nikotin artık vücutta saptanamaz , tat ve koku alma duyusu artar (normale döner) 72 saat sonra : solunum yolları gevşediği için nefes almak kolaylaşır , vücut enerjisi artar . 3 ay sonra : dolaşım düzelir , yürümek kolaylaşır . 9 ay sonra : öksürük ve nefes darlığı düzelir , akciğerin işlevi %5-10 artar . 5 yıl sonra kalp krizi riski , sigara içenlerin riskinin yarısına iner . 10 yıl sonra : Akciğer kanseri riski sigara içenlerin riskinin yarısına iner. Kalp krizi riski , hiç sigara içmemiş biri ile eşit olur

19 ALKOL BAĞIMLILIĞI Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli besinlerden elde edilen aklı, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren maddelerdir.

20 İnsanlar Neden İçiyorlar?
Zevk almak Duygu durumlarını düzeltmek Stresle başa çıkmak Alkol içme arzusu

21 ALKOLÜN YOL AÇTIĞI HASTALIKLAR
Ülser ve gastrit gibi mide hastalıkları, Hepatit ve siroz gibi karaciğer hastalıkları, Kalp ve damar hastalıkları, Solunum yolu hastalıkları, Böbrek ve idrar yolu hastalıkları, Kansızlık, Görme ve işitme kusurları, (sahte rakı) El titremeleri, felç gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Beyni uyuşturur, yürümekte zorluk çekilir, kol ve bacak çekilmelerine, yüz ifadesinde bozukluklara sebebiyet verir.

22

23 Gebelikte Alkol Kullanımı
Alkol kullanan hamile kadınların bebeklerinde zihinsel veya bedensel rahatsızlık olma riski oldukça yüksektir. Zihinsel gerilik Büyüme, konuşma bozuklukları, Kafa yada yüz bozuklukları, Eklem ve kaburga problemleri, Kalp hastalıkları

24 UYUŞTURUCU Beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanıdır. Bağımlılarda beliren ilk olgu; akıl ve sinir hastalıklarıdır. Kullanan kişide fiziksel ve ruhsal bağımlılığa yol açar. Ayrıca bu maddeler kişisel ve toplumsal yönden ekonomik ve sosyal çöküntü oluştururlar.

25 UYUŞTURUCU TÜRLERİ Esrar Kokain Extacy Bonzai (Sentetik Kannabinoid)
Eroin Tiner Uçucu Maddeler (Bally, Uhu… vb.)

26 ESRAR (HİNT KENEVİRİ)

27 Tütün gibi kağıda sarılarak kullanılan bir maddedir
Tütün gibi kağıda sarılarak kullanılan bir maddedir. Bağımlılık derecesi çok yüksektir.

28 BONZAİ (SENTETİK UYUŞTURUCU)

29

30 UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMININ GETİRDİĞİ BAŞLICA TEHLİKELER
Alınan yüksek miktardaki doz bilinç kaybına, komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Fikir ve düşüncelerin birbirine karışmasına, gerçek olmayan şeyleri görmeye neden olabilir. Kullanan kişiler toplum kurallarını ve trafik kurallarını ihlal ederek kendilerini, yakınlarını ve görevlileri zor durumda bırakabilir. Kazalara, suçlara ölümler neden olabilir. Bağımlı kişi maddeyi enjeksiyon şeklinde alıyorsa yara, apse, sarılık, kan zehirlenmesi ve AİDS gibi tehlikeler ile karşı karşıya kalabilir

31 EROİN Eroin açık kahverengi-beyaz renkli toz şeklinde bir maddedir. Kullananlar tarafından “toz”, “beyaz”, “eyç”, “peynir” gibi isimler verilir. Afyon bitkisinden elde edilir. Bağımlılık potansiyeli çok yüksektir. Burun yoluyla, sigara içinde, alüminyum folyo üzerinde kaydırarak veya damar yolu ile kullanılır.

32 EROİN Eroinin etkisi 6-8 saat içinde sonlanır ve şiddetli yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Yoksunluk belirtileri arasında göz yaşarması, burun akıntısı, terleme, şiddetli kas ağrıları, uykusuzluk, bulantı, kusma, ishal sayılabilir. Yüksek dozda alındığında ölümle sonuçlanabilir. Göz bebeklerinin toplu iğne başı kadar olması, solunumun yavaşlaması ve koma yüksek doz belirtileridir.

33 EROİN

34 EROİN

35 UÇUCU MADDELER Sprey boyalar, yapıştırıcılar, incelticiler(tiner) vb. maddelerdir. Sarhoşluk, uyuşukluk, bulunduğu yere uyum sağlayamama, halüsinasyon, bulantı ve ishal, nefes darlığı, burun kanaması, mide krampları, kısa süreli hafıza kaybı, etrafa saldırmak gibi olumsuz etkileri vardır.

36 UÇUCU MADDELER

37 UÇUCU MADDELER

38 UÇUCU MADDELER

39 AİLELERE ÖNERİLER Çocuk ve ebeveynler arasında güçlü bağlar olmalıdır.
Ebeveynler çocuğun hayatıyla yakından ilgilenmelidir. Ailenin destekleyici tutumları, çocuğun maddi, duygusal, bilişsel ve sosyal ihtiyaçları karşılanmalıdır. Net sınırlar belirlenmeli ve tutarlı bir disiplin anlayışının olmalıdır.

40 AİLELERE ÖNERİLER Çocuklar ilgi alanlarına yönelik olarak sosyal faaliyetlere, kurslara, sportif faaliyetlere yönlendirilmelidir. Anne-baba model olmak için madde kullanmamalıdır. Çocukların ve öğrencilerin arkadaş grupları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Çocuklarla olumlu iletişim kurulmalıdır. Bağımlılığı olan çocuklarla konuşularak, ikna edilerek tedavi desteği alınmalıdır.

41 AİLELERE ÖNERİLER Çocuklara maddelerin zararları hakkında onları özendirmeyecek ve onlarda merak uyandırmayacak şekilde bilgi verilmelidir. Etraftaki risk faktörleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Yaşanılan çevrede madde bağımlısı olan insanların barındığı, zaman geçirdiği yerler belirlenmeli ve gerektiğinde emniyet güçlerine haber verilmelidir.

42 SEMİNERİMİZE KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ
SEMİNERİMİZE KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ. ENSAR EMİN REHBER ÖĞRETMEN/PSİKOLOJİK DANIŞMAN ÇAYIROVA MEVLANA İLKOKULU


"MADDE BAĞIMLILIĞI VE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları