Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Akran baskısı denince ne anlıyorsunuz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Akran baskısı denince ne anlıyorsunuz?"— Sunum transkripti:

1 Akran baskısı denince ne anlıyorsunuz?
???

2 Akran Baskısı: «Akran Baskısı bireyin içinde bulunduğu yaş gruplarının etkinliklerinde bir şeyi yapmak için arkadaşları tarafından zorlanması veya cesaretlendirilmesidir. Genellikle bireyler istekli ya da isteksiz olarak ikna edildiklerinde, benzer değer ve hedefleri kabul ettiklerinde, benzer yaşantıları paylaştıklarında ortaya çıkar».

3 Daha önce Akran Baskısı ile karşılaştınız mı?
Paylaşmak ister misiniz?

4 Sözel olarak kendini ortaya koyma becerileri
1-Reddetme Becerileri 2-Ricada Bulunma ve Hakkını Arama Becerileri

5 Reddetme Becerileri «Hayır» demek.
1. Basamak: Konumunuzun belirlenmesidir. Yapılan bir ricaya karşı cevabınızı belirlemeniz önemlidir. 2. Basamak: Niçin hayır dediğinizin nedenini belirtmeniz önemlidir.

6 «Hayır» deme yöntemleri
Hayır…………………………..’’Hayır’’, ‘’hayır’’ olmaz Mazeret bildirme………..’’Hayır benim başka bir yerde işim var’’. Atlatma………………………..’’Hayır belki daha sonra’’ Konuyu Değiştirmek…….’’Hayır teşekkürler. Mehmet’i bugün bir yerlerde gördün mü?’’ Hayır Tekrarı………………. ‘’Hayır pek ilgilenmiyorum’’. ‘’Hayır teşekkürler’’. Yürüyüp gitmek…………….’’Hayır de ve yürü git’’. Ortamdan Sakınmak…….’’Hayır de ve ortamı terk et’’.

7 Ricada Bulunmak ve Hakkını Aramak
1. Basamak: Değişmesi gereken durumu veya sorunu belirleyerek konu ile ilgili düşüncenizi belirtin. 2. Basamak: Sorunu düzeltmek veya değiştirmek için ricada bulunun

8 Sözel Olmayan Kendini Ortaya Koyma Becerileri
Ses Tonu: Kişinin sesi ne alçak ne de yüksek bir ses tonuyla olmalıdır. Orta şiddet bir ses tonu ile kibar ve otoriter bir şekilde konuşun. Konuşmanın hızı ve akışı: Düzgün, açık ve diğer kişilerin rahat olarak anlayacağı bir şekilde konuşun. Göz Kontağı: Konuştuğunuz kişinin doğrudan gözlerinin içine bakarak konuşun.

9 Sözel Olmayan Kendini Ortaya Koyma Beceriler
Yüz ifadesi: Konuştuğunuz konuya önem veren ciddi bir yüz ifadesi yanında diğer kişilere güven veren kibarlığınızı ve sakinliğinizi koruyun. Vücut pozisyonu: Konuştuğunuz kişiye doğru yüz yüze bakacak şekilde dönün ve vücudunuzun dik olmasına özen gösterin. Uzaklık: Kişilerle konuşurken uygun bir uzaklıkta durunuz. 1 metrelik bir uzaklık uygun bir uzaklık sayılabilir.

10 Kaynaklar Ortaöğretim Rehberlik ve Yönlendirme Dersi Programı 9. Sınıf Etkinlik Örnekleri. Ankara 2011.


"Akran baskısı denince ne anlıyorsunuz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları