Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU."— Sunum transkripti:

1 SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU

2 SİGARA Sigara, günümüzde insan sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan biridir. Bu sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda sosyal ve ekonomik de bir sorundur.

3 SİGARA Bilimsel araştırmalara göre pek çok zararlı maddeyi içinde barındıran sigara, vücudumuzdaki tüm organ ve sistemlerimizi olumsuz etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO), dünyada ikinci sırada gelen ölüm nedeni sigaradır.

4 SİGARA Sigaranın içinde büyük bir kısmı kanser yapıcı özellikte olan 4000 den fazla zehirli madde bulunmaktadır. Sigara dumanındaki en tehlikeli 3 madde, Karbonmonoksit, Nikotin ve Katran'dır.

5 SİGARA Nikotinin, esrar, eroin ve morfin gibi bağımlılık yapıcı özelliği olup, sinir sistemini etkiler, kalp ve damarların sağlıklı çalışmasını engeller, kan basıncını ve nabız hızını artırır.

6 SİGARA Karbonmonoksit, egzoz gazı olup kanın oksijen taşıma kapasitesini düşürür. Katran, koyu kahverengi/siyah renkte olup havayollarına ve akciğerlere yapışır ve kansere yol açar.

7 SİGARA Sigara içenlerin akciğer kanserine yakalanma riski içmeyenlere göre 20 kat fazladır.

8 SİGARA Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre 'sigara içmek' dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır.

9 SİGARA Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kullandığı ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre birçok ülkede akciğer kanseri görülmektedir ve bu hastalık sigaranın sebep olduğu ölümcül sonuçlardan sadece biridir.

10 SİGARANIN ZARARLARI Tütün içinde bulunan Karbonmonoksit, Nikotin, Katran gibi zararlı maddeler akciğer kanseri başta olmak üzere, solunum sistemi hastalıklarından olan bronşit ve amfizeme gibi hastalıklara neden olur.

11 SİGARANIN ZARARLARI İçilen her sigara sizi kansere bir adım daha yaklaştırır. Sigara içenlerde akciğerlerin doğal savunma sistemi bozulur ve bu da enfeksiyon kapma riskini artırır.

12 SİGARANIN ZARARLARI Sigarada bulunan Karbonmonoksitin kandaki oksijeni yok etmesiyle damarlarda kolestrol depolanır ve bunun neticesinde kalp krizi riski artar.

13 SİGARANIN ZARARLARI Yemek borusu ve midede ülser, kanama ve kanser oluşumu artar. Pankreas kanseri riski fazlalaşır. Sigara içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha fazla mesane kanserine yakalandıkları görülmektedir.

14 SİGARANIN ZARARLARI Sigara içenlerin ellerinde ve parmaklarında sararmalar ve tırnaklarında kırılmalar görülmektedir.

15 SİGARANIN ZARARLARI Sigara kol ve bacak damarlarında çeşitli
hastalıklara neden olur. Özellikle, damarlardaki tıkanıklık nedeniyle ancak organların kesilmesiyle tedavi edilebilen Burger hastalığı oluşur.

16 SİGARANIN ZARARLARI Ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, diş kaybı ve tat alma duyusunda bozulmalar görülür. Beyin hücrelerinin ölümüne ve hafıza zayıflığına(Alzheimer) sebep olur.

17 SİGARANIN ZARARLARI Koku alma duygusu azalır.
Gözlerde katarakt ya da körlük meydana gelebilir. Vücutta yorgunluk, ruhsal gerilim, aşırı stres ve uykusuzluk görülür.

18 SİGARANIN ZARARLARI Vücuttaki insülin salgılama yeteneğini azaltarak şeker hastalığına sebep olur. Sigara bağımlılarında kronik baş ağrılarına rastlanır.

19 SİGARA KAYNAKLI KANSER
Sigara içmek kanser ölümlerinin en az %30'undan sorumlu. Sigara aşağıdaki kanser türlerinde doğrudan etkilidir: Akciğer Gırtlak Ağız Boşluğu Boğaz Yemek Borusu

20 SİGARA KAYNAKLI KANSER
Sigara içmek kanser ölümlerinin en az %30'undan sorumludur. Sigara aşağıdaki kanser türlerinde doğrudan etkilidir: Mide Pankreas Rahim İdrar torbası Akut myeloid lösemi

21 SİGARANIN ZARARLARI İÇİLEN HER SİGARA İNSAN ÖMRÜNDEN 11 DAKİKA GÖTÜRÜYOR.  

22 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Sigarayı bırakmaya yönelik öneriler şöyle özetlenebilir: Bırakma tarihinizi belirleyin. Bırakmaya hazırlık için, çevrenizdeki insanlara sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve size sigara teklif etmemelerini isteyin.

23 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Sigarayı bırakmaya yönelik öneriler şöyle özetlenebilir: Giysilerinizi temizleyerek sigara kokusundan arının. Dişlerinizi temizletmek için diş hekiminden randevu alın. Sigaradan sararmış diş görüntüsünden kurtulun.

24 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Sigarayı bırakmaya yönelik öneriler şöyle özetlenebilir: Sigara içmenizin nedenlerini ve niçin bırakmanız gerektiğini düşünerek  not edin ve bu notu yanınızda taşıyın. Sigara satın almayarak biriktireceğiniz ekstra parayla yapacaklarınızı planlayın.

25 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Yoksunluk belirtileri arasında; gerginlik, acıkma, baş dönmesi, dikkati yoğunlaştırma güçlüğü, fazla uyuma, uykusuzluk,

26 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Yoksunluk belirtileri arasında; sigara içme isteği, iştah artmasına bağlı kilo alma, huzursuzluk gibi belirtiler bulunmaktadır.

27 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Yoksunluk belirtilerine karşı öneriler: Derin soluklar alın. Stresli ortamlardan uzaklaşın. Sıcak bitkisel çay için. Su için.

28 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Yoksunluk belirtilerine karşı öneriler: Şekersiz sakız çiğneyin. Çiğ sebze ve meyve tüketin. Yürüyüş ya da egzersiz yapın. Sigarayı niçin bıraktığınızı düşünün.

29 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Dayanılmaz sigara içme isteği, bırakmanın ilk günlerinde sizi zorlayacak en önemli tehlikelerden biridir. Bu istek geldiğinde; 5 dakika bekleyin, Oturun, gevşeyin,

30 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Dayanılmaz sigara içme isteği, bırakmanın ilk günlerinde sizi zorlayacak en önemli tehlikelerden biridir. Bu istek geldiğinde; Derin soluk alın. Sonra soluğunuzu geri verin. 5 kez yineleyin, tıpkı sigara içer gibi, Yavaş yavaş su yudumlayın,

31 SİGARAYI BIRAKMANIN YOLLARI
Dayanılmaz sigara içme isteği, bırakmanın ilk günlerinde sizi zorlayacak en önemli tehlikelerden biridir. Bu istek geldiğinde; Başka bir şey yapın, sigara içme yerine yapabileceğiniz işlerin listesini yapın. İsteğinizin geçtiğini göreceksiniz

32 SİGARAYI BIRAKANLARDA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
20 DAKİKA SONRA : Tansiyon ve nabız normal düzeye iner. 8 SAAT SONRA : Kandaki oksijen düzeyi normale yaklaşır. 24 SAAT SONRA : Kalp enfarktüsü tehlikesi azalmaya başlar.

33 SİGARAYI BIRAKANLARDA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
48 SAAT SONRA : Sinir uçları kendini yenilemeye başlar. 2 HAFTADAN 3 AYA KADAR : Dolaşım dengesi düzelir, yürümek daha kolaylaşır. Akciğer fonksiyonu %30 oranında iyileşir.

34 SİGARAYI BIRAKANLARDA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
1 AYDAN 9 AYA KADAR : Öksürük krizleri, yorgunluk bitkinlik ve kısa kısa nefes almalar azalır. Akciğer bir ölçüde temizlenir ve enfeksiyon tehlikesi de çok azalır. 1 YIL SONRA : Koroner Kalp Hastalığı riski %30 azalır.

35 SİGARAYI BIRAKANLARDA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
5 YIL SONRA : Akciğer Kanseri ve Kalp Enfarktüsü riski %30 azalır, nefes ve yemek borusu ile mesane kanseri riski %50 azalır. 10 YIL SONRA : Akciğer Kanseri % oranında azalır.

36 SİGARAYI BIRAKANLARDA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
15 YIL SONRA : Koroner Kalp Hastalığı riski, hemen hemen sigara içmeyenler kadar olur.

37 BAĞIMLI OLMA, ÖZGÜR OL!


"SİGARANIN ZARARLARI GÜNEŞ ORTAOKULU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları