Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANA BELLEK Ana Bellek Nedir? Ana Bellek Nasıl Çalışır?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANA BELLEK Ana Bellek Nedir? Ana Bellek Nasıl Çalışır?"— Sunum transkripti:

1 ANA BELLEK Ana Bellek Nedir? Ana Bellek Nasıl Çalışır?
Ana Bellek (RAM) Çeşitleri SRAM DRAM EDORAM BEDORAM SDRAM DDR SDRAM – DDR2SDRAM

2 Ana Bellek Nedir? Merkezi işlem birimi ile arasında sürekli bilgi alışverişi olan Ana Bellek (RAM: Random Access Memory) program ve verilerin geçici olarak saklanmasında kullanılan bellek ünitesidir. Entegre secim Okuma Yazma Adres Yolu Veri Yolu RAM Ana bellekler hem okunabildiği hem de yazılabildiği için, kontrol girişine ek olarak okuma ve yazma girişleri de bulunur [1].

3 Ana Bellek Nasıl Çalışır?
CPU tarafından işlenecek veriler bellek kontrol entegresi aracılığıyla ram’a alınır veya bekleyen veriler, belli bir sıra ile işlemciye gönderilir,işlenen veriler, komutlar ilgili birimlere iletilir.

4 Ana Bellek (RAM) Çeşitleri
DRAM: Dinamik RAM’lere DRAM denir. Bu tür RAM’lerin içeriğinin korunması için her birkaç milisaniyede bir elektronik akımla beslenmesi gerekir. Bu işlem bilgisayar kontrol devreleri tarafından periyodik olarak yapılır [1].

5 Ana Bellek (RAM) Çeşitleri
SRAM: Statik RAM’lerin içeriğinin korunması için periyodik olarak yenilenmeleri gerekmez. Bu yüzden Statik RAM’ler Dinamik RAM’lerden çok daha hızlıdır. Bilgisayar ana belleklerinde DRAM’ler kullanılır [1].

6 DRAM Çeşitleri EDORAM BEDORAM SDRAM DDR SDRAM DDR2SDRAM

7 DRAM Çeşitleri Sıraladığımız bellek çeşitlerinden en güncel olarak kullanılan SD, DDR ve DDR2 tipi DRAM’leri inceleyecek olursak;

8 DRAM Çeşitleri SDRAM (Sybchronous Dynamic Random Access Memory ): Senkronize DRAM olarak ifade edilebilir. Sistem yolu ile aynı hızda çalışır. SDRAM tipi bellekler çalışma hızına göre adlandırılmaktadır. 100 MHz’de çalışan bellek için PC100 standardında SDRAM, 133 MHz’de çalışan bellek için PC133 standardında SDRAM ifadelerini kullanılır. Yani belli bir standart vardır [2].

9 DRAM Çeşitleri DDR SDRAM(Double Data Rate SDRAM): DDR kelimesi (Double Data Rated) Çift Veri Pompalı anlamına geliyor. DDR kelimesinin kullanılma sebebi şu: eğer bir komponent tek saat çevriminde 2 veri işleyebiliyorsa, bu DDR’dır. Normalde, tek saat çeviriminde tek veri işlenir. Dolayısı ile buradaki hız efektif olarak iki katına çıkmış gibi gözüküyor. Yani, 100 MHz, 200 MHz’miş gibi oluyor [2].

10 DRAM Çeşitleri DDR II SDRAM(Double Data Rate II SDRAM):DDR2 ikinci nesil Çift Veri Hızı (DDR) SDRAM bellektir. Daha yüksek hızlar (800 MHz’e kadar), daha düşük güç tüketimi ve ısı dağıtımı sağlayan DDR bellek teknolojisinin bir evrimidir. Bant genişliğine aç sistemler için ideal bir bellek çözümüdür ve düşük güç tüketimi bugünün mobil kullanıcıları için mükemmeldir [3].

11 DRAM Çeşitleri 2007 nisan-mayıs ayları içerisinde DDR3RAM’lerin piyasaya çıkması bekleniyor.

12 Ram’ın Anakart üzerine takılması

13 Ana Bellek Ana belleği oluşturan öğeler arasında Salt Okunur Bellekler de (ROM: Read Only Memory) vardır. Bu belleklerdeki bilgiler elektrik kesilse dahi kaybolmaz. ROM’lara genellikle kontrol programları yüklenir ve bilgisayarlar ilk açıldığı anda yürütülen işlemler bu programların denetiminde yapılır. Örneğin, kişisel bilgisayarlardaki BIOS (Basıc Input/Output System ) böyle bir bellekte saklanır [1].


"ANA BELLEK Ana Bellek Nedir? Ana Bellek Nasıl Çalışır?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları