Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINIF : 5. Sınıf KONU : Hz. Muhammed ( sav.) ve Aile Hayatı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINIF : 5. Sınıf KONU : Hz. Muhammed ( sav.) ve Aile Hayatı"— Sunum transkripti:

1 SINIF : 5. Sınıf KONU : Hz. Muhammed ( sav.) ve Aile Hayatı pedagojiformasyon.com

2 KONULAR 1. Hz.Muhammed’in Evliliği ve Çocukları
2. Hz.Muhammed’in Ailesi İçindeki Örnek Davranışları 3. Hz. Muhammed’in Ailesinin Örnek davranışları 3.1. Hz. Muhammed’in Ailesinde Sevinçler ve Sıkıntılar Paylaşılırdı 3.2. Hz. Muhammed’in Ailesinde Misafire Cömert Davranılırdı 3.3. Hz. Muhammed’in Ailesinde İsraftan Kaçınılırdı 3.4. Hz. Muhammed’in Ailesinde Komşuluk İlişkilerine Önem Verilirdi 3.5. Hz. Muhammed’in Ailesinde Öksüzler ve Yoksullar Gözetilirdi

3 KAZANIMLAR Hz. Muhammed’in Hz. Hatice ile evlilik sürecini özetler.
Hz. Muhammed’in çocuklara değer verdiğini örneklendirir. Hz. Muhammed’in ailesi içindeki örnek davranışlarından örnekler verir. Hz. Muhammed’in ailesi içindeki örnek davranışları hakkında bilgi sahibi olur. Hz.Muhammed’in örnek davranışlarının toplumsal hayattaki önemini kavrar. Hz. Muhammed’in olaylar karşısındaki tutumlarından hareketle örnek davranışlarına yönelik çıkarımlarda bulunur.

4 Hz. Muhammed’in Evlenmesi
Peygamberimiz Hz. Hatice’yle ticaret ortaklığı yapmıştır. Hz. Hatice dul bir kadındı. Çok zengindi. Peygamberimizle ortaklık yapmış ve kervanlarının yönetimini peygamberimize bırakmıştır. Peygamberimizin dürüstlüğü sebebiyle Hz. Hatice peygamberimize sevgi ve saygı göstermiş. Sonunda peygamberimize öneride bulunmuş ve peygamberimizin kabulüyle evlenmişlerdir. Bu sırada peygamberimiz 25, Hz. Hatice 40 yaşındadır.

5 Hz.Muhammed’in Çocukları
Hz. Peygamber'in Hz. Hatice'den iki erkek ve dört kız olmak üzere 6 çocuğu olmuştur. Mısır'lı Mâriye'den ise İbrahim adlı oğlu olmuştur.

6 Hz. Muhammed, her yönü ile tüm
insanlara örnek olmuştur. “Resulullah, sizin için…güzel bir örnektir.”(Ayet meali) O; şefkatli bir aile babası, sadık ve fedakar bir eş, sevecen bir dede… gibi özellikleriyle bizim için bir örnektir.

7 Hz. Muhammed aile bireylerini çok severdi
Onlara değer verirdi, azarlamazdı, nazik davranırdı. O’nun ailesinde ilişkiler saygı ve sevgi temeline dayanırdı. Hz. Aişe diyor ki: ''Hz. Peygamber, hizmetçisine, hanımına, hiç kimseye bir tokat bile vurmamıştı.''

8 Eşi Hz. Hatice ile 25 yıl mutlu bir
evlilik geçirmiştir. Aile bireylerine karşı kaba kırıcı bir söz kullanmamıştır. Aile bireylerine karşı daima kibar ve anlayışlı olmuştur.

9 Fedakar Baba Peygamber Efendimiz, bir gün öğleye doğru iyice acıkmıştı. O gün evde yiyecek bir şey yoktu. Hz. Ebu Bekir ile Hz. Ömer de gelmişlerdi. Onlar da açtı. Peygamberimiz onlarla birlikte Ebu Eyyub el-Ensari'nin bağ evine gittiler. Ebu Eyyub ve eşi buna çok sevindiler. Onlara önce hurma ikram ettiler, sonra et yemeği pişirdiler. Peygamberimiz bir lokma bile yemeden, bir yufka arasına bir miktar kızarmış et koyarak Ebu Eyyub'a verdi. ''Al bunu kızım Fatma'ya ulaştır. Günler var ki o böylesini tatmadı'' dedi. 0, kızı Fatma'yı çok severdi.

10 Arkadaşlarının anlattığına göre; Peygamberimiz Hz. Hasan ile Hz
Arkadaşlarının anlattığına göre; Peygamberimiz Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin'i her zaman kucağına alırdı, onları severdi, şefkatle öperdi. Aile bireylerini sevmenin merhametin bir sonucu olduğunu söylerdi. Ayrıca bunun, imanı olgunlaştırdığını da belirtirdi.

11 "Sizin en iyiniz, ailesine karşı en iyi olanınızdır.”
Enes şunları söylemektedir: "Hz. Muhammed beni bir şey almak için çarşıya gönderirdi. Ancak ben çocuklarla oyun oynamaya dalardım. Daha sonra da alacağım şeyi unutur, Peygamberimizin yanına geri dönerdim. O, beni mahcup ve ürkek bir şekilde görünce "Ne yapsın Enes, onun elinde bir şey yok ki." diyerek beni teselli eder, gönlümü alırdı."

12

13 Evet sevgili çocuklar!... Peygamberimiz aile bireylerini çok severdi Bu sevgisini yaşamındaki pek çok olay ortaya koymaktadır. Bizler de Peygamberimizin güzel davranışlarını örnek almalıyız. Aile bireylerimizi sevmeli ve saymalıyız. Bunun ailede mutluluk ve huzurun temel koşullarından biri olduğunu bilmeliyiz.

14 Hz. Muhammed ev işlerine yardımcı olurdu
Hz. Muhammed, evin ihtiyaçlarını karşılamak için ara sıra çarşıya pazara giderdi. Bir gün pazardan alış veriş yapmıştı. Elinde torbasıyla birlikte evine dönüyordu. Bunu gören arkadaşlarından bazıları. ''Ey Allah'ın Resulü, müsaade etseniz de biz taşısak.'' dediler. Peygamberimiz bu yardım önerisini yapanlara teşekkür etti. Fakat onlara, ''Herkes kendi yükünü kendisi taşısın.'' cevabını verdi. Elindeki yükü evine kadar kendisi taşıdı.

15 Eşi Ayşe'ye, “Peygamberimiz evde ne yapardı?”diye sorulduğunda;
Ayşe: “Herkes evde ne yaparsa o da onu yapardı. Ayakkabılarını onarır, elbisesini diker, koyunları sağar ve sizden herhangi birinizin evinde yaptığı gibi yapardı.” yanıtını vermiştir.

16 Evet değerli arkadaşlar!...
Bizler de Peygamber Efendimizi örnek alarak; elimizden geldiği kadar kendi işimizi kendimiz yapmaya çalışmalıyız, kimseye yük olmamalıyız. Evde; odamızı, masamızı, elbiselerimizi düzenleyebiliriz, babamıza,annemize ve büyüklerimize; temizlik, yemek vb. konularda yardım etmeliyiz.

17 Hz. Muhammed Aile Bireyleriyle Şakalaşırdı
O, aile bireylerini neşelendirir, zaman zaman onlarla şakalaşırdı. O, şakalaşmanın, neşeli olmanın, yaşamın getirdiği yükleri ve zorlukları azaltacağına inanırdı.

18 Peygamberimiz, torunları Hz. Hasan ve Hz
Peygamberimiz, torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'i çok sever, onlarla oynardı. Onları sırtına alır, omzuna bindirirdi. Torunlarıyla neşeli bir şekilde vakit geçirmekten hoşlanırdı. İnsanların eğlencesine katılmaya çalışırdı. Yakınlarından biri bu konuda şöyle söylemektedir: "Bizler Peygamberimizin yanında şiir okur, anılarımızı anlatır, şakalar yapar, gülerdik. O da bizimle birlikte güler, eğlenirdi.” demektedir.

19 Peygamberimiz, bir defasında eşi Aişe ile Medine dışında yürüyüşe çıkmıştı. Eşine yarışma önerisinde bulundu ve yarıştılar. Hz. Aişe onu geçti. Daha sonraki bir yarışta ise Hz. Peygamber geçti. Peygamberimiz gülerek ona, ''Ödeşmiş olduk, bir bir berabereyiz.'' dedi.

20 Hz. Muhammed şakalaşmayı severdi
Hz. Muhammed şakalaşmayı severdi. Ancak O, her konuda olduğu gibi bu konuda da insanları kırmamaya, incitmemeye özen gösterirdi. Şaka yaparken ölçülü olur, yalan söz söylemekten kaçınırdı.

21 Hz. Muhammed Aile Bireyleri Arasında Ayırım Yapmazdı
Hz. Muhammed aile bireylerinin hepsine eşit davranmıştır. Onlarla yakından ilgilenmiş, aralarında hiçbir ayırım yapmamıştır.

22 Peygamberimizin evlâtlığı Zeyd şöyle anlatmıştır: "Allah'ın elçisi beni bir dizine, torunu Hasan'ı öbür dizine oturturdu. Bizi göğsüne bastırarak, 'Allah'ım! Bunlara rahmet ve mutluluk ver, ben bunların mutlu olmalarını istiyorum.' derdi." Çocuklarını çok sevmiş, onlar arasında kız erkek, büyük küçük ayırımı yapmamıştır. Hepsine karşı eşit davranmaya, adaletli olmaya önem vermiştir.

23 O, bütün bu yoğunluk içerisinde ailesine zaman ayırmaya özen gösterirdi.
İmkân buldukça eşi ve çocuklarıyla ilgilenirdi. Aile bireylerine eşit davranır, çevresindekilere de bunu öğütleyerek şöyle derdi: "Allah'tan korkunuz, çocuklarınız arasında adaletli davranınız.”

24 Peygamberimiz, kız ve erkek torunları arasında da hiç ayırım yapmamış, bütün torunlarına aynı ilgi ve sevgiyi göstermiştir. Örnek davranışlarıyla, kız ve erkek çocuk ayrımının yanlış bir davranış olduğunu göstermiştir. Örneğin, Peygamberimiz kız olan torunu Ümame'yi taşıyarak namaz kılardı. Secdeye vardığında onu yere bırakır, secdeden başını kaldırdığı zaman tekrar omzuna alırdı.

25 Hz. Muhammed aile bireylerinin görüşlerine değer verirdi
Aile bireyleriyle konuşur, görüşür onların düşüncelerine değer verirdi. Aileyi ilgilendiren sorunların çözümünde tek başına karar vermez, aile bireylerinin görüşünü alırdı.

26 O, 610 yılı ramazan ayında ilk vahiy geldiğinde şaşırmış ve endişeye kapılmış ve ne yapacağını bilememişti. Bu zor durumu ve yaşadıklarını eşine anlatmış ve onun düşüncesini sormuştur. O da Peygamberimize, "Rahat ol! Allah seni güç durumda bırakmaz. Sen akrabayı gözetirsin, sözün doğrusunu söylersin, başkalarının derdine ortak olursun, misafirleri ağırlarsın, güçlüğe uğrayanlara yardım edersin.” dedi ve onu rahatlattı.

27 İslâm’ın başlangıcında, eşi Hatice'ye: "Ey Hatice, kimi davet edeyim, beni kim onaylar?" diye sormuştu. Hatice de "Ben onaylarım, ey Allah'ın resulü! Herkesten önce dini bana anlat." demişti. Peygamberimiz, onun bu sözlerinden çok memnun olmuş ve İslâm dinini önce ona anlatmıştı.

28 Bizler de; önemli kararlarımızda, emin olmadığımız konularda, ailemizle, arkadaşlarımızla görüş alışverişi içinde olmalıyız. Aynı şekilde anne ve babamızın bazı konularda bizlerin de fikirlerini sorarak hareket etmeleri bizleri son derece mutlu eder, unutmamalıyız.

29 Hz. Muhammed Akrabayı Ziyaret Ederdi
Peygamber Efendimiz, sık sık akrabalarını ziyaret ederdi. Onların hal hatırlarını sorardı. Gönüllerini alırdı. İhtiyaçlarıyla ilgilenirdi. İçlerinden yoksul olanlar varsa onlara yardım ederdi. Akrabaları da Peygamberimizi konuk etmekten sevinç duyarlardı. 0, ziyarete geldiğinde bütün ev halkı ona hizmet için yarışırdı. Peygamberimiz de onlara ayrı ayrı teşekkür ve dua ederdi.

30 ''Akrabalık Bağlarını Koparan Kişi Cennete Giremez.'‘(Hadis)
Peygamberimiz, amcası Ebu Talib'i ve onu kendi çocuğu gibi büyüten amcasının eşi Fatma’yı her zaman ziyaret etmiştir. Onların sorunlarıyla yakından ilgilenmiştir

31 Peygamberimiz, kendisinden öğüt almak isteyen bir kişiye, "Allah'a ibadet eder ve ona hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namazı kılar, zekâtı verir ve akrabayı gözetirsin." demiştir.

32 "Muhakkak kî Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder
"Muhakkak kî Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder...” (Ayet) Peygamberimiz, doğduğu zaman kendisine bir hafta süt emzirmiş olan Süveybey’e sürekli yiyecek, giyecek yollamış; hâlini hatırını sormuştur. Sütannesi Halime'ye hiçbir zaman saygıda kusur etmemiş, sık sık ziyarete gitmiştir.

33 Hz. Muhammed akrabalarına her konuda yardımcı olurdu.
Örneğin, amcası Ebu Talib'in çocuk sayısı fazlaydı. Onun çocuklarından biri de Hz. Ali'ydi. Peygamberimiz, Ali'nin bakımını üstlenmiş, onun her türlü ihtiyaçlarını karşılamıştır.

34


"SINIF : 5. Sınıf KONU : Hz. Muhammed ( sav.) ve Aile Hayatı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları