Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen"— Sunum transkripti:

1 HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen

2 BEN UYUYORUM                                   Bir gün Nasreddin Hoca şehire gelip, bir arkadaşıyla birlikte handa kalmış. Gece yarısı arkadaşı sormuş :   -Hocam, uyudunuz mu?    -Buyurun birşey mi var?    -Biraz borç para isteyeyim demiştim.    Nasreddin Hoca derhal horlamaya başlayıp :   -Ben uyuyorum! demiş.

3 Bir gün aldıklarını vermeyen komşusu hocadan ip ister
Bir gün aldıklarını vermeyen komşusu hocadan ip ister. Hoca önce “Kusura bakma, veremem” der. Israrı devam edince de “İpe un sermişler” diye ekler. Komşusu “Aman Hocam, hiç ipe un serilir mi?” diye talebini sürdürür. En sonunda Hoca dayanamayıp der ki “İp benim değil mi? Vermek istemeyince ipe unda serilir başka şey de…”

4

5 “HAYIR” diyebilmek, bizi istemediğimiz şeyleri yapmaktan kurtaran sihirli kelimedir”
“Hayır demek sanıldığı kadar zor değildir.” “Yeri geldiğinde “HAYIR” diyebilmek bizi mutsuzluktan, tehlikelerden ve zarar görmekten kurtarır.”

6 Şimdi bir düşünün bakalım sizin de “Hayır” diyemediğiniz ve zor durumda kaldığınız; istemediğiniz halde yapmak zorunda kalıp, mutsuz olduğunuz, zarar gördüğünüz durumlar oldu mu?”

7 Bugün dersi asalım Ödevimi yapmadım, seninkini versene Okul çıkışı gezelim Yarın ki sınav önemli değil çalışmasak da olur,akşam internete gidelim Okul çıkışı Ahmet’e haddini bildireceğiz,sende gel

8 “Peki, söylediğimizde bize bu kadar yarar sağlayabilecek, söyleyemediğimizde de bizi korumasız bırakan bir kelimeyi “HAYIR” ı söylemekte neden zorlanırız?”

9 Karsımdaki kişi üzülür
Artık benden hoşlanmazlar Beni sevmezler, bencillik etmiş olurum Karsımdaki kisiden bir istekte bulunma hakkım kalmaz Yalnız kalırım Kötü insan olurum

10 İstemediği durumlarla karşılaşan herkesin “Hayır” demeye hakkı vardır.
Seni istemediğin bir şey yapmaya zorlayan, sana zarar veren, seni mutsuz eden bir arkadaşı kaybetmekten ve yalnız kalmaktan korkma.” Sana “HAYIR” diyemediğin için baskı yapan ve istemediğin şeylere zorlayan ya da “Hayır” dediğinde arkadaşlığını bitiren kişi zaten iyi arkadaş değildir ve seni sevmiyordur”

11

12 Peki nasıl “HAYIR ” deriz.

13 Hayır, teşekkürler. Hiç şansın yok. Hiçbir yolu yok! Böyle bir şeyin olmasının imkanı yok. Israr etme, yararsız. Üstüme gelme, istemiyorum. Bu hoşuna gitmeyecek ama istemiyorum

14 Hayır HAYIR olmaz! Hayır,belki daha sonra Hayır,benim eve gitmem gerekiyor Hayır,böylesi daha iyi olur Hayır,benim daha iyi bir fikrim var Hayır,ben gidiyorum……de EVE git.

15 Hayır” DEME İLE İLGİLİ ÖNEMLİ NOKTALAR
Bir teklif ya da durumla karşılaştığında önce isteyip istemediğine karar ver. Sonra kabul et ya da reddet. Eğer reddedilen sen isen bunu kabullen, karşındakine seçenek sun ama sakın zorlama. “Hayır” derken karşındaki kişiyi incitmemeye çalış. Ses tonunu uygun şekilde ayarla. Göz teması kur.

16 Sizden sürekli ödünç bir şey isteyen ancak geri getirmeyen (para, kitap, araç-gereç vs.) bir arkadaşınız vardır. Kızarsınız, kırılırsınız, artık ona bir şey vermek istemiyorsunuzdur; yaptığı hatayı yüzüne vurmanız gerekmektedir ve ardından da bu şekilde davranmaya devam ettiğinde kocaman bir “HAYIR” demeniz kaçınılmaz olmuştur.

17 Evde yapmanız gereken bir sürü işiniz vardır
Evde yapmanız gereken bir sürü işiniz vardır. Arkadaşınız ısrarla sokağa çağırmaktadır. Bir de tehdit savurur. “Gelmezsen bir daha seni takıma almayız. Tam da sizin ders çalışma saatinizde... ertesi gün çok önemli bir de sınav vardır... “

18 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları