Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUKTA VİCDAN GELİŞİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUKTA VİCDAN GELİŞİMİ"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUKTA VİCDAN GELİŞİMİ
ARİF ÖZUTKU PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER & AİLE DANIŞMANI

2 VİCDAN NEDİR? Doğru ve yanlışı ayırt etme becerisidir. İnsan ruhunda var olan bir teraziye benzer. Doğru bir şey yapınca kendisini taktir ettiren yanlış bir şey yaptığında yargılayan bir yapısı vardır.

3 VİCDAN NE İŞE YARAR? Toplumu bütün insanlar için yaşanabilir hale getirir. Bütün ahlaki erdemlerin ve toplumsal kuralların ham maddesidir.

4 VİCDAN NE İŞE YARAR? Vicdan, sahibine de topluma dahil olma hakkı tanır. Vicdani gelişimini saplayamamış insanların toplumdan tecrit edilmesi şarttır.

5 HER İNSANDA VİCDAN VAR MIDIR?
Her insanda doğuştan ruhunda tohum olarak vardır. Geliştirilmezse taşın üzerine düşmüş tohum gibi tohum olarak kalır. Geliştirilirse meyve veren bir ağaç halini alır. Çocuğun küçük kardeşini kıskanıp ‘onu sokağa atalım ‘ demesi

6 VİCDAN KARMAŞASI Bazı insanlarda vicdanını vicdan ile alakası olmayan olgularda arar. VİCDAN = ZARARI KENDİME VİCDAN = CEZASI YOK VİCDAN = KİMSE BİLMİYOR

7 ÇOCUKLARDA VİCDAN GELİŞİMİ
Çocuk eğer, 1.Kendisine zarar veriyorsa. 2. Anne babasına zarar veriyorsa 3.Çevresine zarar veriyorsa. Vicdan gelişimi eksik demektir.

8 KENDİSİNE ZARAR VEREN ÇOCUKLAR
« Oğlum okuldan eve geldiğinde kendisiyle defalarca konuşulduğu ve öğretmeni sıkı sıkıya tembih ettiği halde hemen televizyonun ya da bilgisayarın başına geçiyor, ders çalışmak sadece bizim ısrarımızla ve yüzeysel olarak gerçekleşiyor, yemek öncesinde abur cubur yemesinin önüne geçmekte hiçbir zaman mümkün olmuyor»

9 KENDİSİNE ZARAR VEREN ÇOCUKLAR
« İstediğini yapmadığımda kafasını duvarlara vuruyor, kendimi atarım balkondan diyor. Kafasını o kadar hızlı vuruyor ki bir gün kendisini balkondan da atar diye çok korkuyoruz»

10 ANNE BABASINA ZARAR VEREN ÇOCUKLAR
« Çocuğum dokuz yaşında ama sanki onun yaşıtıyım gibi istediğini yapmadığımda bana bağırıyor ve beni tehdit ediyor, tehtidlerinden korkuyorum zira sinirlenince bana evdeki eşyaları fırlatıyor.»

11 ÇEVRESİNE ZARAR VEREN ÇOCUKLAR
« ……. İsimli öğrenci okulumuzun …. Sınıfı öğrencilerindendir. Yemekhane sırasında sırada beklemek istememekte ısrarla arkadaşlarının önüne geçmekte, oyun oynarken oyunun kurallarına aykırı hareket etmekte,arkadaşları kendilerine saldırdığını ve hakaret ettiğini ifade etmektedirler.Kendisiyle konuştuğumuzda aynı öğrenci bu davranışları arkadaşlarının hak ettiğini ,dolayısıyla yaptığından pişman olmadığını söylemektedir» Bahane vicdanı öldüren bir zehirdir.

12 VİCDAN GELİŞİMİ OLMAYAN ÇOCUK
Kurallar çiğnenmek için vardır ve ya ben yaptım oldu düşüncesine sahip nesiller yetişir.Bu duygunun insanı ulaştıracağı son nokta tutukevidir.

13 VİCDAN GELİŞİMİ NASIL OLUR.
Vicdan gelişimi anne-baba ve öğretmenin yönlendirmesiyle oluşan bir süreçtir. Vicdan gelişimi çocuğun haddini bilmesiyle kemal noktasına erer. Vicdan her insanın içerisine bir polis memuru yerleştirir. İnsanlar kontrol altında tutulmadıklarında da yanlış davranışlar sergilemezler.

14 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER.
Süreç çocuğa sınır koyulmadığında, nerede durması gerektiği öğretilmediğinde durur. Diktatörlerin,katillerin ,sapıkların vicdani yapıları gelişmemiştir.

15 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER.
2.Yapılan araştırmalar vicdan gelişimi ile sorumluluk sahibi olma arasında bir ilişki keşfetmiştir. Sorumsuz büyüyen insanların vicdani gelişimleri oldukça ağırdır.

16 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER.
3.Koşulsuz sevgi süreci baltalar. Şahsı koşulsuz sevilir. Davranışın iyi olanı taktir yanlış olanı tektir görmeli

17 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
4.Anne babanın net davranışlar sergileyememesi. Kararlı bir duruşu olmaması.

18 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
5.Çocuğun ihmal edilmesi ve ya ihmal edildiğinin düşünülmesi vicdan gelişimini etkiler. TV karşısında büyüyen çocuk İş yoğunluğuma kurban giden çocuk

19 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
6.Çocuğa verilen sözlerin tutulmaması, çocuğun yanında yalan söylenmesi,söz ve davranışlarımız arasında birliktelik olmaması

20 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
7.Dünyayı bir yarış,insanları bir rakip olarak görme mantığı vicdanın gelişimine engeldir. -Kimseye güvenmeyeceksin. -Kardeşin olsa merhamet etme -Düşene bir tekmede sen vur

21 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
8.Ailenin idealist bir yapısının olmaması. Tamamen maddiyatçı bir anlayışla hayat sürmesi. Çocuklar anne babanın yankısıdırlar.

22 VİCDAN GELİŞİMİ ÖNÜNDEKİ ENGELLER
9.Ailenin çocuklarının hatalarını müsahamasız bir tavırla ve sertçe düzeltmeye çalışması. Anne babanın vicdanı çocuğun vicdanın tohumudur.


"ÇOCUKTA VİCDAN GELİŞİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları