Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilişsel Kablosuz Ağlar (Cognitive Wireless Networks)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilişsel Kablosuz Ağlar (Cognitive Wireless Networks)"— Sunum transkripti:

1 Bilişsel Kablosuz Ağlar (Cognitive Wireless Networks)
Uygulamaları Recep DELİMEHMEDOV Cemal GÜNEŞ

2 SUNUM İÇERİĞİ 1.KABLOSUZ İNTERNET
1 - Access Point ve Access Point Client - Hotspot Uygulamaları 2 - Access Point Bridge ve Repeater Uygulamaları 3 - Internet Hizmetlerini Yaygınlaştırma Uygulamaları 4 - Hot-spot nedir? 5 - Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN) Nedir?

3 2. KABLOSUZ AĞ UYGULAMALARI
1 - Kablosuz Geniş Alan Ağı (Wireless WAN) 2 - Kablosuz Yerel Alan Ağı (Wireless LAN) 3. KABLOSUZ AĞLARDA GÜVENLİK 1 - Wi-Fi Korumalı Erişim 2 (WPA2)/802.11i x Ağ Kimlik Denetimi 3 - Kablolu Eşdeğeri Gizlilik (WEP) 4. KABLOSUZ AĞ ARAÇLARI

4 Access Point ve Access Point Client - Hotspot Uygulamaları
Bu sistem ofis içi veya ev içi uygulamalarla birlikte internet hizmeti vermek için Havaalanı, Kafeler, Kütüphaneler gibi mekanlarda da kullanılmaktadır. Şirket içi kullanımlarda bu uygulama sayesinde Kişisel Bilgisayar veya Laptop’lara takılan bir Client Kartı ile Access Point ile iletişim kurulabilmekte ve bu sayede bilgisayar şirket ağına dahil olabilmektedir. Profesyonel Firmalarda müşterilerine Laptop üzerinden hiç bir kablolama olmadan ürünler tanıtılabildiği gibi internet hizmeti de alınabilmektedir.

5 Access Point Bridge ve Repeater Uygulamaları
Firmaların kablolama için elverişli olmayan birden çok noktası olduğu, kablolama hizmetinin Tekel olması veya kablo kiralarının yüksek olması sebebi ile bir çok firmanın avantajlarını fark ettiğinde tereddüt etmeden tercih ettiği bir yöntem haline gelen kablosuz iletişim şeklidir. ArtNet, Türkiye’de Bridge uygulamanın öncü firması olarak İzmir Aliağa’da Aliağa Merkez ile Aliağa Organize Sanayi Sitesini birbirine bu yöntem ile bağlamıştır. Burada iki anten arasındaki mesafe 10 kilometredir.

6 Internet Hizmetlerini Yaygınlaştırma Uygulamaları
Internet Servis Sağlayıcılar için vermekte olduğumuz bu hizmette tamamen farklı cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazların özellikleri arasında tercih edilmesini sağlayan sebep elbetteki bağlanan clientlara (kullanıcılara ) 64 kb ve katları olarak hız sınırlaması getirebiliyor olmasıdır Bu sistemde hizmet verilecek olan bölgenin belirlenmesindeki en önemli unsur, bölgeye hakim yüksek bir noktanın seçilmesidir. Kullanıcı tarafında eğer istenirse binada birden fazla daireye tek bir client cihazından alınacak internet hizmeti dağıtılarak kullanım ücretlerini düşürmekte mümkün olabilmektedir.

7 Hot-spot nedir? İngilizce bir sözcük olan ’Hot-spot’, kablosuz hızlı internet bağlantısının yapılabildiği belirli bir coğrafi alana veya bölgeye verilen bir terimdir. Hot-spot’lar havaalanı, kafe, restaurant vb. kapalı alanlar veya kampüs alanlarında kullanılabilir. Koç.net Türkiye’deki Hot-spot’ ların kurulmasına öncülük etmiştir.

8 Kablosuz Yerel Alan Ağı (WLAN) Nedir?
Kablosuz Yerel Alan Ağı - WLAN (Wireless Local Area Network) Teknolojisi, kablolu iletişime alternatif olarak uygulanan, RF (Radyo Frekansı) radyo teknolojisini kullanarak havadan bilgi alışverişi yapmayı sağlayan amaçlı radyo işaretlerinin belirli bir frekans kanalında iletildiği, karasal (terrestrial) esnek bir iletişim yöntemidir.

9 Kablosuz Geniş Alan Ağı (Wireless WAN)
Özellikle arazi koşullarının zor olduğu , telekom altyapısının olmadığı veya yeterli kablo mesafesinin olmadığı durumlarda , binalar arasında Kablosuz cihazlarla ( Wireless Bridge ) ve ekipmanlarla oluşturulan bağlantı şeklidir.

10 Kablosuz Yerel Alan Ağı (Wireless LAN)
Bina içi veya kampüs alanında , mobil kullanıcılar için geliştirilmiş bir teknolojidir. Aynı lokasyondaki bilgisayar sistemlerinin kablosuz olarak bir ağ oluşturma şeklidir. Kablolu Ağ ile Kablosuz Ağ birbirine entegre edilebilir. Kablolu Ağ 'larda kullanıcıların yeri sabittir ve hareket edemezler. Kablosuz Ağ 'larda ise kaplama alanı içinde kullanıcılar istedikleri gibi yer değiştirebilirler. Kablolu Ağ 'daki bütün kaynaklara erişebilirler.

11 Wi-Fi Korumalı Erişim 2 (WPA2)/802.11i
Güvenlik, kablolu veya kablosuz her türlü ağ için en önemli konudur. Klasik bir kablolu ağ üzerinden iletişim, fiziksel kablolar üzerinden sağlanır ve güvenlik, genellikle fiziksel altyapıda dahili olarak bulunur. Wi-Fi Korumalı Erişim 2 (WPA2), IEEE i standardına dayanır ve Gelişmiş Şifreleme Standardı -Karşı Mod ile Şifre Bloğu Zincirleme Mesaj Kimlik Denetimi Kodu Protokolü (AES-CCMP) kullanarak bir şifreleme mekanizması sağlar. Bu sayede, birçok kuruluşun ihtiyacı olan veri gizliliği seviyesi sağlanmış olur.

12 802.1x Ağ Kimlik Denetimi 802.1x, bir WLAN erişim noktasında (AP) oturum açmak isteyen bireysel bir istemciyi (dizüstü ya da masaüstü bilgisayar), AP'ye Genişletilebilir Kimlik Denetimi Protokolü (EAP) başlatma mesajı göndererek, onaylanmamış bir duruma geçiren bir kimlik denetimi yöntemidir. Kimlik denetimi sunucusu istemcinin kimlik bilgilerini kontrol eder ve bir kabul ya da red mesajı ile yanıt verir x ağ kimlik denetimi, g kablosuz standardının bir parçasıdır ve tüm g uyumlu kablosuz standardlı ürünlerde yer alır.

13 Kablolu Eşdeğeri Gizlilik (WEP)
Kablolu Eşdeğeri Gizlilik (WEP) 64 ve 128-bit şifreleme kullanır ve a, b ve g ağlarında kullanım için belirlenen şifre şemasıdır. WEP bir WLAN üzerinden iletilen verileri şifreleyerek, istemci ve erişim noktası arasındaki hassas iletişimi korur. Klasik güvenlik önlemleriyle (şifre koruması, kimlik denetimi, şifreleme, sanal özel ağlar) karşılaştırıldığında, WEP son derece etkili olabilir. Tüm kablosuz ağ ürünlerinde 64 ve 128-bit WEP şifreleme mevcuttur.

14 KABLOSUZ AĞ ARAÇLARI

15 Sonuç Uygulaması kolay Makul maliyetli uygulama Mobilite ve esnekliği artırır Destek maliyetlerini azaltır Üretkenliği artırır Performans Güvenlik

16 KAYNAKLAR http://www.kablosuz.org http://www.bilpark.com

17 Teşekkürler….


"Bilişsel Kablosuz Ağlar (Cognitive Wireless Networks)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları